Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květiny do kanceláře

6. 03. 2012 | Moderní bydlení
Květiny jsou pěknou ozdobu každého interiéru. Také v kancelářích jsou velice užitečné. Nejen, že jsou krásnou dekorací, ale pomáhají také zvyšovat kvalitu prostředí, ve kterém pracujeme. Jsou přínosem pro naše zdraví. Květiny dokážou snižovat množství škodlivých látek v ovzduší, například prachu, zvyšují vzdušnou vlhkost.

Svou krásnou barevností ale i sytě zelenou barvou působí dobře na psychiku, ovlivňují naší náladu, zvyšují chuť do práce a také produktivitu. Rostlinky můžeme pěstovat na okenních římsách, na podstavcích, ale také zavěšené v různých nádobách. Nejen samotná rostlinka, ale i květináč působí dobrým dojmem. Krásně barevné květiny si můžeme nasadit do ozdobných květináčů a můžeme k ní ještě přidat nějakou malou dekoraci, například nějaký ozdobný zápich. Většina květin pro pokojové pěstování se také hodí do kanceláří, záleží jen na vás, které si vyberete. Aby nám rostlinka dělala radost, musíme o ni také správně pečovat. Některé květiny vypadají velice dobře ve skupinách, například kaktusy a sukulenty, africké fialky, nebo kalanchoe – kolopejka.

Jaké rostliny si přinést do kanceláře?

Pěknou rostlinkou do kanceláří jsou kaktusy a sukulenty. Kaktusy mají neobvyklý vzhled a krásu ostnů.  Největší ozdobu těchto sukulentů jsou nádherné květy v různých barvách. Rostlinky nejsou náročné na pěstování. Patří k suchomilným rostlinám, které potřebují dostatek světla. Nejvhodnější umístění je na okenní římse. I když ji zapomenete několikrát po sobě zalít, tak vám neuschne, horší by bylo rostlinku přelít, uhnily by vám kořeny. Tyto rostlinky vypadají dobře ve skupinkách, v kanceláři jich můžeme mít několik.

Fíkusy jsou ideálními rostlinami do kanceláří. Velké exempláře velmi pěkně vyniknou. Jejich krásně zelená barva uklidňuje. Pěstují se v různých provedeních s velkými nebo drobnými listy. Například fíkus benjamín dorůstá při dobrých podmínkách do velkých rozměrů. Jeho listy mohou být zelené, bělozelené nebo zelenožluté barvy. Daří se mu dobře na světlém místě s pokojovou teplotou. V létě zaléváme dvakrát týdně, v zimě jen jednou. Rostlinka má ráda pravidelné rosení.

Kapradiny mají krásnou zelenou barvu od světlé až po tmavě zelenou. Také tvary jejich listů bývají různých zajímavých tvarů. Ledviník se výborně hodí do každé kanceláře. Je velice oblíbený pro krásu dlouhých a převislých výhonů. Kapradiny mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, kterou jim můžeme zajistit častým rosením. Škodí jim přímé sluneční paprsky ale také chlad. Substrát musí být stále vlhký, nejlepší je zalévat odstátou vodou. Svou krásou dobře vynikne v převislých květináčích nebo pěkně postavená na vyšších místech.

Pepřinec je ideální rostlinou do  kanceláří. Existuje mnoho druhů této rostliny, která se liší velikostí, barvou i strukturou listů. Na péči není rostlinka nijak náročná. Pepřinec zdobí dlouhá klasovitá květenství, která krásně vynikají mezi tmavými listy. Vyžadují po celý rok teplotu kolem 20°C. Substrát má ráda rostlinka lehce vlhký a prospívá jí častější rosení.

Dračinec pro své nenáročné pěstování je výbornou rostlinkou do kanceláří. Vyskytuje se v mnoha druzích a berných provedeních.  Rostlinka má dlouhé mečovité listy, jejich okraje lemuje nejčastěji žlutá nebo červená barva. Dospělý dračinec někdy vykvétá během letních měsíců. Na jejich stonku se objevují drobné bílé hvězdicové kvítky. Dračinec můžeme umístit kdekoliv, ale musíme ho chránit před přímými slunečními paprsky. Ideální umístění je v polostínu. Při teplotě kolem 20°C. Rostlinka nesnáší průvan, jinak je odolná. Není náročná na zálivku.

Břečťan popínavý je ideální rostlinkou do prostředí kanceláří. Můžeme si vybrat z mnoha kultivarů, které mají odlišně velké listy, tvar, ale i barvu. Břečťany můžeme zavěsit do košíčku, nechat pnout po opoře. Ke svému růstu vyžaduje pokojovou teplotu. Zelenolisté kultivary rostou dobře ve stínu a chladnu, pestrolisté na světle a v teple. Na zalévání používáme odstátou vodu, půda by se měla udržovat mírně vlhká. Břečťany rostou poměrně rychle, doporučujeme, aby se pravidelně zaštipovaly: rostlina se rozvětví a rozkošatí.

Africká fialka -
tato kráska mezi květinami má ráda hodně světla, proto ji umístíme na světlém místě. Její květy mohou být od bílé, přes růžovou, červenou až po klasicky fialovou. Přímé sluneční záření rostlince škodí. Africká fialka kvete po celý rok. Zalévá se zásadně do misky, aby se listy ani krček nenamočily. Fialka je rostlinou, která nemá ráda rosení. Zálivka musí být pravidelná, půda nesmí vyschnout, ale voda ani nesmí stát na dně misky, aby kořínky neplesnivěly a nehnily.

Zelenec
je rostlina, které se daří všude, kanceláře nejsou výjimkou. Je nenáročná na péči. Nejvíce se pěstuje druh, který má bílozelené listy. Zálivka by měla být pravidelná. Rostlinky nesnáší sucho, ani přelití. Rostlinka má ráda výsluní, světlé místo i polostín. V temném místě ztrácí rostlinka svůj dekorativní vzhled.

Kalanchoe – kolopejka patří k nejkrásnějším kvetoucím rostlinám, díky bohatství květů. Rostlinku můžete pěstovat v různých barvách. Jsou oblíbené barvy květů bílých, žlutých, růžových a červených. Rostlinky se pěstují v miniaturních nebo větších exemplářích. Rostlince vyhovuje slunečné místo nejlépe na okně. V létě zaléváme rostlinku střídmě, v zimě ji udržujeme skoro v suchu. V kanceláři můžeme mít i více druhů této květiny.

Šáchor rostlina, která působí uklidňujícím dojmem. Protože je šáchor bahenní rostlinou, miluje vodu.
Rostlince se dobře daří na světlých a teplých místech s dostatkem vody v misce. Pokud máme šáchor přes zimu v kanceláři, kde se topí a vzduch bývá velmi suchý, bude mu svědčit občasné osprchování nebo alespoň rosení. Za to se nám odmění svým bujarým růstem a krásnou sytě zelenou barvou.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SUPER ČLÁNEK, DOSTATEČNĚ POUČNÝ Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrý a poučný článok.
V kancelárii je naozaj lepšie pestovať nenáročné rastliny, pretože v práci nie je toľko času venovať sa kvetom.
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles