Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké hry jsou vhodné pro batole?

9. 01. 2020 | Vývoj
Pojem „hra“ má pro každého člověka zcela odlišný význam. Jiný názor na to, co je zábavné, máte, když jsou vám tři, deset a nebo třeba třicet let. Pochopitelně. Ale v případě batolat je hra jedním z nejdůležitějších prostředků, skrz který může vnímat tento svět.

Prostřednictvím hry poznává, jak život okolo něj funguje, učí se novým věcem, a díky smíchu, který hru zpravidla doprovází, se také zároveň cítí krásně a v bezpečí. Navíc je škola hrou vůbec nejefektivnějším řešením pro rozvoj děťátka. Jaké hry jsou však vhodné pro tak malé děti? Na to jsme se podívali společně s neonatoložkou MUDr. Soňou Šulákovou.  

Kreativitě se meze nekladou

Záleží pouze na tvůrčích schopnostech rodiče, které hry si s dětmi individuálně vytvoří. Nejdůležitějším faktorem je však to, jak moc hra stimuluje a baví samotné dítě. Pokud se však vaše dítko směje, i když přestanete, a ještě chce opakování, máte vyhráno.

dítě si hrajeJedna z her, které děti napříč generacemi milují, je zábava „postav to a znič to“. To mnohdy dospělým rodičům příliš nesedí. Kdo by taky rád hned zničil věc, kterou tak pracně stavěl. Dětem to však přijde jako ta nejzábavnější část z celé hry. Některé děti u toho bedlivě sledují reakci rodiče, a mohou se pak chichotat. Dospělí pak zas mohou mylně zaměňovat škodolibost za rozeznávání reakcí, podle kterých se dítě učí, co je správné a co není.

Další populární hra je „co to je?“. Ta je obzvlášť vhodná pro ty rodiče, kteří mají zrovna v danou chvíli přebytek energie a chuť popisovat i ty nejobyčejnější věci, na které dítě ukáže. Vždy si ale pamatujte, že pro děťátko je všechno nové, hezké a přitažlivé, a že ho to opravdu zajímá.

Je jasné, že ne vždy bude na všechny interaktivní hry čas a energie. Pro tyto chvíle jsou tu hračky, se kterými si děti ve své cestě za poznáním vystačí samy. Vybírejte takové hračky, které opravdu povzbudí jejich vnímání a podpoří dětskou zvídavost k prozkoumávání nových věcí. Skvělým pomocníkem je hračka vyrobená z různých materiálů. Děti si je pak mohou osahat a vnímat jejich odlišnost. Pokud je vaše batole zvídavé, jistě jej potěší různé skládací kostičky, stavebnice nebo hračky do vody.


Zábavné poznávaní na každém rohu

K tomu, aby se děťátko rozvíjelo a užívalo si, není třeba spousta vaší energie nebo tisíce vzdělávacích hraček. Stačí ho zapojit do vašeho všedního dne. Může vám pomáhat s vašimi každodenními povinnostmi, protože vás vaše dítě moc rádo napodobuje. Starší batolata mohou pomáhat v kuchyni například se zdobením nebo vykrajováním cukroví. Vezměte ho s sebou nakoupit, proběhnout se v parku, ale i k lékaři. Děti milují dobrodružství a jejich pozornosti neunikne sebeběžnější věc, jako jsou třeba jinak barevné kostky na chodníku.

Výlety s batolaty samozřejmě nebývají vždy snadnou procházkou růžovým sadem, proto je třeba se na to předem připravit. Děťátko by mělo být dobře oblečené, nejlépe s využitím moderních nepromokavých materiálů. Důležitá je také dobrá plenka, která opravdu vydrží a neproteče. Jedině tak si dítě hru venku opravdu užije a bude spolupracovat.

Pobyt venku má spoustu výhod pro děti i dospělé, od eliminace stresu až po lepší spánek. Proto nezapomínejte na krátké procházky i v tomto pochmurném počasí. Každou hru musí taky někdy vystřídat nerušený spánek s krásnými sny.

Zdroj, foto: Pampers


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !