Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klidný spánek vás i miminka

20. 01. 2014 | Vývoj
Pro každého rodiče je jeho miminko tím největším pokladem, střeží ho a stará se o něj a nejraději by u něj byl nepřetržitě. Ale každý rodič také ví, jak je úkol bdít nad svým robátkem náročný a že být ve střehu 24 hodin denně opravdu nejde. A proto existují různá mechanická zařízení, která na vaše malé dávají ve chvílích vaší nepřítomnosti pozor. Jsou to různé „chůvičky“ a „hlídači“. Jedním takovým hlídačem je i monitor dechu, který dává pozor, jestli vaše miminko správně dýchá, a pokud nastanou komplikace, ihned vás na ně upozorní.

Mnoho rodičů si řekne, že taková věc je zcela zbytečná, že všechny tyto pomůcky jsou přeceňované a jsou pouhou reklamní bublinou, která má z rodičů tahat další a další peníze. Je dobré si však uvědomit, co je přednější. Samozřejmě, že rodič může u svého miminka neustále bdít a ve většině případů to zvládne i bez „hlídače“. Bohužel ale existují případy, kdy se může opravdu něco stát.  Ať už jde o syndrom náhlého úmrtí kojence nebo mnohem častější situace, kdy se dítě může v noci dávit nebo dusit.

Klidný spánek vás i miminkaMonitor dechu
je celkem jednoduchá věcička, která zaznamenává, jak vaše dítě dýchá. Sleduje rytmický pohyb, a pokud se zpomalí nebo zastaví, ihned vás pomocí zvukových a světelných signálů upozorní.

Existují dva druhy těchto zařízení. Jsou to buď desky, které se dávají pod matraci dítěte, které ale nejsou tak přesné a spolehlivé. Novinku jsou malé „krabičky“, které se připínají k plence miminka a jsou dnes jedny z nejspolehlivějších a nejbezpečnějších, protože neobsahují žádná poutka ani drátky, na kterých by se dítě mohlo poranit, a nebrání mu v pohybu, jsou přenosné a jednoduché na ovládání.

Monitor dechu za plenku, můžete používat nejen klasicky v postýlce, ale využijete ho i třeba v kočárku nebo v autosedačce. Miminko dokonce může ležet vedle vás v posteli, protože monitor zaznamenává pouze pohyb dítěte a na rozdíl od klasických deskových monitorů si nevšímá vnějšího prostředí. V případě zástavy dechu začne jemně vibrovat, čímž povzbudí miminko k dalšímu nádechu. Pokud dýchání do 5 sekund nezačne, zapne zvukovou a světelnou signalizaci.

TIP:
Některé zdravotní pojišťovny na monitor dechu dokonce nyní nově přispívají, a to částkou až 1 000 Kč.


Na nejčastější dotaz o syndromu náhlého úmrtí odpovídá pediatr MUDr. Klára Šillerová:

V noci se často budím hrůzou mám strach, aby se miminko v noci neudusilo. Četla jsem o syndromu náhlého úmrtí. Jak často skutečně hrozí?
Výskyt syndromu náhlého úmrtí kojence ve vyspělých zemích je cca 1:1000 kojenců, kojenec přitom nevykazuje žádné známky onemocnění před úmrtím a ani poté nejsou shledány žádné patologické odchylky. Je známo několik rizikových faktorů - poloha při spánku, nejrizikovější je poloha na bříšku - dítě vdechuje vydechovaný vzduch a tím se zvyšuje obsah oxidu uhličitého v krvi, což má tlumivý vliv na dechové centrum. Dále vliv teploty - při přehřátí je vyšší riziko, vliv kouření u rodičů hlavně matky zvyšuje riziko, dále je to mužské pohlaví a samozřejmě předčasné narození dítěte. Prevencí je kojení, kvalitní matrace, nepřehřívání dítěte, poloha na zádech či boku při spánku a samozřejmě monitorování dýchacích pohybů.

Zdroj, foto: Respisense


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
musím říct že i když jsem ještě mladá, nějak mi tato doba nevyhovuje, je ted tolik zbytečností kolem, že to nechápu. Mám 2 syny, z toho mladší má něco přes 6 měsíců a už v porodnici mi primářka doporučila dávat je spinkat co nejvíce na bok, v této poloze není potřeba nějakých monitorů a než se budou moci sami otočit, jsou takto méně ohrožení. Chápu že jsou i děti které mají zdrav.problémy a u těch je to potřeba, ale u zdravých je to zbytečnost. A pokud někdo tvrdí, že se bojí že by dítě neslyšel, tak můžu říct, že mě dříve nevzbudilo nic- sebevětší kravál mi nevadil, ale ted slyším i slaboučké vzdychnutí syna, který je ode mě přes metr.
Obrázek uživatelky
profil
S monitorem dechu jsem v klidu hlavně já. Když měla malá měsíc jednou alarmoval, ale naštěstí dýchala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano jsem pro monitor, máme ho doma,a le už jsme si s ním užily své v porodnici.3 krát alarmoval, takže malýmu dělali všemožné vyšetření, já ve stresu a když nás propouštěli tak doktorka se spíš přikláněla k tomu, že byl monitor vadný
Obrázek uživatelky
profil
V jedné knížce od uznávané české fyzioterapeutky jsem četla, že monitory jsou jen komerční záležitost.

Osobně bych dítě do půl roku bez monitoru do postýlky nedala! Vím, že pravděpodobnost je malá, ale do takových těch malých pravděpodobností už jsem zapadla tolikrát, že vážně nehodlám riskovat.

Ale asi s danou autorkou souhlasím, co se monitorů na plenku týče.. K zástavě dechu dojde, když dítě spí vážně tvrdě, což se v kočárku snad stát ani nemůže.
A taky tam psala o tom, jak to děti tlačí, zanechává obtisky na jejich jemné kůžičce, a když to jedna maminka na zkoušku nosila jeden den, letěl tento monitor do koše a pořídila se klasická deska pod matraci..
Je třeba uvažovat i za dítě a myslet na to, co mu je a není příjemné. Vždyť i pleny dětem příjemné nejsou a ještě na plíně monitor?
Obrázek uživatelky
profil
Moc bych si přála mít takové věcičky, když byly děti malé. Mladým jen doporučujiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles