Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zalévat a pečovat o kaktusy

11. 05. 2010 | Zahrádka

Určitě jste už řešili otázku, jak se vlastně starat o kaktus, který jste třeba dostali darem nebo se vám moc líbil v obchodě, máte ho doma a chcete aby vám krásně bohatě kvetl?

 

Hned počáteční chyba je v zalévání. Ano, potřebují vodu ke svému životu jako každá rostlina, ale přílišnou zálivkou jim uhynou kořeny a následně zahyne celá rostlina.

 

Jak to tedy je? U kaktusů platí staré pravidlo, kterého je potřeba se držet, zalévat pouze, když jim zajistíme tři základní věci a to: světlo, vzduch a teplo. Dále, zalévat jen tolik, aby se voda co nejrychleji vpila do kořenového balu, zbytek vylít a nejlépe do dvou dnů, aby byl bal v květináči opět suchý. Toto opakovat zhruba po 14 dnech. Zálivku raději odložte, když je chladno, deštivo. Zálivka by se měla provádět v ranních nebo pozdních odpoledních hodinách. To proto, že polední sluníčko by je mohlo spálit a tím nevratně poškodit. Ještě bychom se měli držet pro kaktusy důležité zásady, že zalévání provádíme pouze ve vegetačním období, to je od jara do konce léta, pokud je teplý podzim, lze je ještě mírně zalévat, ale s opatrností, jelikož se připravují k období růstového klidu a v tomto období musí mít suchý kořenový bal. Na rozdíl od pokojových rostlin to vyžadují. Nebojte se, pokud se vám zdá, že přes zimu se vám kaktus ztrácí před očima, zmenšuje se a některé se dokonce schovávají do hlíny, vše je v naprostém pořádku. Žijí z obsahu vody v rostlině, s kterou si vystačí.

 

Na jaře za teplých stálých dnů se první zálivkou kaktusy probudí ze zimního spánku, zalitím se jim opět vrátí jejich původní tvar, zmohutní a začnou se objevovat květové pupeny, které docela rychle narůstají. Z těch nejvíce kvetoucích jsou to druhy: Rebutia, Sulcorebutia, Lobivie a v teplejších měsících dlouho a vděčně kvetoucí Mammillárie, těch je velké množství druhů a podle mne jsou to ty nejzajímavější, nejrozmanitější rostliny.

 

Další podstatnou věcí, která stojí za zmínku, je přihnojování. Provádí se opět pouze v období vegetativního růstu. Zvláštností je, že na rozdíl od své původní domoviny, kde mají v půdách minimum živin, zde u nás pěstované a adaptované našim podmínkám, vyžadují pravidelný přísun živin. Z větší části je to z estetického hlediska, chceme přece nádherné rostliny s hojností květů a krásným vzhledem rostlin, který se značně liší od přírodních podmínek, v kterých ve své domovině rostou.

Pro kaktusy jsou důležité tři složky: fosfor pro zdravé kořeny, draslík pro hojnost květů a dusík pro růst, u posledního ale pozor. Přílišný růst vede ke změně tvaru a ztrátě své přirozenosti. Hnojiva přímo pro kaktusy se vyrábějí, pořídit se dají v drogeriích nebo zahradních centrech. Na každém obalu je přesný návod k použití. V přihnojování platí známé pořekadlo "méně je více".

 

Nepěstujte je v tmavých koutech, z krásně kulovitých tvarů by se protahovaly do nevzhledných vytáhlých sloupů, které pak přepadávají i s květináči.

 

Na závěr ještě jedna malá rada. Pokud jste si koupili kaktus v obchodních řetězcích, buďte obvzláště opatrní s jejich péčí. Mnohdy, než se od pěstitelů dostanou skrze sklad do obchodů, jsou velmi dlouhou dobu zabaleny v papírových krabicích a jsou tak stále ve tmě. V obchodech jsou pak dost neodborně zalévány a jsou vystaveny pod umělým zářivkovým osvětlením. Toto vše je pro ně velký šok.

Tyto rostliny doma pak postupně přivykejte na denní světlo, postupně je přenášejte z tmavého kouta na světlejší, až po nějaké době teprve je dejte na okenní parapet. To proto, aby je sluníčko nespálilo. Zálivku raději omezte a spíše je jen mlžte. Těmto kaktusům velmi prospěje přesazení do nové výživné půdy, jelikož to, v čem je koupíte, kolikrát není ani substrát. Ale o tom až příště

 

Popis k fotografiím:

Jsou zde zobrazeny pro srovnání rostliny v zimním období a v době vegetačního růstu.


Lesara - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkně kvetouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
kaktusy vraj prinášajú do domu nešťastie
Obrázek uživatelky
profil
bych jejich prodej zakázala, stejně jako spoustu dalších květin, nemají odbornou péči, nechají je uschnout, pak přelijí a suché či shnilé prodávají ve výprodeji za 39-99 Kč, jednou jsem to poctivě probrala a mám Fíkovník, zamlada jsem ho měla, tak ho mám znovu, jediný co ještě žil. Vzpamatoval se, loni plodil a letos roste. Tak snad se dočkám úrody.
Obrázek uživatelky
profil
A to mi připomnělo, že po zimě, i když je kaktus přezimovaný dobře, jsou choulostivější na chladno, než na podzim. To snesou i menší přízemní mrazík!
Zjara by ho nepřežili.
Já jsem takto nechtěně vyhubila Vlnatku, když jsem zasadila, 2 postižené kaktusy, zubožené, Mospilan nezabíral, a ony, přestože bylo deštivé léto a my přijeli až v sobotu a přes týden už lehce mrzlo, bylo to koncem září - začátkem října, nevím to přesně, byli zdraví, krásní, přes léto (ač byli na odpis) vyrostli, no nechápala jsem ,v děsné zemině a na Vysočině.
Mám je kolik let od té doby a OK. Gymnocalicium a Ferocactus.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za další rady při pěstování kaktusů.Několik kaktusů mám také, ale přiznávám, že moc krásy nenadělají. U jednoho mám od spodu jakoby plíseň, ale roste dál, je celkem veliký, takže nevím, co s ním. Vyhodit ho nechci. Nebyla by nějaká rada, jak ho zachránit?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles