Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojenecký a batolecí věk rozhoduje o stravování po zbytek života

29. 04. 2012 | Výživa
Průzkum zaměřený na konzumaci zeleniny mezi českými kojenci a batolaty ve věku 7 – 24 měsíců, který v průběhu února letošního roku realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal, že téměř 80% dětí konzumuje menší než doporučenou denní dávku zeleniny. Přitom právě kojenecký a batolecí věk je pro položení základů stravovacích návyků naprosto klíčový.

Zeleninka NE-E!

Pro děti ve věkové kategorii 13 – 24 měsíců je doporučená denní dávka zeleniny cca 100 g, toto množství by mělo být rozděleno optimálně do 2-3 dávek během dne. Většina batolat toto množství ve svém jídelníčku ale ani zdaleka nemá. Průzkum totiž ukázal, že doporučenou denní dávku Kojenecký a batolecí věk rozhoduje o stravování po zbytek životazeleniny dostává pouze přibližně 20 % batolat. Přesněji řečeno byl nedostatek zeleniny zjištěn u 87 % dětí ve věkové kategorii 13 – 18 měsíců a u 69 % dětí ve věkové kategorii 19 – 24 měsíců.

Zarážející je také velmi malý počet konzumovaných druhů – přibližně 73% dětí konzumuje 5 a méně druhů zeleniny! V každém běžném supermarketu je přitom v každodenní nabídce přibližně 20 – 30 druhů čerstvé zeleniny. Je nasnadě, že čím větší je pestrost nakupované zeleniny v domácnosti, tím více možností úprav se nabízí, což dostatečnou konzumaci zeleniny podporuje. Je tedy škoda, že je tato nabídka tak málo využívána.

Vzhledem k tomu, že zelenina se v uznávaných výživových pyramidách pro děti nachází ihned nad kategorií cereálie a obiloviny, je evidentní, že by měla v jídelníčku zaujímat skutečně významné místo a v žádném případě by neměla být pouze doplňkovou skupinou potravin.

Nedostatek zeleniny v jídelníčku téměř 80% českých batolat je obrovskou hrozbou pro jejich budoucí zdraví. Není to ale jediný nešvar. Vedle nedostatečného množství je dalším problémem nedostatečná rozmanitost podávané zeleniny. Více než 70% dětí dostává na svůj talíř 5 a méně druhů. Mezi nejčastěji konzumovanou zeleninu patří mrkev, brokolice, petržel, celer, hrášek a květák. Naopak vůbec se v nich neobjevil např. chřest. Rodiče preferují spíše vařenou formu před syrovou. Z převážné části pak zelenina pochází z obchodu, a to jak syrová a mražená, tak ve formě hotových příkrmů.

Že dítěti nechutná jsou výmluvy!

Ze strany rodičů se často setkáváme s argumenty, že jejich dítěti zelenina prostě nechutná a tím je pro ně odmítání zeleniny vyřešeno. Pokud se v takovém případě jedná o kojence či batole, tzn. dítě ve věku do 36 měsíců, je taková argumentace zcela neopodstatněná, dalo by se říci alibistická. V tomto věku se totiž stravovací návyky, stejně jako preference různých chutí, teprve utváří. Je proto nutné dítěti i odmítanou zeleninu podávat opakovaně, aby mělo čas novou chuť přijmout.

Než dítě novou chuť jakékoliv potraviny, zeleninu nevyjímaje, přijme, potřebuje běžně i 15 opakování. Pokud rodiče vytrvají a bez nepříjemného nucení zeleninu prostě nabízí, v ideálním případě si na ní před zraky svých nejmenších také pochutnávají, výsledek se zcela jistě dostaví. Touto investicí zajistí dítěti žádoucí chuťové preference a stravovací návyky, které mu zůstanou po celý život. Dítě, kterému rodiče tento vklad dají, téměř jistě nebude v dospělosti patřit k těm, kteří zeleninu považují jen za dekorační prostředek na talíři plném lákavějších dobrot.



Autorka: Hana Knížková, DiS., nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pravda, pravda. Například včera se mi Kačenka (13měsíců) šla doslova užrat po rajčatovém salátu. A to syrová rajčátka nejdřív nechtěla. Eliška (mám dvojčátka) ta nee. Ta raději okurku. Tuhle mi upadlo kousek vařené mrkve. Jelikož holčičky byly se mnou v kuchyni neměla jsem šanci být rychlejší a sebrat ji. Moc jim chutnala. A není to tak dávno, co mi ji plivaly. Tak potom každá dostala ještě kousek a jak jindy sbírám zbytky teď nebylo co. Musí tomu samy přijít na chuť a hlavně se to musí zkoušet. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekny clanek, autorka mi mluvi z duse! Ve svem okoli jsem za matku exotku, ze nedavam svemu 14ti mesicnimu diteti k obedu hranolky a misto ovocne svaciny mu radeji nedam bramburky, to je prece rychlejsi, a nebo kinder cokoladu- vzdyt je to prece cokolada pro deti.. Syrovou mrkev do ruky? Jsem blazen, vzdyt se mi s ni zadusi. Brokolici? Ta je prece tezko stravitelna. A dalsi a dalsi. Jsem rada za tento clanek, dekuji!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles