8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krtince a citrusová kůra

23. 03. 2014 | Zahrádka
Krtince trápí většinu lidí, kteří mají zahrádky. Po zakoupení parcely s chatkou, jsem jako první hledala radu, jak se krtinců zbavit. Hledala jsem  mezi známými, sousedy, pořady určené zahrádkářům. Veškeré rady končily tím, že krtince stále mají.
Dokonce i zkušenosti lidí, kteří zkusili vyplavování, vlasy a rozbušky, se krtků nezbavili. Nezbylo, než nakoupit hnojivo na trávu, kde uváděli, že přípravek je zároveň proti krtkům. Přípravek nebyl nejlevnější. Cena jednoho posypu činila kolem 1000 Kč.

Tráva byla nádherná barvou i hustotou. Krtince vesele přibývaly. Při posypu granule jemně voněly po citronu. V té chvíli mě napadlo veškeré kůry trhat a pohazovat na trávník. Během týdne se kůra hromadila z citrónů, pomerančů, pomela a mandarinek. Dneska to čerstvé rozmixujeme v nožovém mixéru a za pár vteřin je pěkná hromádka. Mixujeme to na hrubší granule a bez ohledu, jestli to je sušené, sypeme při každé návštěvě. Při sušení, než na chatu jedeme, kůra provoní celý byt. V oblasti, kde máme chatu, není místo bez krtinců. Je to úplná katastrofa, se kterou celé okolí bojuje. Od září, kdy jsme začali sypat kůru, nemáme jediný krtinec, přestože je mají i nejbližší sousedi. Kůra je ekologická, vůči krtkům šetrná. Jen jim to asi nevoní. K dnešnímu dni jsme to posypali minimálně 8krát. Před posypem jsme zaznamenávali každou návštěvu 4 až 7 nových krtinců.

krtince a citronová kůraDoporučuji vyzkoušet, protože jako náhoda to určitě nevypadá. Nejdříve jsem začala sypat místa kolem květin, keřů a uprostřed parcely, kde jsou krtince nejvíce na očích. Při každé návštěvě na posypaná místa přidávám a postupně rozšiřuji po celé parcele, kolem kompostu i živého plotu. Granule v nízkém trávníku nejsou skoro vidět.  Kůru jsme sypali bez ohledu jestli sněží, prší, mrzne. Nejdříve to nevypadalo dobře, když jsme začínali trháním kůry. Jak po dešti nabobtnala, ležely tam veliké kusy, které byly vidět už od vchodu. Barvu kůra ztratila a bledé kusy zřejmě sloužily jako krmivo pro srnky. Vlhkem se vůně uvolňuje, proto nedoporučuji mixovat na jemný prášek, ale hrubší granule. Díky krtkům častěji sáhneme po pomeranči vedle jiného ovoce a kocháme se dalšími granulemi na posyp. Při čerstvě posekaném trávníku, zkusím do sudu přidávat kůry a zalévat tím kolem keřů a květin, kde je vypletý plevel, aby kůra nebyla vidět vůbec.

Opickajura - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krtince a citrusová kůra:

Krtince a citrusová kůra
Krtince a citrusová kůra
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Skvelé rady tiež ich mám v záhrade.
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
už jsem s tím taky začala, protože letos krtci abnormálně řádí, tak kéž by je to vyhnalo
Obrázek uživatelky
profil
Prosím Vás a nemáte někdo zkušenosti zda by to působilo taky na hraboše? Díky za odpověď
Obrázek uživatelky
profil
To je super nápad.
Nevadí jen ostatním rostlinám - trávníku, stromkům, že je to kyselé, nepřekyselujete to? Díky za odpověď.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles