Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je dnes vhodná doba na stavbu či koupi domu?

11. 06. 2022 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Poslední dekáda se nesla ve znamení rychle rostoucích cen nemovitostí. Aktuálně se k nim přidala také zvyšující se inflace, růst cen energií a zvyšování úrokových sazeb. Nacházíme se v době, kdy je koupi nemovitosti lepší odložit?

Nenechte se ovládnout emocemi – počítejte


Představujete si, jak sedíte ve svém novém domě v pohodlném křesle? Nástěnná svítidla umístěná vedle knihovny vám příjemně svítí na večerní četbu. Vychutnáváte si při tom svůj oblíbený šálek čaje. O víkendu se věnujete zahrádce a později relaxujete u bazénu.

Ano, jde o krásné představy. Vaše sny by vám ale neměly zastřít mysl. Významný životní krok v podobě investice do vlastního domu – ať už jde o koupi hotové nemovitosti, nebo dokonce stavbu vlastní – by vždy měl být podložen racionální úvahou. Musíte poctivě zhodnotit své možnosti, podle kterých poté zvolíte podobu projektu.

Je dnes vhodná doba na stavbu či koupi domu?

Zažili jsme bezprecedentní růst nákladů


Máme za sebou desetiletí plné rekordů. Ceny nemovitostí během uplynulých let vzrostly o desítky procent. K tomu se aktuálně přidala rekordně vysoká inflace doprovázená růstem úrokových sazeb. Vypíchnout pak musíme strmě rostoucí ceny energií, které s bydlením úzce souvisí.

Jinými slovy – náklady spojené s koupí i provozem rodinného domu nebyly nikdy vyšší, zejména pokud je koupě financována hypotečním úvěrem.

Průměrné rodině výpočet měsíčních nákladů na takový dům v posledních několika měsících vzrostl o několik tisíc korun. A ne každá rodina si najednou vlastní dům může dovolit, přestože ještě před vypuknutím pandemie COVID-19 se taková koupě mohla jevit jako jednoduše dostupná.

Dosáhli jsme vrcholu?


Stále více rodin proto začíná váhat, zda obchod realizovat, resp. zda stavbu zahájit. Odpověď na tuto otázku je tak trochu věštěním z křišťálové koule. Současná inflace je totiž do značné míry ovlivněna událostmi v zahraničí. Nulová tolerance vůči COVID-19 v některých zemích v čele s Čínou stále narušuje světovou logistiku a žene kvůli nedostatku zboží ceny nahoru. Ke zhoršení situace výrazně přispěla také válka na Ukrajině vyvolaná Ruskem. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že bychom se s inflací měli rychle (tj. dříve než za rok) rozloučit.

Složitá administrativa spojená s výstavbou nových domů a bytů pak v ČR zůstává a nemovitostí je tak na trhu nadále nedostatek. A protože i mzdy v posledních letech rekordně rostly, nelze očekávat, že by ceny nemovitostí začaly výrazně klesat. Na druhou stranu je pravděpodobné, že rychlý růst cen nemovitostí se na nějakou dobu zastavil.

Situace tak závisí především na tom, kdy svět definitivně přestane omezovat COVID-19 a kdy skončí válka na východě Evropy.

Koupit, či nekoupit?


Pokud váš rozpočet není nezvladatelně napnutý, pravděpodobně bude lepší nečekat a transakci realizovat, resp. stavbu zahájit. Pokud naopak máte strach o svou finanční stabilitu, raději své plány odložte nebo se porozhlédněte například po starším bytě, který bude ve srovnání s domem pravděpodobně levnější.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !