Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdo je kdo v Kdosicích aneb seznamnte se s postavami filmu HORTON

17. 04. 2008 | Televizní tipy
Horton je jiný než ostatní sloni.  Nejen že je velký na pohled, má také velké srdce, velký charakter a velký smysl pro humor. Ochota, bezelstnost a odvaha z něj přímo sálají. I přes nepřízeň osudu, posměch, výtky a výhrůžky sousedů chobotnatců zůstává Horton pevný ve svém rozhodnutí zachránit své prťavé kamarády z Kdosic. Jeho mottem je “být vždy věrný... na 100 procent”.

Hortonovi propůjčil svůj hlas herec Jim Carrey. Režiséři si tuto volbu velmi pochvalují, díky svému vtipu, kreativitě a zaujetí zůstává v jeho podání Horton takový, jak ho diváci znají z knihy. Není divu, že Carrey ovlivnil i to, jak bude Horton vypadat. Na začátku měl mnohem menší tlamu. V podáni Carreyho se ale změnil ve slona velmi upovídaného a s tím se změnila i velikost jeho tlamy.

HORTONHORTON














Nejdůležitějším vztahem filmu je přátelství mezi Hortonem a Starostou Kdosic. Ačkoliv se navzájem nikdy nemohou vidět, pouto, které mezi nimi vznikne, je silné, plné vřelosti, přátelství a  humoru, přesto, že je pro oba v sázce život a smrt. Zatímco Horton pokračuje ve své snaze zachránit Kdosice, Starosta – hlas všech Kdovíků – riskuje vše, aby přesvědčil své spoluobčany o možném nebezpečí.

Dr. Seuss popsal Starostu jako  “…loajálního, férového a trochu zvláštního. On a jeho žena mají dětí na rozdávání.”   Doslova a do písmene!  Mají 96 dcer a 1 syna!

HORTON Steve Carell dodává svým postavám lidský rozměr, jeho postava Starosty je jediná z Kdovíků, kterou diváci detailně poznají a díky Carellovi si k ní najdou vztah. Sám Carell popisuje Starostu jako vlídného, šlechetného a odvážného “muže”, který se snaží zvládnout těžkou situaci co nejlépe. Ačkoliv na první pohled jde o animovanou pohádku určenou  především pro děti, Carellovi se líbil filozofický podtext Hortonova snažení, že tvor je tvor, nezáleží na tom, jak malý.   

“Ta myšlenka směřuje k nám všem – je jedno, jak jsme navenek rozlišní, pokud existuje slušnost, laskavost a snaha, může se podařit všechno”.

Starostovou pýchou a radostí je jeho jediný syn Jenda, nejmladší z Kdovíků. Starostovým snem je, že až půjde do důchodu, převezme malý Jenda místo starosty a bude pokračovat v jeho práci. Ale Jenda má o své budoucnosti úplně jiné představy. Mladý málomluvný Kdovík totiž usiluje o něco úplně jiného a velmi velmi speciálního....

HORTONHlavní hrozbu pro Hortonovo snažení a tím pádem pro přežití Kdosic představuje Klokanice, která jako samozvaný vládce džungle Nool vytváří zákony a dohlíží na jejich dodržování. Má zatrpklou povahu a uzavřenou mysl. Podle ní, když něco nevidíte, tak to přeci neexistuje. Tento názor ovšem může mít tragické důsledky pro Hortona, Starostu i celé Kdosice.  

Carol Burnett, která Klokanici namluvila,  skvěle uplatnila svůj zvučný hlas, jenž mimojiné dříve využila i v televizní show o Tarzanovi. Herečka si moc pochvalovala, jak příjemné bylo vyřvat se (díky ukřičenosti Klokanice) z plných plic a ještě za to dostat zaplaceno:-)

Ona sama o jejím údajném bídáctví říká, že Klokanice samozřejmě nevidí sama sebe jako zlou. Myslí si, že její postoje a myšlenky jsou správné. Stačilo by jen, kdyby všichni poslouchali, co říká, a souhlasili s ní. Pak by byl svět krásný.  Každopádně je velmi tvrdohlavá a panovačná. Svému synovi Rudymu téměř nedovolí vylézt z její kapsy na břiše. (Zde je naznačena určitá paralela s rodiči, kteří svým dětem vše zakazují.)

Jejím hlavním nohsledem je Vlad Vlad-I-Koff (namluvil ho Will Arnett z hudební skupiny Arrested Development). Ohromný arogantní orel, který má otrhaná mastná pera, roztřepený zobák a mluví s ostrým ruským přízvukem. Vlad je zlý nebezpečný týpek, který je pro všechno špatné. Cítí se jako velký hiphoper, který zná poslední hudební pecky, ve skutečnosti vypadá žalostně směšně, spíše jako raper se zlatým řetězem v ušmudlaném sametovém obleku, který dávno vyšel z módy.

HORTONVlad sice není nejchytřejší opeřenec v džungli, zato je pro Hortona a Kdosice velmi nebezpečný. Dokáže najednou přilétnout jako stíhačka odněkud ze stromů, skoro máte pocit, že slyšíte jak k vám přilétá letadlo. V jedné scéně honí Hortona po džungli tak, že film působí spíše jako horor:-)

Horton má protivníků více než dost. Má také ale skvělého kamaráda, myšáka Mortona, který se snaží velkému kamarádu vždy dobře poradit. “Ty, mluvíš s jetelem, to nevypadá dobře,” říká například chytrý hlodavec chobotnatci.  Seth Rogen, který hrál ve filmu “Zbouchnutá”, propůjčil Mortonovi svůj zmatený hlas, díky kterému vynikne myšákova bázlivost a určitá nesamostatnost.

Zatímco se Starosta  snaží všechny v Kdosicích přesvědčit o nebezpečí, které městečku hrozí, doma jeho žena, matka 97 dětí, hladce udržuje každodenní běh věcí. Zdánlivě lehký způsob, jakým matka zvládá nezvladatelnou domácnost, pobaví všechny rodiče. Režisér Steve Martino k tomu dodává, že on má doma děti dvě a už to je podle něj výzva. Představte si, že jich máte doma 97!:-)  

Sally, ženu orla Vlada Vlad-I-Koffa,  namluvila Amy Poehler, herečka a skutečná žena Willa Arnetta alias Vlada Vlad-I-Koffa.  Sally se posmívá Vladově zuřivé povaze, činí tak ale s vtipem a porozuměním. Drží svého manžela při zemi - musí, neboť ona je ve skutečnosti hlavou jejich ohromné rodiny.  Má pro svého muže pochopení, trochu se ale obává, aby se z toho věčného poletování kolem a strašení, že přijde zkáza, nezbláznil.

HORTONNehledíc na Sallyiny obavy, v Kdosicích je opravdu něco špatně. Aby si Starosta potvrdil svá podezření, obrátí se na ulítlou, ale velmi chytrou vědkyni - doktorku Lekavou z Who U.  Doktorka Lekavá nosí tlusté ochranné brýle a husté fialové vlasy.  Její celý svět je opředen vědou, postrádá jakékoliv sociální cítění.  Isla Fisher (“Nesvatbovi”, “Lookout”), která doktorku Lekavou namluvila, poznamenává, že vědkyně je, kromě Starosty, jediná z Kdovíků, která “plně chápe následky náhlé změny klimatu v Kdosicích” (způsobenou velmi odvážnou výpravou Hortona přes džungli Nool).  Jako první se přidá ke Starostovu podezření o možném budoucím neštěstí.

Po chytré vědkyni si pojďme představit ty ne příliš chytré... Seznamte se s Hadrmaníky, opičím klanem, jehož členové by rádi působili jako skuteční gangsteři. V podstatě je to parta vtipálků, kteří nejsou zlí. Když ale Hortonovi začne jít do tuhého, mají z toho radost.  Hlavou Hadrmaníků je Yummo. Namluvil ho Dan Fogler, který svůj hlas propůjčil i další postavě snímku – předsedovi rady městečka Kdosice.



Zdroj: BONTONFILM

ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zlaté postavičky
Obrázek uživatelky
profil
Až ho seženu na dvd tak ho učitě koupím.
Obrázek uživatelky
profil
jsem zvědavá jaká bude reakce dětí,uvidíme až to shlédneme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles