Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké kojenecké mléko vybrat?

15. 11. 2015 | Výživa
Jak miminko roste, mění se i jeho nároky na výživu. Mateřské mléko se nárokům dítěte přizpůsobuje svým proměnlivým složením. Umělá výživa – kojenecká mléka – se proto podle vzoru mateřského mléka vyrábí na základě aktuálních potřeb dítěte jako počáteční, pokračovací a batolecí.

Počáteční mléka pro zdravého kojence

Počáteční mléka je možné podávat jako náhradu mateřského mléka od narození do 6. měsíce, eventuálně do 12. měsíce věku dítěte. Obvykle je označováno číslicí 1. Počáteční mléka se mohou podávat pouze na doporučení lékaře či jiné osoby kvalifikované v péči o matku a dítě (farmaceut). Jestli Vaše dítě nezasytí počáteční mléko, zvolte počáteční mléko se zvýšenou sytivostí, které bývá většinou označené jako Extra.

pokračovací mlékaPokračovací mléka

Pokračovací mléka jsou vhodná od ukončeného 6. měsíce věku dítěte. Důvodem je to, že nekryjí plně potřeby dítěte, a proto se podávají až po zavedení nemléčného příkrmu do výživy. Jejich dřívější zavedení doporučujeme konzultovat s dětským lékařem. Pokračovací mléka můžete podávat až do skončení batolecího věku. Označována jsou většinou číslem 2.

Mléka pro výživu batolat

Tato mléka jsou označována číslem 3 (od 12. měsíce), 4 (od 18., resp. 24. měsíce) nebo názvem Junior. Mléka pro výživu batolat bývají obohacená o stopové prvky, minerály a další složky. Často se vyskytují s různými příchutěmi.

Jaké mléko vybrat v případě, že Vaše miminko něco trápí?

Kojenecká mléka, která mohou zmírnit ublinkávání

Ublinkávání vzniká z důvodu nezralosti místa přechodu jícnu do žaludku. Náchylnost k ublinkávání kojenců může zvyšovat tekutá strava, poloha vleže atd. Podle některých zdrojů ublinkávají ve 4. měsíci až dvě třetiny kojenců. S věkem potíže obvykle ustupují. Jednak se dostatečně vyvine trávicí trakt a jednak se do stravy po ukončeném 6. měsíci věku dítěte začnou zavádět nemléčné, tudíž tužší složky potravy. Do té doby lze – po poradě s lékařem – použít speciální mléka označená symbolem AR (tzv. antiregurgitační). Tato speciální mléka jsou zahuštěna škrobem nebo vlákninou ze svatojánského chleba (karubinem), se docílí sníženého počtu ublinkávání. Mléka jsou vyráběna jako počáteční i pokračovací.

Mléka pro kojence s rizikem alergie na bílkovinu kravského mléka

Alergií na bílkovinu kravského mléka (ABKM) můžou trpět jak kojenci, kterým podáváme kojenecké mléko, tak plně kojení. Mateřské mléko je považováno za hypoalergenní výživu, takže s kojením při riziku uvedené alergie rozhodně nepřestávejte. Speciální kojenecká mléka pod označením HA (hypoantigenní mléka) se doporučují podávat po konzultaci s lékařem kojencům, kteří jsou „rizikoví“. Jsou to kojenci, kteří mají oba rodiče alergiky nebo je jeden rodič alergik a u staršího sourozence byla prokázána ABKM. Kojencům bez tohoto rizika nejsou tato speciální kojenecká mléka určena! Mléka jsou dostupná jako počáteční i pokračovací pro starší kojence nebo batolata.

Při prokázané ABKM není tento druh mléka dostačující.
Kojenecká mléka pro výživu při alergii na bílkovinu kravského mléka
To, jestli má Vaše dítě alergii na bílkovinu kravského mléka (ABKM), stanoví Váš dětský lékař. Nejčastějšími příznaky ABKM jsou: atopický ekzém, kopřivka, astma, rýma, chronický kašel, zažívací problémy (zvracení, průjem, koliky) až anafylaktický šok.


Zdroj, foto: Amilk


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !