Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké pokojovky vybrat do tmavších interiérů

21. 10. 2022 | Moderní bydlení
Pocházejí ze subtropických a tropických oblastí, ale vy chcete, aby se jim dařilo u vás doma. Ne všechny druhy pokojovek naštěstí potřebují světlo jako na rovníku. Přinášíme Vám tipy na pokojové rostliny, kterým se bude dařit i v tmavších interiérech a s ubývajícím slunečním svitem.

Vzhledem k principu fotosyntézy potřebuje k růstu každá rostlina alespoň nějaké světlo. Ne všechny ale potřebují přímé sluneční paprsky. Některé květiny jsou z hlediska slunečního svitu méně náročné, protože se původně vyskytovaly například v pralesním podrostu nebo jiném přirozeně tmavším prostředí.

O které druhy pokojovek se jedná?


Epipremnum


Epipremnum

Epipremnum neboli šplhavice je jedna z nejméně náročných rostlin. Pěstovat ji můžete i hydroponicky, tedy jen ve váze s vodou. Je převislá, dobře se množí a existuje v mnoha barevných variantách od nejklasičtějšího potosu s bílým panašováním, přes zelený po trendy zářivě žlutý Epipremnum Aureum.


Monstera



Monstera

Možná si ji pamatujete ze školních chodeb, už několik let je tato pokojovka zase v kurzu. Monstera Deliciosa má krásně tvarované listy a snese nejen tmavší kout, ale i minimum péče. Počítejte však s tím, že časem bude potřebovat větší květináč a oporu, ke které ji budete muset vyvázat. Pokud se vám líbí její listy, ale celý kout jí věnovat nemůžete, sáhněte po menší Monsteře Monkey Mask, které stačí prostoru výrazně méně a dá se pěstovat i jako kokedama.



Scindapsus


Scindapsus pictus

Elegance, hedvábné listy a světlé panašování. Scindapsus pictus je nenáročná, a přesto krásná převislá pokojovka, která nevyžaduje mnoho péče. Zalijte ji po mírném proschnutí substrátu. Pokud byste na ni zapomněli, o zálivku si řekne stočením listů.



Sanseviera



Sanseviera

Získala nelichotivou přezdívku, teď se ale vrací znovu do módy. Sanseviera neboli tchýnin jazyk vydrží snad úplně všechno kromě přelévání. Ideální volbou je i do bytů, kde není moc místa. Když o ni budete dobře pečovat, potáhne úzce do výšky


Maranta


Maranta

Přezdívku dostala i další pokojovka. Maranta neboli modlivka si ji vysloužila sklápěním svých listů, díky kterým budí dojem, jako by se modlila. V přírodě se plazí v podrostech deštných lesů Jižní a Střední Ameriky. Dopřejte jí vlhko, teplo a omezené světlo a bude vás milovat.




Anthurium

Anthurium

Toužili jste po kvetoucí pokojovce, ale nikdy to nevyšlo? Zkuste toulitku. Její květy sice vypadají trochu voskově, vydrží vám ale neskutečně dlouho, a pokud ji nebudete rosit a omezíte zálivku, pokvete vám celoročně.



U všech těchto rostlin je potřeba kontrolovat četnost zálivky. V horších světelných podmínkách totiž květiny nepotřebují tolik vody, dávejte si tedy pozor, abyste je nepřelévali. Než rostlinu zalijete, nejdříve zkontrolujte, jestli je povrch substrátu už mírně vyschlý a jestli nestojí ve vodě. Přelévání se projevuje uhníváním kořenů, rostlina vypadá, že schne nebo vytváří slabé vytáhlé přírůstky, které se táhnou za světlem,

TIP:  Jestli vám na živých rostlinách v místnostech bez oken opravdu záleží, můžete je zkusit po několika dnech vyměňovat, aby nebyly na místě bez světla moc dlouho. Tento postup je vyzkoušený a můžeme ho jen doporučit.

Ať už vám vaše domácnost klade jakékoliv překážky, pro milovníka květin nemusí být žádná z nich nepřekonatelným problémem. Zahrada na niti poradí jak s rostlinami do nepříliš prostorných interiérů, tak i do těch, které nedisponují přemírou světla. Stačí zvolit ten správný druh.


Zdroj, foto: Zahrada na niti



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles