Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kachličky v čase: z Egypta do Evropy

11. 08. 2019 | Moderní bydlení
V květnu se slavil Mezinárodní den kachliček. Ten si připomněli především designéři a výrobci tohoto oblíbeného materiálu, jehož užívání sahá do daleké historie. Poté se kachle využívaly především v praktické rovině – v koupelnách. V dnešní době pak slouží jako vhodný designový prvek i v obývacích pokojích. Novým trendem jsou fotoobklady.

Z Egypta do Evropy


Historii výroby obkladů bychom mohli zpětně vysledovat až do těch nejstarších kultur. Prvními keramickými dlaždicemi zdobili reprezentativní místnosti a budovy již Egypťané. Jednalo se zprvu o sluncem vysušené či pálené desky, na které byla nanášena glazura v modré barvě. Následně se díky arabské expanzi přenesl tento materiál do Evropy, především do Itálie, kde došlo k dalšímu rozmachu obkladů. Důkazem jsou výrobny ve Florencii, Sieně, Faenze či Orvietu. Další zmínky pak lze najít v Mezopotámii, Tunisu a na Středním východě. Opomenout nesmíme ani jedno z hlavních center výroby – turecký Iznik, který je známý dlaždicemi s průhlednou bílou glazurou a modrými ornamenty. Obklady pak byly využívány po celá staletí především ke zdobení chrámů a náboženských staveb.

V Československu pouze 15 na 15 a styl Erika


Itálie a Španělsko zůstaly ve výrobě kachlů a jejich vzhledu v popředí, zejména po druhé světové válce byly právě tyto dvě země těmi, které určovaly v této oblasti směr. Lidé v Československu si však nových trendů neužívali, a to hlavně kvůli tehdejšímu politickému režimu. Až do roku 1990 byly k dostání pouze obklady jedné barvy a jen v rozměrech 15 na 15 centimetrů. I ty však byly velmi nedostatkovým zbožím. V prostoru pak působily stroze a přílišným moderním výstřelkem nebyly. Tvořily součást bytových jednotek především z důvodu své praktičnosti. Nelze také nezmínit motiv, který se následně objevoval ve většině domácností v několika barevných provedeních. Tím jsou obklady s názvem Erika. Ty byly typické svými barevnými kapkami. Až porevoluční rozvoj podnikání i technologií přinesl širší nabídku co do barev i nových rozměrů.

Prim hrají velké formáty s přírodními motivy


Několikaletým trendem současnosti jsou velkoformátové obklady a dlažby. Mezi nejčastější rozměr patří 60 ku 120 centimetrům. Díky modernizaci výroby se ale velikosti stále zvětšují. Výjimkou tak nejsou ani kachle přesahující poměr tři na jeden a půl metru. Designovým trendem jsou dlažby v kovovém designu nebo ve vzhledu onyxových kamenů. Rovněž pak imitace přírodních materiálů, jako jsou dřevo, mramor či kámen. Věrnost těmto motivům dodává i samotná struktura, která je tvořena za pomoci CNC strojů. Ty dokážou vytvořit naprosto reálný 3D plastický povrch. Důraz je kladen také na snadnější údržbu, k čemuž přispívá též minimalizace spár mezi jednotlivými kusy dlaždic. To je kromě praktického hlediska vítáno i z pohledu estetiky, kdy dochází k vytvoření jedné celistvé plochy.

Fotoobklady jako nejmodernější designový prvek


Mezi nejmodernější technologie se nově řadí propojení kachlů s fotografiemi, tedy metoda, kdy dochází díky moderním tiskárnám k nanášení fotografie na obklady. Fotografii či jiný obraz je možné díky speciálním technologiím tisknout na jeden nebo více kusů dlaždic, ze kterých se pak formou mozaiky vytvoří obraz o rozměrech i několika čtverečních metrů. Kachle jsou pak využívány jako dekorační prvek nejen v koupelnách, ale i v dalších místnostech bytů, hotelů, v prostorách kancelářských komplexů či ve wellness centrech.

Zdroj: C Art studio


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !