Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat židli pro práci z domu a na co dát pozor?

21. 04. 2021 | Moderní bydlení
Bolesti zad nebo páteře, vyhřezlé ploténky, ztuhlé svaly. Tohle všechno jsou syndromy kancelářské práce, se kterými se potýká stále více lidí. S tím, že jsme nuceni pracovat z domu, tyto problémy ještě narůstají. Mnoho lidí stále nemá vhodné židle v práci, natož pak doma. Jak těmto problémům předcházet? Vyberte si ergonomicky tvarovanou židli podle několika jednoduchých pravidel. Ve spojení s dostatkem pohybu vám může pomoci předejít nepříjemným problémům se zády.

Ergonomie je věda, která se zabývá přizpůsobením pracovního prostředí, nábytku a nástrojů potřebám lidského těla. Správně vybraná ergonomická židle vám pomůže předcházet extrémnímu zatížení plotének nebo nepřirozenému křivení páteře. Židli nekupujete  každý den, a proto se vyplatí investovat do kvalitní, ergonomicky tvarované, plně nastavitelné a stabilní židle, která se postará o to, abyste seděli dynamicky a nehrbili se 8 hodin u klávesnice.

1. Stabilita židle

Kancelářská židle by měla být stabilní a pevná. Při dosednutí by v židli měla zareagovat pouze centrální pružina. Židle a její části by se neměly vychylovat do žádného směru. Důležitou roli hrají také kolečka, která by měla být brzděná. Pro měkké typy podlah jsou vhodná tvrdá kolečka, zatímco na beton, PVC nebo parkety je vhodné vybrat kolečka měkká, která zajistí plynulý pohyb.

Jak vybrat židli pro práci z domu a na co dát pozor?

2. Centrální pružina

Dnešní židle jsou vybaveny centrálním plynovým pístem. Díky němu si nastavíme nejen výšku sezení, ale také pomáhá tlumit náraz a otřesy při dosednutí na židli.

3. Výška sedáku

Ideální výška sedáku je taková, kdy se nohy dotýkají země plnou plochou chodidla a kolena při tom svírají úhel 90° a více. Díky tomu dostanete pánev včetně dolních končetin do optimální polohy.

4. Anatomicky tvarovaný sedák

Při výběru si všímejte, jestli je sedák dostatečně široký a hluboký. Při sezení byste jej totiž měli využít po celé délce. Podívejte se také, jestli výrobce nabízí možnost nastavení hloubky sedáku. Tato funkce je podstatná především pro lidi vyššího vzrůstu. Důležité je, zda má sedák přední část zaoblenou a skloněnou k zemi. To proto, aby sedák netlačil na spodní stranu stehen nebo vnitřní část kolene a nebránil tak správné cirkulaci krve.  

5. Synchronní mechanika židle

Mechanika je srdcem židle a ne často ji věnujeme dostatečnou pozornost. Pro zdravé sezení je ale právě ona zásadní. Mechanika by v ideálním případě měla umožňovat tzv. dynamické sezení. Díky synchronnímu mechanismu sedadlo i zádová opěra sledují synchronně a ve správném úhlu pohyby sedící osoby. Při naklonění opěry se automaticky přizpůsobí i sedák a tím pádem není vytvářen nepřirozený tlak na páteř potažmo meziobratlové ploténky.

6. Zádová opěrka

Zádová opěrka by měla kopírovat tvar páteře po celé její délce. Zkuste si proto na židli sednout a vyzkoušet, jestli tomu tak opravdu je. Platí, že v ideálním případě má židle možnost nastavit výšku opěradla a také tzv. lumbální podpěru – speciální oporu v bederní části, která pomáhá držet přirozené prohnutí páteře. Také tato část by měla být nastavitelná pro každého uživatele zvlášť. Při výběru židle zkontrolujte, zda opěra se sedákem nesvírá nižší než 90° úhel, aby nedocházelo ke stlačování dutiny břišní a omezenému dýchání.

7. Hlavová opěrka (záhlavník)

Některé ze židlí jsou vybaveny také hlavovou opěrkou, která při sezení pomáhá snížit zatížení krční páteře. Je nutné vybrat takovou, která je nastavitelná do výšky včetně nastavení sklonu, aby optimálně kopírovala zakončení krční páteře u temene hlavy.

8. Područky

Zásadní pro oporu rukou jsou područky. Při jejich správném nastavení předejdete strnulosti krční páteře a otlakům v předloktí. Tady je potřeba opět dávat pozor při výběru – dobrá židle má područky nastavitelné výškově, šířkově, hloubkově i s možností natočení opěrné části.

9.  Potah

Čalounění nebo potah židle by měl být vždy z odolného materiálu, který si vyberete ze vzorníku u prodejce. Potahové materiály se svým složením často velmi liší, ale obecně je lze rozdělit na přírodní s vyšším obsahem organických příměsí a syntetické. Do teplého prostředí raději zvolte materiály, které neobsahují vlnu, případně židli s prodyšnou síťovinou na zádové opěrce. Ptejte se také na životnost potahu a jeho odolnost proti oděru nebo žmolkování.

10. Záruka a servis

Nákup židle často bývá investicí, kterou pečlivě zvažujeme. Vždy volte výrobce, který vám garantuje minimálně pětiletou záruku včetně pozáručního servisu. Díky tomu se může stát, že do konce života nebudete jinou židli potřebovat.

Bolesti zad se začínají řadit k nejrozšířenějším civilizačním chorobám. Díky kvalitní ergonomické židli jim můžete úspěšně předcházet. Sebelepší židle však nenahradí pravidelný pohyb a protahování.


Zdroj, foto: RIM CZ



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka