Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zvládnout stresovou inkontinenci během těhotenství

20. 12. 2018 | Těhotenství
S inkontinenci v těhotenství se setká až polovina žen a její rozvoj záleží na celé řadě faktorů. Většinou jsou postiženy nastávající maminky s vyšší váhou a ty, které již v minulosti rodily. Jak se s tímto problémem v těhotenství poprat?

Únik moči je psychickým i společenským problémem, ale to, že se s ním potkávají nastávající pro ně může být překvapivé. Inkontinence v těhotenství je zapříčiněna tlakem hlavičky miminka na pánevní dno a s tím souvisí i časté nutkání na malou, zejména při delší chůzi nebo chůzi do schodů. Nemalou příčinou je také uvolňování hormonů během těhotenství, které způsobují povolování svalů.

Léčba a prevence úniku moči je založena na posilování pánevního dna. Cvičit můžete sama doma, případně s pomocí fyzioterapeuta. Speciální cviky na posilování pánevního dna vynalezl v roce 1948 americký gynekolog Arnold Kegel a díky nim trvá rekonvalescence po porodu kratší dobu.

těhotná ženaKegelovy cviky provádějte doma při jakékoliv činnosti. Nacvičování spočívá v rytmickém zatínaní svalstva, které připomíná zadržování močení. Trénujte třikrát denně, v intervalu třiceti až padesáti stahů a povolení. Inkontinenci lze trénovat také při močení, kdy se budete snažit utlumit proud moči. Je však důležité nezapojovat další svalstvo, například břišní svaly a nezadržovat dech.

Při nechtěném úniku moči je dobré se vyvarovat některým potravinám a nápojům. Jedná se o diuretické, tedy močopudné potraviny, které zabraňují zadržování vody v těle. Patří mezi ně zejména káva, kořeněná jídla, chřest, melouny, rajčata, petržel a celer.

I přes veškerou prevenci však v mnoha případech k nechtěnému úniku moči dochází. Opruzeniny, zápach, ekzémy a infekce jsou častým doprovodným jevem. V těhotenství hovoříme o tzv. stresové inkontinenci. Jedná se o samovolný únik malého množství moči, nejčastěji při zakašlání, smíchu, kýchnutí nebo při cvičení. Tímto typem inkontinence trpí až polovina nastávajících maminek v posledním trimestru. Tato tabuizovaná obtíž se bohužel dotýká i dalších oblastí života, ženy se stydí chodit do společnosti, sportovat, cestovat a není výjimkou také omezení sexuálního života. Většina žen, kvůli obavám z úniku moči, raději nepije, a tím zhoršuje svůj zdravotní stav.

Pokud veškeré cviky a metody selžou, je nutné se uchýlit k absorpčním pomůckám. Dříve bývaly inkontinenční pomůcky velké, nekomfortní a vypadaly doslova jako plena. To se však změnilo, nyní lze využít diskrétní jednorázové elastické kalhotky, které vypadají jako klasické stahovací prádlo.

Ženy by se rozhodně neměly spoléhat na menstruační vložky, jelikož krev má jinou hustotu než moč a nepohltí všechny nežádoucí pachy.

Zdroj: Depend


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !