Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o trávník v období sucha?

2. 08. 2019 | Zahrádka
Pěstěný trávník vyžaduje správnou a pravidelnou péči a v období sucha především. Chytrým sekáním a vhodnou závlahou jej můžete udržet stále zelený i během tropických letních dní.

Trávník sekejte méně


Základem je úplná změna přístupu k zalévání a sečení trávníku. Intenzitu sečení je třeba snížit, v dobách extrémního sucha pak i zcela omezit. Trávník sekejte na nejvyšší stupeň délky. Nízký anglický trávník má sice exkluzivní vzhled, nedokáže ale zadržet tolik vláhy a půda rychleji vysychá. Vyšší trávník si lépe drží vlastní mikroklima a delší stébla lépe zadržují vlhkost.

Vypěstujte odolný trávník nepravidelnou zálivkou


péče o trávníkPokud trávník hýčkáte pravidelnou zálivkou, bude na sucho citlivější. Zapomeňte také na anglický trávník, který potřebuje hodně vody, což je v našich končinách problém. Odolný trávník vypěstujete nepravidelným zaléváním, které jej nutí více bojovat o přežití. Musí pouštět delší kořeny, aby získal z půdy více vlhkosti. Takový trávník je v době sucha odolnější. Zalévejte proto nepravidelně a více. Pokud přestanete trávník v období sucha intenzivně sekat, není nutné jej denně zalévat. Stačí jej o něco intenzivněji zalít jednou za 4–5 dní. Ušetříte tak i více než 2/3 vody.

Šetřete vodou


Chcete-li ušetřit vodu, investujte do kvalitního závlahového systému. Ten můžete nastavit podle aktuálních potřeb, přičemž je zajištěno rovnoměrné prolití celého trávníku, jaké ručním kropením hadicí nikdy nedocílíte. I když můžete mít dojem, že při ručním zalévání máte spotřebu vody více pod kontrolou, není to pravda. Při ručním zalévání zpravidla ve snaze dopřát trávníku dostatek vody dochází k nerovnoměrnému přelévání a vyšší spotřebě.

Péče o sekačku, naostřete nože


Používejte perfektně seřízenou sekačku s dokonale ostrým nožem. „Zanedbaná sekačka, u které motor ztrácí výkon a otáčky, na které je navíc tupý a zubatý nůž, trávu neseče. Listy trávníku trhá, konečky jsou roztřepené. Trávník pak rychleji ztrácí vláhu a zasychá. Perfektně seřízená sekačka s ostrými noži listy trávníku rovně odsekne. Rovný řez neznamená pro trávník takový šok. Pokud sucho trvá extrémně dlouho, trávník prakticky přestává růst, přestaňte jej sekat úplně. V krajním případě posekejte části zahrady, kde se drží vlhko a trávník by mohl přerůst.

Rada na závěr: Pokud se vám trávník nepodaří v tropických dnech zachránit, nevěšte hlavu. Trávník není neobnovitelný. V nejhorším případě jej na podzim projedete provzdušňovačem, doplníte osivem a na jaře se opět zazelená.

Zdroj, foto: HECHT


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !