Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se zbavit plísní v bytě

10. 09. 2010 | Moderní bydlení
Objevuje se u vás v bytě plíseň? Máte s ní problémy a nedokážete se jí nijak zbavit? Plíseň v bytě určitě nikoho nepotěší, ale bohužel většina lidí si myslí, že plíseň je jen estetický problém, ale faktem je, že může přinést i závažné zdravotní problémy.

Především u dětí, starších lidí a lidí se slabší imunitou. Proto byste se měli postarat o to, aby se ve vašem bytě plíseň neobjevovala a nebo byla co nejdříve odstraněna.

Hlavní příčinou objevení se plísně je nadměrná vlhkost, která se snadno drží a množí. Pokud si myslíte, že doma vlhko nemáte, nebuďte si tak jistí. Vlhké prostředí vznikne třeba i běžnými činnostmi jako je dýchání, vaření, sušení prádla nebo pěstování běžných pokojových rostlin. Další příčinou mohou být stavební závady, například zatékání vody střechou, netěsnění kolem oken, kdy dešťová voda proniká malými škvírkami do bytu, havárie vodovodního potrubí nebo vyplavení sousedy.
Každý člověk tím, že dýchá vytváří velké množství vodní páry, když se k tomu přidá vaření, žehlení, mytí podlah, koupání nebo zalévání květin, tak z toho máme několik litrů vody denně, která se vám vznáší po bytě a může způsobit plíseň. 

Nejdůležitější je prevence

Jedinou radou pro vás je, větrat, čistit a vytápět. Měli by jste v každém ročním období, i v zimě, nejméně třikrát denně pořádně vyvětrat, nejlépe po jakékoliv činnosti, která produkuje větší množství vodní páry, především po koupeli nebo vaření. V zimě je hlavní protiplísňovou radou topení, musíte topit, i když místnost moc nepoužíváte. V koupelně pravidelně myjeme dezinfekčními prostředky vanu nebo sprchový kout, ale i spáry mezi obklady. Po čistících prostředcích omyjte čistou vodou, protože i zbytky čistících prostředků můžou přilákat plíseň. Také se vám může stát, že se plíseň objeví, protože dorazíte skříně těsně ke zdi, a nemůže se tam dostat vzduch. Pokud to jde, nechejte mezi zdí a nábytkem několik centimetrů prostoru.


Co dělat, když už plíseň máte

Nejdříve byste měli odstranit příčiny, a až poté samotnou plíseň. Jako první byste měli dosáhnout stavu, kdy povrch stěny bude větší než teplota tzv. rosného bodu. Docílíte toho zvýšením teploty povrchu stěny, nebo omezením vývinu vodních par. Když už je plíseň hodně rozlezlá je lepší si pozvat specialisty a nepouštět se do odstraňování sami. Malé plochy si ale můžeme jednoduše odstranit sami, nejlépe s ochrannou rouškou, abyste zbytečně nevdechovali spóry. Postižená místa postříkejte prostředkem proti plísni, můžete použít i obyčejné Savo proti plísni, nebo existuje řada výrobků k tomu určená a nechte podle pokynů působit. Poté můžete nechat zaschnout, v žádném případě neumývat!!! Hrozí, že se plíseň rozleze i jinam. K téhle větě jsem dle pokynů manžela (je malíř-natěrač s dlouholetou zkušeností, který často klientům zdi s plísněmi maluje) dala vykřičníky, protože prý mnoho lidí tuhle chybu dělá. Někdo i radí odstranit po nastříkání kartáčkem nebo škrabkou, ale to vám také nedoporučuji, protože byste vdechovali nebezpečné částečky plísně a šířila by se do ovzduší (další rada mého manžela, i s tímto se prý často setkává u klientů).

Pořádně okolí postiženého místa ukliďte. Na zeď už zbavenou plísně naneste podle pokynů výrobce izolační a podkladovou vrstvu a na konci naneste disperzní barvu, která propouští páru. Nejlepší je zamalovat barvou, do které přidáte Savo nebo jiný přípravek proti plísním. Manžel to tak dělá u všech klientů, kteří mají na zdech plísně už mnoho a mnoho let a nikdy se plíseň znovu neobjevila.

Jestliže se vám plíseň začne objevovat v koupelně, na místech které špatně vysychají, postříkejte je libovolným protiplísňovým prostředkem, nechte působit a na konci otřete houbou a důkladně opláchnete čistou vodou. Se stavebními závadami v bytě nebo domě, nemá cenu takhle bojovat, tam musíte jako první odstranit příčinu a až potom se vám přestane objevovat.

Na závěr vám ještě musím napsat - nedopusťte, aby se plíseň u vás vůbec objevila, vždy je nejlepší prevence!!!

Markéta
Chytrážena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prý je na to nějaká chytrá barva na stěnu.Nebo taky nějaká houba,která se plísní živí,bylo to v receptáři nabo v Loskutákovi?
Obrázek uživatelky
profil
a hlavne nevychladiť izbu pod 12 stupňov
Obrázek uživatelky
profil
Naštěstí plíseň nemám. Někde jsem četla, že SAVO pouze vybělí (účinek je pouze dočasný) a zbavit se plísně trvale je trochu složitější.
Obrázek uživatelky
profil
Opavdu funguje ten přípravek SAVO ? Můžu použít i na dřevo ?
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík naštěstí taky nemáme Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles