8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak posílit imunitu těch nejmenších

24. 01. 2012 | Dětské nemoci
V zimním období přibývá klasických neduhů, jakými jsou nachlazení, záněty dýchacích cest či chřipka. Bacily se rojí všude kolem nás. Sice se jim prakticky nelze vyhnout, můžeme se však dobře bránit. V této roční době je více než kdy jindy důležitá podpora imunity, a to jak u dospělých, tak především u malých dětí.

Kromě tradičního vitamínu C se v poslední době doporučují i probiotika. Nepřeceňuje se jejich účinek? A jsou jen pro dospělé nebo i pro děti? Náš imunitní systém se vyvíjí ještě před narozením. Nejdůležitějším krokem je pro něj vlastní porod, kdy dítě získá důležité protilátky. Hlavní centrum imunity sídlí v tlustém střevě, proto je jeho vývoj a osídlení správnými bakteriemi pro dobrou obranyschopnost dítěte velmi důležité.

Jak posílit imunitu těch nejmenšíchTyto správné bakterie dítě získává především z mateřského mléka. Nepostradatelný význam pro obranyschopnost má tedy mateřské mléko. Svojí imunologickou složkou zabezpečuje adaptaci dítěte na vnější prostředí. Na základě toho, s jakými patogeny se matka a dítě po narození setkávají, obsahuje i určitou skladbu protilátek. Někdy se ale stává, že dítě má imunitu sníženou (např. po porodu císařským řezem, po léčbě antibiotiky) či se v jeho okolí často vyskytují bacily (mladší sourozenec). V těchto případech je vhodné imunitu podpořit přátelskými probiotickými bakteriemi např. ve formě kapek.

Nepodceňujte rekonvalescenci


Malé děti bývají často nemocné, ačkoli se většinou rychle uzdravují. Není dobré odbývat rekonvalescenci. Samotné vyléčení totiž nestačí, je potřeba dopřát malému pacientovi také čas, aby se s chorobou zcela vyrovnal. Zvláště po léčbě antibiotiky, která společně s nepřátelskými mikroorganismy hubí i bakterie přátelské, především ty ve střevech, a organismu po takové kúře nějakou dobu trvá, než se vrátí rovnováha. Uskutečněné studie dokazují, že obnova zdravé střevní flóry může trvat i několik týdnů. Tak dlouho trvá i oslabení obranyschopnosti dítěte. Mezi další příčiny změn ve střevní mikroflóře patří rotavirová neboli průjmová onemocnění a změny v jídelníčku.

Právě v období oslabené imunity je dobré podpořit obranyschopnost přátelskými probiotickými bakteriemi, které pomáhají s častými dětskými zažívacími obtížemi, jako je kolika, zácpa, průjem. Mezi příznivé bakterie patří především Lactobacillus reuteri, který je významným antimikrobiálním činitelem, chrání před mnoha běžnými infekcemi a přináší všeobecný prospěch nejen dětem, ale i dospělým. Jedním z nejprokázanějších účinků při jeho konzumaci je léčba průjmu způsobeného rotavirem. Při pravidelném užívání tohoto probiotika byla výrazně zkrácena doba trvání obtíží spojených s touto nemocí.

Lactobacillus reuteri je také účinným léčebným prostředkem při výskytu novorozenecké koliky. Využíván je také v dentální péči. Bylo prokázáno, že ničí bakterie rodu Streptococcus mutans, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu.
Dbejte také na to, aby děti dostávaly pestrou stravu. Protože ani nadbytek uměle přijímaných vitaminů tělu neprospívá. Mějte na paměti, že dítě v kojeneckém věku je vhodné co nejdéle kojit, mateřské mléko má ideální složení pro stravování dítěte. A je-li právě Vaše dítko nemocné, nezoufejte. Právě prodělané nemoci posilují imunitní systém vašeho dítěte.


Zdroj: Probiotické kapky.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aha, reklama na biogaiu neboli reuterinSmajlík
my ji uzivali na koliky, kdyz uz jsme nevedeli co, za hrisny peniz jsme reuterin koupili. misto zklidneni kojeneckych kolik se pridaly jeste hlenovite prujmy, ja tedy zminene kapky nikomu nedoporucuju. i kdyz vim o maminkach, ktere byly spokojene.
radsi dam diteti kazdy den zivy jogurt a cerstve sezonni ovoce nez ho cpat kapkama a syntetickymi vitaminy..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles