Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si dělala těhotenský test Kleopatra?

3. 07. 2016 | Těhotenství

Těhotenské testy znaly již ve starém Egyptě


Patent na těhotenský test byl vydán v roce 1980 v Anglii. Je založen na imunitní reakci choriogonadotropinu (hCG). Tento hormon začíná být produkován zárodkem placenty v momentě oplodnění. Jakmile je oplodněné vajíčko implantováno do dělohy, produkce hCG prudce vzroste.

Během pouhých čtyřiadvaceti hodin zdvojnásobí své množství. Hormon hCG se ukáže v krvi a o pár dní později i v moči ženy. Tohle a více museli vědět ve starém Egyptě. Nejstarší záznamy o těhotenských testech z moči se datují do 1350 před naším letopočtem. V té době testovaly egyptské ženy svůj těhotenský stav močením na semena pšenice a ječmene po dobu několika dnů. Podle tohoto testu v případě, že semena pšenice začala klíčit, žena mohla dítě očekávat, byla tedy pravděpodobně těhotná. Vyklíčení ječmene pak naznačovalo narození chlapce. Pokud pšenice ani ječmen nevyklíčily, žena těhotná nebyla. I když to zní jako pohádka, v roce 1960 vědecká zkouška močení žen na pšenici a ječmene potvrdila v 70% pravdivost těchto testů. Ještě zajímavější však je, že při močení mužů na toto obilí nikdy k vyklíčení semen nedošlo. Test převzali Řekové, Římané a Arabové. Evropa si vzala slovo až v 17. století.

těhotenské testyKdy se žena může považovat za těhotnou?


Jakmile vynechá menstruace, lze se považovat za těhotnou. Nejrychleji a nejpřesněji to potvrdí vyšetření z krve, a to již 8 dní po oplodnění vajíčka, o pár dní později pak testování z moči, kde se prokáže přítomnost těhotenského hormonu hCG.  Přítomnost plodového vajíčka je vidět ultrazvukem v děloze.

Jaký má význam včasné rozpoznání gravidity?


Včasné zjištění gravidity je důležité. Pokud se matka na dítě těší a usilovala o těhotenství, může co nejdřív začít se správnou životosprávou, která zajistí plodu nejen správnou výživu, ale i bezpečný vývoj. Nejrychlejší a nejpřesnější zjištění raného těhotenství. Výsledek do 10 minut, a to již 8 dní po oplodnění vajíčka

První trimestr (tři měsíce) je celkem zásadní a matka kuřačka by měla neprodleně zanechat kouření, to samé se týká i častého pití alkoholu a kávy (o omamných látkách nemluvě). Případné užívání léků, je vždy nutné konzultovat s lékařem. Naopak vhodné je upravit stravu tak, aby byla výživná, obsahovala dostatek vitamínů a některých minerálů (vápníku apod.). Nastávající maminka by se měla vyvarovat těžké práci, zvedání břemen, stresu. Co nejvíc času by měla trávit na čerstvém vzduchu s přiměřeným pohybem, nutný je i vydatný odpočinek.
Velkou roli hraje včasné zjištění těhotenství i při nechtěném otěhotnění, pokud se žena (dívka) rozhodne pro přerušení, je lépe jej provést (odborně) co nejdřív.

Jsem těhotná, jsem ošklivá, unavená, vzteklá a je mi pořád zle. Na vině je těhotenský hormon

Za změnou nálad, nevolnostmi, zadržováním vody, vadami na kráse, ale i za udržením samotného těhotenství stojí hned několik důležitých hormonů. Prakticky každá žláza s vnitřní sekrecí zvyšuje během devíti měsíců svoji činnost a produkce hormonů tak roste. V období ovulace vzniká ve vaječnících tzv. žluté tělísko, což je dočasná žláza s vnitřním vylučováním. Nedojde-li k oplození vajíčka, po 10 až 14 dnech žluté tělísko zaniká. Jakmile se ale zadaří, produkuje právě tohle tělísko hormony (progesteron a estrogen) důležité k udržení a zachování těhotenství.


Zdroj, foto: Innova Pharma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !