8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kofeinový strom z afrických pralesů

17. 04. 2012 | Zahrádka
Když se řekne kofein, každý si vybaví šálek dobré kávy. Povzbudí, napruží anebo pomůže spát. Podle toho, k jakému typu lidí zrovna patříte. Ale domorodci z Afriky si svůj kofeinem nabitý nápoj připravují z kolových oříšků. A vy už jste o nich určitě také slyšeli, i když o tom nevíte.

Cola nitida je asi 20 metrů vysoký strom z čeledi lejnicovitých s českým názvem kolovník lesklý. Roste v deštných pralesích Afriky od Nigérie až po Sierru Leone, ale najdeme ho například také v Brazílii. Vzhledem ke své výšce tvoří v pralesích spíše střední patro.

Kolovník lesklý má tmavé kožovité listy oválného tvaru. Kvete bílými květy ve tvaru hvězdy s červenou skvrnou uprostřed. Po dozrání se z květů stávají měchýřky tmavě hnědé barvy, které ukrývají 4-12 semen. Semena jsou pokryta slizovitým obalem, který se ale před samotným sušením odstraňuje a zůstává jen jádro, tzv. kolový oříšek.

Platidlo i součást limonády

Kofeinový strom z afrických pralesůOříšků si velmi cení muslimové, kteří je považují za posvátné a žvýkají je pro jejich povzbuzující účinky. Nejdřív prý chutnají hořce, ale později zesládnou. Pomáhají také při pocitu žízně, což se velmi hodí při putování v poušti. Na některých územích Afriky zase oříšky dodnes slouží jako platidlo a domorodci je považují za symbol pohostinnosti.

Ale nejznámější použití našel kolovník rozhodně při výrobě slavné Coca-Coly. Její původní podoba byla totiž docela jiná, než dnes. Připravovala se z vína, kokainovníku a kolovníku. Nejdřív bylo vyměněno víno za nealkoholickou sodovku, poté došlo k zákazu kokainu pro jeho omamné účinky a dnes byl nahrazen i kolovník, nejspíše pro náročnost výroby, synteticky získávaným kofeinem. Nicméně jméno už nápoji zůstalo.

Kofein a zase kofein

Kolovník lesklý obsahuje mimo jiné purinové deriváty (kofein a theobromin), velké množství škrobu,  vitamíny (C a B) a barvivo zvané  kolová červeň. Kofein tvoří asi 1/3 objemu ořechu a je ho zde asi 3x více, než ve stejném množství kávových zrn.

Domorodci semeno suší a poté krájí na tenká kolečka a žvýkají, nebo ho drtí na jemný prášek a přidávají do nápojů. Tradičně se používá proti únavě, stresu, depresím, ale i při astmatu a onemocnění dýchacích cest. Účinků kofeinu dnes využívají i evropští lékaři. Preparáty z kolovníku předepisují svým pacientům při hubnutí nebo proti bolestem hlavy a migrénám.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nevíte někdo kde se dají sehnat semena, nebo rostlinky?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé,děkujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Spíše se jeho pěstování podobá pěstování kakaovníku. Jen klíčivost semen je horší, takže je vždy dobré sehnat si jich alespoň 6 nebo více :_)
Obrázek uživatelky
profil
i v našich podmínkách tak jako kávovník?
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavý článok. Rada som sa dozvedela niečo nové.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles