8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křen selský - evropský ženšen na zahrádce

10. 07. 2012 | Zahrádka

Křen selský - evropský ženšen na zahrádce

Křen pěstujeme pro jeho kořen, který má silně aromatickou a výraznou chuť. Používá se jako koření, léčivý prostředek a patří mezi oblíbenou pochutinovou zeleninu. Křen se výborně hodí jako příloha k masitým jídlům a uzeninám ale i ke konzervování některých druhů zeleniny, třeba červené řepy a okurek. Křenová omáčka je jednou z tradičních omáček české kuchyně.

Křen selský

Křen obsahuje velké množství vitamínu C a působí výrazně antibakteriálně, podporuje trávení, uvolňuje dýchací cesty, působí močopudně a celkově povzbudivě. Při zevním použití zvyšuje prokrvení tkání, čímž urychluje hojení a regeneraci. Také se traduje, že kousek křenu přiložený na nemocný zub uleví od nepříjemné bolesti. Zevně se křen užívá i při revmatismu nebo při ischiasu ve formě tzv. křenové placky. Křen obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že si získal označení evropský ženšen.

Na podzim nakopaný křen chutná nejlépe a má největší „říz“, jarní kořeny tak výraznou chuť nemají. Jak ale vypěstovat kvalitní a silné kořeny? Pro spotřebitele představují „správný“ křen válcovité hladké kořeny asi 1-2 cm silné, s bílou dužninou a příjemnou peprnou chutí. Zdálo by se, že u nás tak zdomácnělou a odedávna používanou kořeninovou rostlinu není problém vypěstovat na zahrádce. Není to však tak úplně jednoduché.

 

Křen selskýJak křen správně pěstovat

Křenu se daří na slunci nebo v polostínu. Potřebuje vlhkou, na živiny bohatou půdu, kterou je třeba předem dobře připravit a pohnojit správně vyzrálým kvalitním kompostem, který jsme před výsadbou zaryli do půdy. Křen se pěstuje dvěma způsoby, a to jednoletým a víceletým.

 

Jednoleté pěstování křenu

Kořeny vhodné k sázení by měly být asi jeden centimetr silné. Obvykle je získáme na podzim třeba od sousedů nebo z vlastní zahrady. Označíme si horní konec a přes zimu je uložíme do sklepa do bedýnky s pískem. Na jaře jim odtrhneme tenké kořínky a nařežeme řízky asi 20 cm dlouhé. Pak je sázíme mírně šikmo do hloubky 15 cm. Původní vegetační vrchol čili horní konec řízku, který jsme si označili, by měl směřovat k povrchu půdy. Koncem června kořeny odhrneme, ve střední části z nich odstraníme tenké kořínky a zase je přihrneme. Křen sklízíme co nejpozději na podzim. Silné velké kořeny zkonzumujeme, tenké postranní si uschováme pro jarní výsadbu.

 

Křen selskýVíceleté pěstování křenu

Při víceletém pěstování používáme kořenové řízky asi dva centimetry silné a 10 cm dlouhé bez vegetačního vrcholu. Sázíme je na podzim nebo brzy zjara do hloubky 15 cm asi půl metru od sebe. Když se objeví výhony, zeminu odhrneme až k zasazenému řízku, odkopeme skoro všechny výhony a ponecháme jen dva. Odkopeme také postranní kořínky a zeminu zase přihrneme. Totéž opakujeme ještě v létě, dbáme však na to, abychom nepoškodili kořeny ve spodní části, ty se pak už neprodlužují, ale jen sílí. Když na podzim listy zhnědnou, můžeme křen sklízet. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Při tomto způsobu pěstování může křen na jednom místě zůstat až deset let, kořeny jsou kvalitní a nehrozí zaplevelení záhonu.


Autorka: Evabel
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zkusila jsem ho a čerstvý křen má teda říz Smajlík Když jsem ho strouhala, pálily mě oči a slzela jsem skoro až do večera Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jÁ KŘEN MILUJI,A MOJI SYNOVÉ TAKY
Obrázek uživatelky
profil
Křen máme na zahradě, budu si ho víc hledět a jíst...díky za radu o pěstování...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
které četly moc děkujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás je všeobecně křen na zahrádce považován za plevel, takže se většinou dělá vše proto, aby se zlikvidoval. Nicméně ten ávod na cílené jednoleté pěstování se mi líbí. Díky za inspiraci!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles