Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jemná ouška miminek

21. 05. 2010 | Vývoj

Už novorozeně se velmi rychle ztiší, když zaslechne maminčin uklidňující hlas, který zná už z bříška. Tříměsíční miminko si už slastně brouká a napodobuje tak hlas a slova dospělých. V prvních týdnech života využívá dítě k poznávání okolí především sluch. Když chceme miminko povzbudit ve správném vývoji, musíme tento smysl cíleně posilovat a procvičovat.

Hlas a zvuky k miminku pronikají ještě před narozením. Nejen matčin hlas a písničky, ale i často se opakující hudba a zvuky prostředí (tlukot matčina srdce) provázejí a uklidňují dítě po celou dobu jeho prenatálního pobytu. Po narození se může nastalého ticha bát. Známé zvuky jsou mocnou zbraní, každá nastávající maminka by si proto měla každý den vyhradit na své „bříško“ 20-30 minut, kdy bude pouštět svoji oblíbenou hudbu nebo zpívat písničky. Měla by to být chvilka relaxu a odpočinku, ne zběsilé pobíhání od žehličky ke sporáku. Malý drobeček si pak tyto zvuky spojí s chvílemi klidu a to vám později pomůže třeba při usínání.

Malá miminka milují hudbu. Měla by být jemná, ale ne moc hlasitá. Často se doporučuje třeba Mozart, ale mohou to být i nahrané ukolébavky nebo třeba zvuky pralesa. Záleží jen na vás a na vašem miminku, co vám bude vyhovovat. Nejlepší samozřejmě bude, jak už jsem psala výše, když mimísek bude znát tuto hudbu již z dřívějška, ale není to podmínkou.

Miminku často zpívejte. Čím častěji, tím lépe. Při přebalování, při odříhávání, při koupání… časům a místům se meze nekladou. Zpočátku můžete zpívat cokoli, od svého oblíbeného rocku až po lidové písničky. Později ponechte v repertoáru hlavně lidovou tvorbu. Dáte tím děťátku dobrou průpravu na později. Mimochodem, věděli jste, že děti, kterým rodiče často zpívají, se obvykle naučí dříve mluvit?

Ale stejně jako nedostatek zvuků je pro dítě škodlivá i jejich přemíra. V domácnosti omezte všechny sekundární zdroje zvuků; rádio, televizi apod. A pokud je budete pouštět, nastavte rozumnou zvukovou hladinu. Miminka nesnášejí hluk a umějí to dát i zřetelně najevo nakloněním hlavičky ke straně.

 

Notburga – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak mám čas, hned něco spáchám. Ale moc ho nemám, neboj Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles