Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kombinace barev v bytě – rady, tipy a triky

18. 02. 2013 | Moderní bydlení
Barvy dovedou s interiérem provést doslova zázraky, ať už se jedná o nábytek, doplňky, nebo třeba výmalbu zdí. Barvy do značné míry rozhodují o tom, jaký pocit z interiéru budeme mít, a proto byste jejich výběr neměli nikdy podceňovat.

Pokud právě zvažujete změnu v interiéru, nebo zařizujete svůj nový byt, barvy se stanou pro následující dny vaším věrným společníkem. Budou se vám nabízet různé tóny, odstíny i kombinace, a na vás bude zvolit barvy nejen vámi oblíbené, ale i takové, které budou korespondovat s povahou interiéru, dalším vybavením i doplňky. Jak tedy zvolit správné barevné kombinace, a na co si dávat při výběru barev pozor?

Malý pokoj – světlé barvy

Přestože možná patříte mezi milovníky tmavých odstínů, pro menší místnosti byste je volit neměli. Tmavá barva výrazně zmenšuje prostor, a snadno

Kombinace barev v bytě

by se vám tak mohlo stát, že tmavá výmalba v malé místnosti bude přinášet pocit stísněnosti až úzkosti, což jistě není vaším záměrem. Naopak ve velkých pokojích se můžete na paletě barev rozběhnout libovolným směrem, a naopak mnohdy vybírat právě spíše z tmavších sytých tónů, které příliš rozlehlý prostor zútulňují.

Barvy tvoří náladu, jaká bude ta vaše?

Každá barva v člověku chtě nechtě vyvolává určitý pocit. Teplé tóny žluté či rudé nabádají k aktivitě a kreativnímu tvoření, působí optimisticky a energicky. Naopak studená modrá, zelená, či fialová mají spíše uklidňující účinek, a jsou vhodné k relaxaci. Pro pracovnu, ve které chcete být efektivní a vysoce produktivní, proto bude ideální žlutá, zatímco na odpočinek v ložnici po dlouhém dni možná oceníte více modrou. Pokud ale naopak chcete přinést do své ložnice vášeň a energii, sáhněte raději po rudé. Podobně je to i s obývacím pokojem – podle toho, zda jej chcete využívat spíše k odpočinku, nebo pro bujaré párty s přáteli, volte decentní chladné, nebo naopak výrazné teplé tóny. Totéž platí pro dětské pokoje, ve kterých můžete své ratolesti buďto umírňovat, nebo naopak burcovat pomocí barev. Hnědá či béžová jsou pak neutrální barvy, které však můžete vhodně doplnit jinými pestřejšími barvami. Stále přitom platí, že chladné tóny uklidňují, zatímco ty teplé burcují vaši energii.

Jaké kombinace barev jdou k sobě?

Kombinace barev v bytě

Nejdůležitější ze všeho je však při výběru barev působení interiéru jako celku, tedy úspěšnost volby vaší barevné kombinace. Pro tyto záležitostí mají někteří jedinci přirozený cit, jiní volí odborníky v podobě bytových designérů, a další si pomáhají chytrými pomůckami. Jednou takovou je dvanáctidílný barevný kruh, který vám snadno poradí, které barvy k sobě budou vhodně sedět. Některé kombinace jsou vám pravděpodobně dobře známé, jiné by vás ale třeba ani nenapadly, přestože v reálu pak vypadají výborně.

Triky s barevnými kombinacemi interiéru

Pomocí barev můžete snadno dosáhnout určitého optického efektu, jen je potřeba vědět, jak na to. Například vysoké stropy můžete opticky snížit využitím tmavých barev na strop a podlahu, zatímco stěny jsou světlejší. Interiér se takto navíc ještě i příjemně rozšíří. Malý prostor pak celkově rozšíří tmavší tóny použité na podlahu v kombinaci se světlou barvou stěn a stropu. Pokud chcete v interiéru dosáhnout jakési poutavosti, volte pro stěny přinejmenším dvě různé barvy.

 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
**10 Také malujeme byt na barevno,ale barvy jsou jemné
Obrázek uživatelky
profil
barevné je to veselejší
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Taky mám ráda různé barvy v bytě. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ja mám rada svetlé farby, máme malý byt, takže nad inými som ani neuvažovala.
Rada "sa hrám" s farbami, dokážu spríjemniť prostredie, ale aj veľa pokaziť.
Obrázek uživatelky
profil
s barvami je to opravdové kouzleníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles