Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si vybrat televizor a na co si dát při nákupu pozor

16. 12. 2021 | Technika
-Komerční sdělení-

Přišel konec roku a tím i doba nejčastějších nákupů a slevových akcí. Ideální čas pořídit si nový televizor i když řada modelů z kolekcí 2020 letos zmizela rychleji, než před tím. Pokud míříte právě sem, ale nejste si zcela jisti odkud začít a co nepřehlédnout, pak je tento článek určen právě pro vás.

Před nákupem televizoru každý asi ví, jakou úhlopříčku (nebo maximální rozměr, typicky šířku) chce a kolik za přijímač hodlá zaplatit. Z těchto dvou parametrů se už dá vyjít, takže se pojďme podívat na to, na co dalšího se zaměřit. Nicméně v souvislosti s úhlopříčkou nezaškodí si připomenout, jak velkou si vlastně, vzhledem k pohledové vzdálenosti můžete dovolit. Metody se liší a každý výrobce na to také má trochu odlišný názor. Jedno základní pravidlo ale platí vždy – čím má televizor vyšší rozlišení, tím můžete sedět blíže. Tím nejjednodušším co tedy můžete udělat, je zaměnit Full HD za Ultra HD.

Televizor SencorTelevizory si podle principu obrazovky, můžeme v zásadě rozdělit na LCD a OLED, skutečné LED, tedy panely na nichž obrazový bod opravdu vytváří miniaturní žárovky LED, jsou trochu drahou srandou, takže je nechme stranou.

LCD je princip nejrozšířenější, mohou být velmi levné a nabízejí se také ve velmi velkých úhlopříčkách na které obecně OLED nedosáhne. Ceny LCD jsou už často na dně a obraz je (opět často) v poměru k vynaloženým prostředkům výborný.

Technologie OLED je v průměru výrazně dražší, stále poměrně citlivá na statický obraz (herní konzole) a i když je to už hodně automatizováno, vyžadují od majitele trochu péče, přičemž někdy se musí údržba obrazovky spustit ručně. Na druhou stranu je bez diskuse, že nabízejí ten nejlepší obraz a vzhledem k LCD i lepší černou barvu (vrchol LCD, QLED, na tom, ale rozhodně také není špatně). Pro někoho hraje roli i to, že mohou být velmi, ale velmi tenké (milimetry), rozhodně ale v tomto ohledu pozor na montáž. Prasknutí obrazovky se může pořádně prodražit. Montáž větší úhlopříčky, nebo pokud si nejste jisti, je daleko lepší svěřit odborníkům a vzhledem k ceně televizoru to zase není takový náklad.

Pár odkazů na zajímavé výrobky v jednotlivých kategoriích televizorů:


Televizory jako takové, včetně „Jak postupovat při nákupu nové TV“, najdete z jiného pohledu zde www.planeo.cz/katalog/2001767-televize.html

Televizory s obrazovkami OLED  www.planeo.cz/katalog/3000327-oled-televize.html

Televizory s obrazovkami LCD QLED (vrchol LCD) www.planeo.cz/katalog/3000329-qled-televize.html

Televizory LCD s podsvícením LED  www.planeo.cz/katalog/3000331-led-televize.html

Chytré televizory, tzv. Smart televizory  www.planeo.cz/katalog/1316387-sencor-sle-55us800tcsb-led-televize.html

Pohledová vzdálenost

Pro rozlišení 4K se doporučují následující pohledové (pozorovací) vzdálenosti: úhlopříčka 55" (140 cm) –  90 cm, úhlopříčka 65" (165 cm) – 120 cm, 75" (191 cm) – 140 cm, 85" (216 cm) – 140 cm (Zdroj: Sony).


Jak velkou obrazovku si pořídit do obýváku?


Tohle je ošemetná otázka a tzv. doporučená pohledová vzdálenost se poslední dobou stále mění a hlavně, jak bylo řečeno, výrazně klesá s rozlišením obrazovky. U dnes nejrozšířenějšího Ultra HD (4K), tedy 3840 x 2160 bodů, si pro u nás typickou vzdálenost někde v obýváku (3-4 m) můžete dovolit klidně i přes 65", tedy 165 cm. Jak ostatně vidíte ze snímku výše, někteří výrobci jdou ještě podstatně dál, v tomto případě Sony!

ČTĚTE TAKÉ: Katalog televizorů se středně velkou úhlopříčkou 
Rozlišení

V podstatě chceme říct, „s úhlopříčkou si nelamte hlavu“ a vždy raději větší, než menší. Protože také víte, kolik na televizor máte, resp. kolik za něj chcete dát, rozmyslete si hlavně, zda chcete tzv. „chytrou televizi“, tj. s napojením na internet a s aplikacemi jako Skylink Live TV, Lepší.TV, Sledování TV, HBO GO či třeba O2 TV, a jakému principu obrazovky dáte přednost (LCD, OLED).

Ovšem vzhledem k pokračující krizi, je to dnes především o aplikacích a on-line videotékách, takže jsme u „smart…“ A samozřejmě u co nejrozměrnějšího přijímače, který spoluvytvoří opravdové domácí kino!

Pohledová vzdálenost

Doporučené pohledové (pozorovací) vzdálenosti pro rozlišení HD. Jak vidíte, při Full HD jsou významně kratší a totéž platí i pro 4K. (zdroj: Sony).


A jak postupovat dál?


Promyslete si, zda chcete mít v televizoru určitou aplikaci například pro sledování HBO GO, O2 TV, Skylink Live TV, atd. Pokud ano, je třeba si nejprve zjistit, jaké značky televizorů ji nabízejí. Například Lepší.TV (s HBO OD) a Skylink Live najdete dnes jak u některých malých značek, včetně Sencoru, tak u masových, jako je Samsung, LG a Panasonic či výrobků s Android TV (Sony Philips, TCL, …). Právě u Androidu si ale dejte pozor, protože ne každý výrobce typicky Skylink v seznamu kompatibilních aplikací uvádí.

Následně se zaměřte na úhlopříčku, design, apod. Je dobré si také říci, zda budete televizor umisťovat na podstavec (pozor na krátké stolky a nožičky v rozích obrazovky) nebo na stěnu.

Zkusit můžete solidní značku Stell u níž najdete i takový, který využijete třeba od úhlopříčky 110 cm do 170cm a tudíž i pro svůj další, jistě ještě rozměrnější přijímač.


ČTĚTE TAKÉ: Katalog televizorů s rozměrnou a velmi rozměrnou uhlopříčkou… 60" až 65" (152-165 cm) www.planeo.cz/katalog/2006552-televize-60-65.html


U Android TV, což jsme už nakousli, mohou také někdy nastat potíže s aplikacemi při nových verzích operačního systému a někdy se to může docela táhnout. Pokud na Androidu netrváte a chcete mít televizor více bez starostí, většinou se vyplatí jít po jednoúčelovém operačním systému jako je My Home Screen (Panasonic), společná platforma malých značek (např., Sharp, Toshiba, atd.), Tizen (Samsung) či WebOS od LG ( Sencor ).

Mnozí přemýšlejí o značce televizoru hned na prvním místě, ale tudy dnes cesta nevede. Řekněme, že chcete sledovat O2 TV a nakonec zjistíte, že aplikaci pro tuto internetovou televizi vaše značka nemá. Tady to opravdu nefunguje tak, že si na televizoru spustíte webový prohlížeč a přes něj budete O2 TV sledovat. K tomu je vždy zapotřebí speciální aplikace!

Jak vidíte, je toho dost a dost, a to jsme se ještě nedostali k úhlopříčce vs. umístění televizoru na což se podíváme za chvíli. Mimochodem pokud u vás máte potíže s výpadky proudu nebo prostě jen chcete svůj nový drahý televizor více ochránit, vyplatí se zakoupit tzv. přepěťovou ochranu.

s níž je to pohodovější. U televizoru se také prakticky neobejdete bez kabelu HDMI.  


Výběr televizoru podle jeho umístění


Je zřejmé, že jiný bude televizor na chatu či chalupu, jiný do dětského pokoje a jiná asi bude „hlavní mašinka“ do obýváku. Tipy na takovéto televizory s hodně rozměrnou úhlopříčkou najdete výše, ty tak říkajíc standardní velikosti jsou tady…

– úhlopříčka 37" až 43" (94-109 cm)  www.planeo.cz/katalog/2006544-televize-37-43.html

– úhlopříčka 45" až 49" (114-124 cm)  www.planeo.cz/katalog/2006546-televize-45-49.html

– úhlopříčka 50" až 54" (127-137 cm) www.planeo.cz/katalog/2006548-televize-50-54.html

A televizor do dětského pokoje, na chatu či chalupu?

– úhlopříčka do 24" (do 61 cm)  www.planeo.cz/katalog/2006538-televize-do-24.html

– úhlopříčka 32" (81 cm)  www.planeo.cz/katalog/2006542-televize-32.html





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !