Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojení jako prevence proti SIDS

27. 04. 2012 | Kojení
Podle nových zjištění amerických vědců z univerzity ve Virginii má kojení zásadní význam při prevenci syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS) – v případě plně kojených dětí může snížit riziko úmrtí až o 73%. V červnu 2011 byla v časopisu Pediatrics publikována meta-analýza vědců z virginské univerzity pod vedením prof. Dr. Ferna R. Haucka věnovaná souvislosti mezi kojením a syndromem náhlého úmrtí dítěte (Sudden Infant Death Syndrome/SIDS).

Autoři na základě osmnácti relevantních studií dospěli k závěru, že kojení působí jako ochrana proti SIDS. Poté, co vzali v úvahu vedlejší faktory jako socioekonomický statut, kouření a polohu dítěte při spánku, byl u částečně kojených dětí zaznamenán pokles rizika SIDS o 45% a u plně kojených dětí o 73%. U dětí, které nebyly kojeny, bylo riziko SIDS čtyřikrát vyšší ve srovnání s dětmi plně kojenými.

Kojení jako prevence proti syndromu náhlého úmrtíPodle autorů této studie je možným vysvětlením, že kojené děti trpí méně často průjmy a infekcemi horních a dolních cest dýchacích. Naopak děti, které na tyto nemoci trpí, jsou také náchylnější k SIDS. Podařilo se rovněž prokázat, že děti zemřelé na SIDS trpěly v posledních dnech života často nevýznamnými infekčními potížemi, které samy o sobě nemohly úmrtí vyvolat. Vztah mezi kojením a SIDS ještě není zcela objasněn, dále se zkoumá především vliv doby kojení.  Dosud kojení nefigurovalo mezi opatřeními oficiálně doporučenými k prevenci SIDS (viz např. stanovisko Akademie amerických pediatrů z r. 2005), nyní však autoři studie doporučují jeho zařazení.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučné kojení dětí do 6 měsíců věku, do 2 let či déle potom kojit s příkrmy. Zveřejněná studie poskytuje podle MUDr. Mydlilové z Národního laktačního centra – Laktační ligy další důvod k tomu, aby ženy kojily své děti. „Větší podpora kojení a nevystavování dětí pasivnímu kouření je také cestou, jak snížit počty dětí zemřelých na SIDS. Podpora kojení by měla být jednou z priorit naší společnosti, protože veřejné zdraví začíná kojením,“ uvádí k tématu MUDr. Mydlilová. Podle významné české odbornice dospělo k podobnému závěru i bádání americké vládní agentury pro výzkum a kvalitu zdravotní péče (Agency for Healthcare Research and Quality's) z r. 2009, které rovněž prokázalo, že jakékoliv kojení souvisí s nižším rizikem SIDS.

Na SIDS umírá ročně v USA 2300 dětí do jednoho roku, v České republice je to v průměru šest až deset dětí na sto tisíc narozených, tedy asi dvacet dětí ročně. SIDS je v mnoha zemích včetně ČR stále hlavní příčinou úmrtí novorozenců ve věku od jednoho týdne do jednoho roku (tj. po vyloučení poporodních komplikací). Přesto se počet dětí zemřelých na SIDS podařilo v posledních letech výrazně snížit. Hlavní příčinou jsou osvětové kampaně na podporu správné polohy dětí při spánku (na zádech). Ke snížení rizika SIDS autoři studie rovněž doporučují sdílet s dětmi pokoje, ale ne lůžka. To má usnadnit kojení dítěte, ale zabránit jeho přehřátí či zadušení. Podle Mudr. Mydlilové však na tuto otázku zatím nepanuje jednoznačný názor a za určitých podmínek (matka nekuřačka, nepije alkohol, neužívá drogy, používá pevná prostěradla a lůžko) se spaní s kojencem připouští.

Zdroj: CSR GATE.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
MAM 5 DETI A VSECHNY JSEM KOJILA 3,5 ROKU.VSECHNY SE MOU SPALY V POSTELI PROTOZE MI JICH BYLO V POSTYLCE LITO KDYZ TAM LEZELI TAK SAMI. TED UZ SOU CELKEM VELKY TAK SPI VE SVEM POKOJI
Obrázek uživatelky
profil
Kojení považuju za důležité a našeho prcka jsem byla odhodlaná kojit co nejdéle - zpočátku. Ale má prsa to snášela dost těžce (prodělala jsem nepříjemnou mastitidu) a po pravdě se mi celkem ulevilo, když mi doktorka po čtyřech měsících řekla, že malému mléko ode mě už nestačí. Přikrmovala jsem ho cca do devíti měsíců a pak mi mléko vymizelo úplně. Díky bohu je ale brouček naprosto zdravý a v pořádku.
Obrázek uživatelky
profil
stojí to za to
Obrázek uživatelky
profil
Mám dvě dospělé děti a jedno šestileté, kojila jsem nejdéle 4 měsíce, ani jedno z dětí nemarodilo, když už tak zcela výjimečně. Myslím, že nemocnost dětí s kojením moc nesouvisí, zrovna děti mých kamarádek, kojených co nejdéle jsou mnohem více nemocné, než bývaly a jsou moje děti.
Obrázek uživatelky
profil
ooo, jak se tesim, az ten nas lumpik bude taky vyspavatSmajlík
Jinak diky z za clanek, rada jsem si precetla! nejsem kojici maniak ale s clankem souhlasim!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles