Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojení

19. 07. 2013 | Kojení
Kojenci mají od narození tzv. sací reflex, takže hned ví, jak na to (instinktivně otevře ústa). První přiložení k prsu od porodu by mělo proběhnout asi do půl hodiny, nejdéle však do dvou hodin.

Mateřské mléko nejlepší přísun potravy pro miminko a je i tou nejpřirozenější výživou. Mateřské mléko je lehce stravitelné, obsahuje všechny potřebné živiny pro dítě a taky všechny obranné látky. Doporučuje se kojit aspoň do 6. měsíce věku dítěte, ale čím déle, tím samozřejmě lépe. Některé matky dokonce kojí do dvou anebo i do třech let věku dítěte. Mateřské mléko může být z prsou i odstříkáváno a podáváno v láhvi. Mateřské mléko se začíná tvořit už před porodem v době těhotenství. Po porodu se nejprve objevuje tzv. mlezivo (kolostrum), které je nažloutlé a husté. Poté se mléko mění na tzv. počáteční mléko (smetanové zabarvení) a poté na zralé mléko (namodrale bílá barva). Mateřské mléko je tvořeno z osmdesáti procent vodou. Hlavním sacharidem je laktóza. A obsah vitamínů a minerálů je založen na stravě matky.

kojeníMateřské mléko také snižuje vznik mnoha nemocí u dítěte, např. alergie, astma, zubní kaz, leukémie, průjem, ekzémy, roztroušená skleróza, obezita, zánět středního ucha, chřipka, infekce dýchacích a močových cest a mnoho dalších.

Kojení posiluje i vztah mezi matkou a miminkem. Poloha při kojení by měla být pohodlná a stabilní, jak pro matku, tak pro miminko. Kojení je velmi ekologické a je dokonce dokázáno, že plenky kojící dítěte méně zapáchají.  Maminky mohou při kojení dokonce i hubnout, neboť se kojením spaluje mnoho kalorií.

V době kojení nikdy dítě nedokrmujte ještě náhradním mlékem! Dítě můžete i tak odstavit od kojení úplně. Doba kojení by neměla přesáhnout asi 20 minut.

A jak poznat, že dítě vypilo dostatečné množství mléka?

Dvěma způsoby – správné přírůstky na váze a optimální množství počůraných plenek (6–8krát denně). Novorozené miminko byste měla kojit nejlépe co 3 hodiny nejméně.  A kojení by se mělo dodržovat pravidelně i přes noc. Po kojení vždy zbytek mléka z prsů odstříkejte. Nadbytečné mléko si můžete uchovat v ledničce pro dokrmování miminka. Mléko můžete uchovávat v plastu i ve skle. Při pokojové teplotě můžete mléko uchovat 3 hodinky, v ledničce 24 až 48 hodin, v mražáku jeden až tři měsíce.

A také když kojíte, tak výrazně ušetříte i finančně. Pokud krmíte dítě náhradními mléky, která jsou hodně drahá, a máte možnost kojit, tak utrácíte peníze zbytečně. Proto všem maminkám, které kojit mohou, lékaři doporučují hlavně kojit. Děláte tím pro své dítě to nejlepší.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Co kdybys místo stahování článků napsala nějaké své konkrétní zkušenosti s kojením - pokud nějaké máš?!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles