Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy a jak naučit dítě plavat

22. 03. 2013 | Vývoj

Brzy tu budeme mít jaro a než se nadějeme, na dveře zaťuká i léto. A k létu samozřejmě neodmyslitelně patří voda a plavání. Proto už teď mnozí rodiče přemýšlejí, jak naučit svého malého neplavce (zatím) plavat.

Existuje spousta kurzů s výukou plavání - ať už kojenců, batolat nebo dětí předškolního a školního věku. Hlavně na rodičích ale záleží, jaký vztah bude mít dítě k vodě. V kojeneckém věku děti strach z vody nemívají, proto většina rodičů i odborníků vidí toto období jako nejvhodnější pro začátek výuky plavání. Miminka si rychle zvyknou na vodu i na pohyb pod ní a pozdější výuka skutečného plavání je pro ně jednodušší. Nemusíte si ale dělat starosti, pokud jste kurzy pro kojence nestihli. Nikdy není pozdě, jen je potřeba postupovat trpělivě. Děti kolem třetího roku už z vody mohou mít strach, proto by je rodiče hlavně neměli do ničeho nutit.

Jak tedy co nejlépe a nejrychleji naučit dítě plavat?

Jak naučit dítě plavat?Hrou a vlastním příkladem - jedině tak bude dítě samo chtít do vody a dospělého napodobovat.  Nepoučujte, raději přistupujte k výuce plavání jako ke hře, kterou si užijete vy i váš potomek. Vypěstujte v dětech důvěru k vodě, nestrašte je a nenuťte je dělat něco, co nechtějí. Důležité je postupné oťukávání, pokud děti mají z vody strach, neberte je hned do hloubky, ale nechte je hrát si třeba v brouzdališti tak dlouho, dokud se do větší hloubky neodváží samy. Postupujte pomalu a trpělivě. Buďte jim vždy nablízku pro případ, že by bylo potřeba zasáhnout.

Instruktoři plavání dnes nedoporučují nafukovací kruhy. Když už, tak lepší jsou kroužky z pěnové hmoty nebo rukávky, které dítěti postupně - a hlavně ne proti jeho vůli - vyfukujeme. Neměli bychom je ale používat příliš dlouho; dítě by mělo pochopit, že ve vodě dokáže plavat i bez nich.

I když tomu možná nevěříte, nejsnadněji se plave pod vodou, proto by se dítě nejdříve mělo naučit potápět. Nikdy ale dětem pod vodu nestrkejte hlavu násilím! Neučte je ani zacpávat si nos. Až dětem nebude vadit mokrý obličej a budou se ve vodě sebevědomě pohybovat a dobře cítit, můžete ve výuce plavání pokročit dále, k nácviku opravdových plaveckých stylů. Podle odborníků je nejlepší na začátek zvolit znak. Děti se položí na vodu a nejdříve jen kopou nohama, teprve později (když vidí, že je opravdu voda nese) přidávají ruce. Prsa jsou pro děti nejnáročnější - odlišný pohyb rukama a nohama je pro ně náročný na koordinaci.

Každopádně až se vaše dítě bude pohybovat „jako ryba ve vodě“ a odváží se pustit dál od vás, je potřeba další věc: vysvětlit mu, že voda může být někdy nebezpečná a že musí vždy myslet na to, aby se umělo dostat k nějakému pevnému bodu (ke břehu nebo třeba k vám).

A dobrá zpráva na závěr: plavat se naučí všechny děti, bez ohledu na věk. Jen nelamte nic přes koleno a neházejte dítě rovnou do vody!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Můj názor je nepoužívat rukávky, dítě se nepoloží na vodu, brání v pohybu...nejlepší je začít s páskem... kruh je také dobrý ... dítě odbourá bariéru samo že ho zapomene a nechce se vracet.. důležité je aby jste měli dítě vždy pod kontrolou
Obrázek uživatelky
profil
Ja měla plavat poprvé plavat v lázních asi v 6 letech, ja se bála, měla jsem rukávky. Je to špatný zážitek. Tak jsem si řekla, že u mimi to udělám jinak. Chtěla jsem co nejdříve, kvůli nemocem šel v 8 měsících. Ideální, to dítě, už spolupracuje a baví se.
Obrázek uživatelky
profil
vše chce svůj časSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles