Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se bránit před únikem plynu v domácnosti?

1. 01. 2019 | Domácnost
Máte doma plynové spotřebiče? Potom dbejte na bezpečnost. Například v loňském roce došlo podle Zdravotní záchranné služby hlavního města Prahy pouze na území Prahy k 120 případům intoxikace oxidem uhelnatým, přičemž 4 případy skončily úmrtím již před předáním do nemocnice a mnoho z postiženýchbude mít celoživotní následky. Pokud nemáte v bytě nebo rodinném domě příslušné detektory, hrozí vám, že nečekaný únik plynu nezaregistrujete a ohrozíte život nejen vás, ale i celé vaší rodiny.

Zabránit úniku plynu v domácnosti nelze zcela 100% zamezit, ale můžeme toto riziko zásadně snížit tím, že budeme pravidelně provádět revizi všech plynových spotřebičů a plynového vedení. Další možností je používání detektorů, které varují před unikajícím plynem nebo stoupající koncentrací spalin.

Samotný zemní plyn je bez zápachu, plynárenské společnosti ho proto obohacují o odorant. Díky této látce plyn zapáchá a varuje tak před únikem plynu. Pokud ho ucítíte, vypátrejte obratem příčinu. Prohlédněte doma všechny spotřebiče na plyn, které užíváte. Při kontrole se zaměřte Jak se bránit před únikem plynu v domácnosti?na plamen kotle a sporáku. Podívejte se, jestli všechny plameny hoří modře a zdali spotřebič příliš nezapáchá. Pomoci může detektor plynu, který oznamuje nebezpečí už ve chvíli, kdy koncentrace plynu ve vzduchu dosáhne pěti až deseti procent dolní meze výbušnosti.

Pokud zjistíte únik plynu, uhaste okamžitě všechny plameny, otevřete okna a dveře s výjimkou sklepních místností. Následně uzavřete uzávěry plynu, popřípadě hlavní uzávěr plynu. Protože se únikem zemního plynu do ovzduší vytvoří mimořádně výbušná směs, dbejte na to, abyste nepoužívali otevřený oheň, nemanipulovali s elektrickými spotřebiči a spínači, nevytahovali elektrické zástrčky, nekouřili a nepoužívali ani výtahy. Informujte následně policii, hasiče, případně zavolejte přímo plynařům.

Nebezpečné člověku mohou být i spaliny po plynu, tedy oxid uhelnatý. Nejvíce nehod se přitom stává v létě, kdy se kvůli vysokým teplotám vytvoří v komíně opačný tah, komín přestane odsávat spaliny z bytu a ty mohou člověka otrávit. Nebezpečí oxidu uhelnatého potom spočívá v tom, že není cítit a nelze ho proto zaznamenat. Prvními příznaky jsou bolest hlavy, únava, nevolnost a závratě. Nakonec člověku zčervená pokožka, zvýší se mu prudce teplota a upadne do bezvědomí. Neštěstí lze předejít pomocí detektorů spalin, které v případě nebezpečí spustí alarm.

Zdroj: Energie2


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky máme vše v pořádku,kontroly každý rok Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vše máme v pořádku,a chodí k nám na kontrolu plynaři
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles