Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 26.05. 2024
Dnes má svátek Filip
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik druhů asparágusu znáte?

16. 01. 2014 | Zahrádka
Asparágus si většina z nás vybaví buď v podobě lahodně upraveného chřestu, nebo jako nevítané nadělení v podobě žloutnoucích pichlavých jehliček opadávajícíh při sebemenším průvanu. A já si vybavím svou sbírku na ložnicovém parapetu.

Ano, asparágusy se opravdu dají sbírat. Na světě se vyskytuje něco přes 320 druhů asparágusů a zdaleka ne všechny se podobají našemu nejznámějšímu asparágusu, který se často používá jako doplněk k vázaným květinám. Já jich mám zatím pět a se žloutnoucími jehličkami opravdu bojovat nemusím.

Jak pěstovat asparágus


Asparágusy nejsou vhodné do běžných bytů vytápěných ústředním topením. Vysoké teploty a suchý vzduch v zimě jim nesvědčí. Já to vyřešila umístěním v nevytápěné ložnici s podmiskami vysypanými keramzitem. Zimovací minimum asparágusu je 10°C, ale prospívá i v 18°C. Důležitou podmínkou je také dostatek světla, ale ne přímého slunce.

Kolik druhů asparágusu znáte?

Asparágus je také náročný na zálivku. Úplné vyschnutí půdy se ihned projeví žloutnutím a opadáním listů. V zimě zalévám každý třetí den, v letních vedrech ráno a večer. Důležité je i pravidelné rosení, zvláště pak u jemnolistých druhů.

Vyžaduje hlinitou propustnou zeminu, některým druhům svědčí i přimíchání rašeliny, ale není to nutné. Potřebuje dostatečně velký květináč (může být i závěsný) s dobrou drenážní vrstvou (trochu keramzitu na dně květináče). Během vegetační sezóny je dobré hnojit každých 14 dní komplexním hnojivem. Lesk na listy s hnojivem naopak asparágus nesnáší. Ten, na kterém jsem to vyzkoušela, se už nevzpamatoval.

Asparágus také nesnáší kouř z cigaret a zemní plyn, do kuchyně s plynovými spotřebiči se tedy nehodí. Pozor dejte i na průvan a tzv. studené nohy (v zimě je dobré květináče položit např. na dřevěnou deksu, je-li parapet příliš chladný).

V knihách ho obvykle najdete v sekci nekvetoucí rostliny, to ale není zcela přesné.Při dobré péči kvete malými bílými kvítky, ze kterých se později vytvoří malé červené bobulky, ale ty jsou jedovaté!

Mých pět asparágusů


Všechny moje asparágusy si můžete prohlédnout ve fotogalerii pod článkem. Nám nejznámější asparágus je A. sprengeri, na fotografii kvete. Ten mívaly ve světnicích už naše babičky. Asparágus Meyersův zase poznáte podle stonků obrostlých listy do tvaru komule. Jako třetí je na obrázku a. umbelatus, který tvoří z jehliček půvabné chomáčky.

Následuje asparagus falcatus, který ma jehlice ploché, připomínající spíše listy kapradin. Úplně poslední je můj oblíbenec - asparagus setaceus. Je ze všech druhů nejnáročnější, zvlášť na pravidelné rosení. Zdálky připomíná jemnou kapradinu a na dotek je velmi příjemný. Kvítky se mu objevují po stranách šipkovitě tvarovaného "listu," a tehdy je na něj nádherný pohled.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kolik druhů asparágusu znáte?:

Kolik druhů asparágusu znáte?
Kolik druhů asparágusu znáte?
Kolik druhů asparágusu znáte?
Kolik druhů asparágusu znáte?
Kolik druhů asparágusu znáte?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé..moje maminka i babičky asparagus mělySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždy jsem měla jen jeden druh asparagusu.
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý a poučný článok Smajlík.
Voľakedy (za môjho detstva - čo je už pekne dávno Smajlík) sa asparágus pestoval snáď v každej domácnosti.
Ani my sme neboli výnimka a mali sme 3 druhy (2., 3. a 5.obrázok).
Mama ich pestovala v chladnej predsieni, ale keď sa s otcom presťahovali do panelákového bytu (to už som bola vydatá a nebývala som s rodičmi), všetky jej opadali a vyhynuli.
Ja ich nepestujem, tiež bývame v bytovke Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek. Ve starém bytě jsem měla 3druhy asparágusů, byly nádherné. V paneláku jsem o všechny přišla!
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mam jeden druh asparagusu a to hned ta 1.foto
Přes leto ho mivam venku ve stínu a krásně zhoustne a kvete.
Na podzim ho dam však do bytu, kde je teplota asi 20st. v tmavejsí mistnosti
a vždy mi zežloutne a opadává.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles