8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně vrstvit oblečení a proč?

31. 12. 2023 | Trendy

Poradíme, 

na co hlavně nezapomenout.


Chystáte se v zimě na hory, větší túru, nebo třeba sportovní aktivity? Nepodceňte výběr vhodného outdoorového oblečení a doplňků. Základem je umění správně vrstvit a zvolit funkční materiály. Odborník radí, kolik vrstev je tak akorát a proč nezapomenout na čepici.

V zimním období je potřeba se více obléct, ovšem pokud jste dost aktivní, bude nutné vaši  tělesnou energii v podobě většího tepla regulovat, abyste se zbytečně nepotili. A přesně k tomu slouží správné vrstvení oblečení, kterému se občas říká tzv. cibulový systém, který klade důraz na správnou kombinaci různých materiálů a na specifické funkce každé vrstvy. Kolik jich má ale být?

Jak správně vrstvit oblečení a proč?    1. Základem je sací vrstva


Říká se, že základem je mít v zimě správné funkční prádlo. Proto je první vrstva, známá také jako sací, ze všeho nejdůležitější. Je určená přímo na tělo, aby odváděla pot a udržela ho v suchu.  Aby tato vrstva správně fungovala, musí se z ní stát vaše druhá kůže. Vybírejte si proto velikost přesně na tělo. Co se týká materiálu, je dobré používat například merino vlnu, které má výbornou sací schopnost a opravdu zajišťuje tepelný komfort.

    2. Na řadu přichází izolace


Následuje druhá vrstva neboli vrstva izolační. Přebírá od první vrstvy vlhkost a zároveň zabraňuje úniku tepla. Vhodné jsou mikiny a svetry, kde je materiál kombinovaný s fleecovou podšívkou. Ta je nejlepší při nižších teplotách a tak je vhodná například na lyžování. Není na škodu, když má mikina možnost zapínání až ke krku nebo svetr rolák. Hodí se také vychytávky, jako jsou průvleky na palce na konci rukávů. Není radno podcenit ani ponožky do pořádné trekové obuvi.
V zimním období je důležité mít zakryté kotníky a zabránit tak prochladnutí. Vybírejte proto ponožky vyšší a ideálně z kvalitního materiálu, jako je například merino vlna. Díky schopnosti materiálu absorbovat tělesné pachy nebude sundavání bot po celém dni nepříjemnou záležitostí. Nejvíce tepla uniká hlavou a tak si nezapomeňte čepici nebo kuklu.

    3. Ochranná vrstva


Třetí a závěrečnou vrstvu tvoří bunda, která vás ochrání proti dešti, větru i sněhu. Měla by být odolná, ale zároveň trochu prodyšná. Velmi pohodlné jsou modely ze softshellového materiálu, který neomezuje v pohybu. Druh softshellového oblečení si vybírejte podle ročního období, kdy jej budete potřebovat. Pro zimní bundy je lepší volit třívrstvý softshellový materiál. To znamená že první vrstva je vodoodpudivá, druhá vrstva je TPU membrána a třetí podšívka fleece. Zato zimní kalhoty postačí dvouvrstvé, bez TPU membrány


    4. Pomůže impregnace


O outdoorové oblečení je potřeba se dobře starat. Speciální vlastnosti jako například nepromokavost můžete podpořit pomocí impregnace. Vždy nastříkejte alespoň 2 vrstvy. Impregnaci lze použít na oděvy, obuv, ale i další doplňky jako jsou čepice, rukavice, návleky, šátky, apod. Ty se vám v zimním období budou velice hodit. Zabrání tak lehkým únikům tepla.


Zdroj, foto: BENNON



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !