Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kniha patří do každé domácnosti

4. 08. 2009 | Knižní tipy
Některé děti už neznají, když jim rodiče čtou knížky před spaním. Raději se přikloní k Večerníčku v televizi a potom zaženou děti spát. Raději je okřikují a napomínají,aby se ztišily, než je uklidnit čtením. Chápu rodiče, že žijí v uspěchaném životě a večer už jsou tak unavení, že si raději odpočinou. Bohužel děti nejsou moc vedeny k tomu, aby si samy četly.

Děti tak bohužel přicházejí o slovní zásobu, úroveň nejen gramatiky, ale také spisovné a správné češtiny, o rozhled a fantazii.

"Národ, který málo čte, málo ví. Národ, který málo ví, přijímá špatná rozhodnutí - doma, v obchodě, u soudu, u volební urny. Nevzdělaná většina může přehlasovat vzdělanou menšinu - to je velice nebezpečný aspekt demokracie!" tvrdí americký autor knihy Učebnice předčítání Jim Trelease.

Rozsáhlý projekt Celé Česko čte dětem, založila a vede Eva Katrušáková od roku 2006. Ovlivnila ji i obdobná akce probíhající od roku 2001 v Polsku. Kampaň Celé Polsko čte dětem byla oceněna v Maccao v roce 2006 mezinárodní cenou, jako nejlepší aktivita na podporu dětské vzdělanosti ve světě.
Kniha patří do každé domácnosti
Celá akce je podporována veřejnými institucemi, školami, školkami a v neposlední řadě samozřejmě knihovnami. Knihovny se v poslední době snaží přizpůsobit moderní době a nabízí různé zajímavé programy pro děti. Ovšem základ každé knihovny je velký počet různých knižních žánrů a už od nejmenších žáků je seznamují s chodem knihovny a co jim mohou nabídnout. Knihovnám se opět vrací tvář kultury.


Odborníci potvrzují, že pravidelné předčítání učí dítě jazyku a myšlení, rozvíjí jeho paměť a obrazotvornost. Rovněž ho obohacuje nejen o vědomosti, ale i o vzorce morálního chování. Navíc posiluje sebevědomí.

Mé dětství knihy doprovázely a doprovází dodnes. Pouze s přibývajícím věkem se také mění žánr knih. A moje děti už čtou svým dětem a vidím na vlastní oči, jak jim knihy pomáhají ke kultuře chování a zájmů.

Čtením dětem se i intimněji přibližujeme a získáváme jejich větší důvěru. Je to pocit sounáležitosti a pevné půdy pod nohama a je projevem lásky, kterou každý z nás potřebuje a po které prahne.

Projekt vznikl proto, aby si společnost uvědomila, že pravidelné předčítání má pro emocionální vývoj dítěte a formování jeho návyku číst si v dospělosti obrovský význam. Projekt provází heslo "Čtěme dětem 20 minut denně!"

Kampaň podporují i známé osobnosti, které dětem předčítají. Michal Horáček jakožto moderátor byl sám dojat působivostí takového veřejného předčítání.
Aktivně už se připojila celá řada známých osobností, milovníků literatury, mezi něž také patří Václav Havel a další známé osobností.

Není to ovšem jediná akce,  která podporuje kulturní úroveň naší mládeže. Kniha patří do každé domácnostiKoncem června vyvrcholí literární soutěž pro studenty z Vysočiny, která se týká poezie i prózy s tématem Vysočiny a zapojují se studenti středních i vyšších škol z celého kraje.

To všechno jsou pozitivní zprávy v dnešní době, kdy se často zapomíná na knihy a také na poezii, která vyjadřuje naše city.  Přitom obojí nám nabízí tolik moudrosti i příjemného odpočinku.

Pokud zakoupíte knihu v knihkupectví, nezapomínejte, že při chybných stránkách, či jiném poškození, ji můžete reklamovat. Záruka je dva roky. Ale v knihkupectví jsou většinou lidé, kteří vám i rádi poradí a na vánoce jsou mezi těmi, kteří vstřícně vyměňují knihy, sejde-li se vám jich více stejného obsahu. Hlavně je důležité i uchovávat doklad o koupi knihy.  Kniha je vždy dárek, kterým nejen nikoho neurazíte, ale určitě  potěšíte.

Čtěte také:
I knihovny musí být jiné
Kniha mého srdce aneb Oprašme zašlou krásu literatury

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
knihy mam ráda a snažila jsem se to předet i svým dětem.Každý večer jsme pul hodiny četli,ze začátku ja později jsme se střídali
Obrázek uživatelky
profil
moc přimlouvám za čtení dětem. Na knížky si zvyknou a obvykle se také stanou pilnými čtenáři. Věřím, že ten kdo čte, má větší slovní zásobu a lepší pravopis.
Obrázek uživatelky
profil
My máme knihy uložené v garáži, lebo v byte sa nám nezmestia.
Obrázek uživatelky
profil
To já od malička miluju knížky, dokonce doma předčítám i manželovi. Je to zvláštní zážitek sdílet knihu s partnerem. Moc jsem se těšila, že budu předčítat svým dětem a zatím mám smůlu. Holky si před spaním místo čtení vydupaly zpívání Smajlík. Ale věřím, že se to změní, až budou trošku starší. Škoda, že jsou knížky tak drahé. Každý rok dostanu nadílku knih na Vánoce, do knihovny jsem je nestíhala vracet (když se narodila první dcera) a tak teď čtu většinou elektronické knihy na pc.
Obrázek uživatelky
profil
knihu bych potrebovala tet zrovna,naucnou o kanárech,ale to nic moc není,ani pres net se nedá sehnat,1 porádnou sem nasla az v antikvariátu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles