Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaro v domě: 4 tipy na revitalizaci po zimě

1. 04. 2021 | Domácnost
Jaro se hlásí o slovo, sluníčko prohřívá vzduch i zem a příroda se probouzí k životu. Pokud jste majitelem domu, vězte, že tohle je ten správný čas na revizi vaší nemovitosti, díky níž vás pak v průběhu dalších měsíců nic nepřekvapí. Čemu věnovat pozornost? Inspirujte se tipy a radami odborníka.

Jste hákliví na „jarní úklid“?
Vězte, že když se k němu nyní vybičujete, později to oceníte. Vždyť i naše babičky věděly, proč je tohle období ideální pro revize a úpravy. Navíc se nemusí vždy jednat o složité a sáhodlouhé činnosti. Kde začít?

Zkontrolovat, nahodit, promazat, očistit


čištěnéí okapůPo topné sezóně zkontrolujte a případně vyčistěte topná tělesa, kouřové cesty, rozvody a komín. Zkontrolujte také otevírací systémy, garážová a zahradní vrata, a pokud je třeba, promažte je. Stejně tak učiňte s vrzajícími a drhnoucími panty nebo kováním. Pokud se vám zdá fasáda vaší nemovitosti po zimě špinavá, můžete ji očistit vysokotlakým vodním či parním čističem. A když už budete dům obcházet zvenku, koukněte i na zahradní dlažbu, zda někde nedošlo k poškození a není třeba výměny.

Nemusíte do věží, stačí na střechu


Střechu a její krytinu sledujete pravděpodobně v průběhu celého roku. Po zimě je ale důležité, zkontrolovat stav střechy a střešní krytiny důkladněji, tedy přímo z místa. Vždy ale zvažte bezpečnostní rizika, a pokud si na tuto revizi netroufáte, povolejte raději odborníka. Následně zkontrolujte stav okapů, jestli se na nich neobjevily známky koroze nebo pod vlivem mrazu nepopraskaly. I během zimy se v nich mohlo usadit mnoho nečistot, proto pokud jsou zanesené, je nutné je vyčistit. Až budete mít kontrolu exteriéru za sebou, projděte si ještě podkroví, zda do něj někudy nezatéká nebo se netvoří houby či plísně.

Okna a stínící technikajarní úklid


V zimě dostanou okna zabrat, často přes ně není na jaře ani vidět. Je tedy dobré je umýt. A pozornost věnujte i venkovní stínící technice. Ta je sice vyrobená z extrémně odolných materiálů, ale čím více se o ní budete starat, tím víc prodloužíte její životnost. Ať už jde o venkovní žaluzie nebo látkové rolety, oboje si zaslouží pravidelnou údržbu, a to minimálně dvakrát do roka. Nejvhodnější čas je na konci léta, a právě na konci zimy, protože tato dvě období jsou nejnáročnější, co se zanesení prachem, pylem a hmyzem týče.
Venkovní žaluzie sklopte a opláchněte vodou. Potom každou jednu lamelu stejným směrem přetřete hadříkem či houbičkou namočenou v teplé vodě se saponátem či mýdlem, nakonec znovu opláchněte. Venkovní látkové rolety se udržují totožně jako žaluzie. Základem je vyvarovat se agresivních čistících prostředků jako jsou rozpouštědla, čistící pasty a písky, ředidla a silné alkoholické prostředky, a materiál čistit měkkými a jemnými hadříky či houbami. Jinak by mohlo dojít k poškození povrchu.
A u látkových venkovních rolet platí ještě jedno pravidlo, nikdy je nemyjte na silném slunci, rychle schnoucí voda by totiž mohla zanechat skvrny.

„Odzimujte“ sítě proti hmyzu


Mezi odborníky se vedou diskuze, zda sítě proti hmyzu na zimu sundávat či ne. V dnešní době je ale většina těchto sítí vyrobena z tak kvalitních materiálů, že by jim ani zima neměla uškodit. Faktem však zůstává, že i uložením sítí, prodloužíte jejich životnost. Ať tak či tak, je potřeba i jim věnovat náležitou péči. Údržba přitom není nijak náročná. Stačí je jemně vysát vysavačem s kartáčem, omýt měkkým hadrem či houbičkou s trochou vody, mýdlem či saponátem a rozložené nechat uschnout. Ideální je, když spojíte pravidelnou údržbu žaluzií a čištění sítí. Postup je neměnný. Vše navíc můžete opláchnout hadicí anebo vapkou. Dbejte však na tlak vody, měl by být co nejnižší, abyste žaluzie nebo sítě nepoškodili.

Tip na závěr: pokud si přejete mít dobrý výhled z okna se sítí, volte černou nebo tmavě šedou barvu výplně, přes bílou totiž není tolik vidět.


Zdroj, foto: NEVA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !