16. října 2007 byla peruánská kuchyně prohlášena kulturním dědictvím peruánského národa. Peruánci jsou právem na své rozmanité kulinářské umění hrdí, spočítali na 491 typických peruánských jídel. Jejich kuchyni lze rozdělit do několika částí. Kuchyně „chifa“ vznikla fúzí

Dále jsou to kuchyně pobřežní, mořská, kreolská, andská a kuchyně z džungle. Mezi nejdůležitější ingredience patří brambory (Peruánci mají až 2500 nativních odrůd brambor), rajčata, chilli, kukuřice, ovoce, ryby, hovězí a kuřecí maso.
Výtečnou kuchyní nás provedou Michal, Maria a Javier v pořadu Kluci v akci ze dne 20. 6. 2015. Připravíme si peruánskou plněnou bramboru - papa rellena, peruánské „arroz chaufa“ s kuřecím masem a jako dezert tradiční crema volteada.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat 20. 6. 2015 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize