Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koupím chalupu. Značka: spěchá

21. 05. 2021 | Rekonstrukce
Chaty a chalupy jsou aktuálně nedostatkovým zbožím. Poptávka značně převyšuje nabídku a ceny letí strmě vzhůru. Velký zájem je dokonce i o takové objekty, které leží v ne úplně atraktivních lokalitách nebo které nutně potřebují větší rekonstrukci. Jedním z důvodů může být i to, že fenomén chatař chalupář, kterým jsme my Češi proslulí, o sobě v posledním roce dává opět vědět. Mnozí z nás se totiž rozhodli, že si chtějí pořídit místo, kam lze „utéci“ z každodenní rutiny svého obydlí.

Koupit si chatu u rybníka nebo chalupu na okraji vesnice se zdá jako zdánlivá banalita, ale aktuálně to může být skoro nadlidský úkol. Poptávka je veliká a nabídka ji rozhodně nepokryje. Jednat se musí rychle a bez dlouhého přemýšlení, často i s ústupky od původních představ a požadavků. Již od léta loňského roku je extrémně zvýšený zájem o rekreační objekty - chaty a chalupy i o méně tradiční nemovitosti, jako jsou maringotky na nějakém atraktivním místě, například u rybníka. Kromě toho, že šly ceny nahoru, se zkrátila doba prodeje.

Chata nebo chalupa? Je v tom rozdíl


Málokdo z nás má ale na svém účtu rychle k dispozici potřebné peníze, ať už na okamžitou koupi domku či na jeho zvelebení, a tak i banky pozorují zvýšenou poptávku po hypotékách a dalších produktech, třeba půjčkách na rekonstrukci.

Je ale nutné upozornit, že hypotékou nebo úvěrem poskytnutým Stavební spořitelnou, lze financovat rekreační domek či chalupu, chatu nikoli. Nejsnáze lze rozdíl mezi chatou a chalupou poznat podle toho, že chalupa má číslo popisné, chata pouze číslo evidenční – to je určeno pro objekty k rekreačním účelům, tedy pouze na sezonní využití. Často bývají v odlehlejších místech, v přírodě, na samotě. Naopak chalupy se většinou nachází v obydlených částech obce a lze v nich případně i celoročně žít. Může to být třeba starý venkovský domek, usedlost nebo statek. 

Koupit, zrekonstruovat a užívat se


Zájem o rekreační objekty neklesl ani přes zimu, jak tomu v minulosti vždy bývalo. Může se zdát, že leden a únor byly pro chaty takovou okurkovou sezónou, to ale není pravda. Pokud někdo koupí chalupu v těchto měsících, bude si ji moci svoji užít ještě letos v létě. S touhou pořídit si chatu či chalupu za každou cenu, abychom měli v létě kam jet, přichází na řadu i časté ústupky z původních plánů. Ale protože se tam, kde budeme trávit hodně času, chceme cítit i pohodlně, na řadu přichází úpravy a rekonstrukce. A co je to nejdůležitější? Mít plán a vědět co chceme.

Pustíte se do větší či menší rekonstrukce? Zvládnete to sami nebo bude nutný zásah odborníků? A jak vše zaplatíte? Při velkých rekonstrukcích bývá nejčastější odpovědí na poslední otázku: „Půjčíme si!“ Bankovní instituce často pro takové situace nabízejí klientům několik možností: Pro ty, co se nechtějí pouštět do velkých akcí a chtějí si objekt jen zútulnit a dovybavit je nejlepší spotřebitelský úvěr.

V případě stavebních úprav nebo modernizace rekreačních objektů lze využít úvěr ze stavebního spoření nebo nezajištěný překlenovací úvěr, Pro radikálnější stavební úpravy nebo nákup rekreačního objektu, který samozřejmě splňuje podmínky pro poskytnutí financování, je vhodný hypoteční úvěr nebo zajištěný překlenovací úvěr, díky kterému lze získat i milionové částky.


I malé změny udělají velký rozdíl


Ne vždy je nutné pouštět se do velkých úprav, jako je třeba nová izolace, střecha či fasáda. Právě drobnější opravy a úpravy čekají po zimě nejen na nové majitele rekreačních objektů, ale i na mnoho z těch, kteří už si své chaty či chalupy užívají nějaký ten rok. "Před létem bychom s manželem rádi vymalovali celý interiér, vyměnili sprchový kout a vanu a zřejmě dokoupíme i pár kusů nábytku na terasu pro zpříjemnění grilování,“ plánuje Petra Klesalová z Prahy, které má chalupu kousek od Benešova. S manželem mají naplánováno, že rekonstrukci zvládnou sami, případně jen s pomocí kamaráda.

Rekonstruovat svépomocí je levnější, než se obrátit na odborníka, ale vždy platí, že musíte stoprocentně vědět, do čeho se pouštíte.

Zdroj: MONETA Money Bank,
Bidli.cz, Atelier DEK


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles