Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květiny v bytě a jejich působení

3. 12. 2012 | Domácnost
Neúprosnými kroky se blíží zima a my necháme naše uklizené zahrádky a květiny spát pod sněhovou peřinou a nabrat sil na to, aby nás potěšily zas příští rok.Toto období nám dovolí (hlavně po Vánocích, kdy je víc času, ale večery dlouhé a zprávy otravné) si něco přečíst a získat nové poznatky o květinkách ( no někdy jsou větší než my...), které  s námi sdílí naše obydlí i přes zimu.

I ony přes zimu odpočívají, ale některé ne. Je dobré vědět s kým a jak žijeme, stejně jako s člověkem. Málokterá domácnost je bez květin. A kde květiny nejsou - něco chybí, byt je ponurý, smutek a strohost jsou znát. Jen si pomyslete na nemocnice, hlavně ty staré a v minulosti... já vím, někde být nesměly a zvlášť některé, ale právě ty nám dodávají optimismus, radost ze života. Jsou to živé bytosti, které poznají opilého člověka, člověka, který jim ublížil, člověka, který o ně s láskou pečuje.

Květiny v bytě a jejich působeníDnes i nemocnice jsou veselejších barev stěn a květiny mnohde nechybí, dovolí-li to oddělení, kde smějí či nesmějí být, aby neublížily pacientům bakteriemi. Proč někomu květiny rostou jak divoké a druhý se nedopěstuje ničeho? Nehledejte příčinu jen v nich. Hledejte i u sebe. Hlavně. Jak málo víme o přírodě. Nezapomeňte, že z ní pocházíme. Získala jsem knihu, která je penězi k nezaplacení - kam kterou květinu umístit a proč. Po asi 10 letech jsem zjistila, co je v ní pravdy! Že v bytech máme málo záporných iontů, z nábytku z dřevotřísky vyprchává tolik škodlivý formaldehyd, ví skoro každý. Můžeme větrat, ale kolik z nás ví, že i květiny dokáží účinně pomáhat? Pro příklad uvádím alespoň pár druhů.

Přehled pokojových rostlin, které dokáží čistit vzduch:


Od benzenu:
břečťan (Hedera helix) pohltí za den až 90 procent škodlivin, Lopatkovec (Spathiphyllum floribundum), Dracéna a Tchýnin jazyk (Sansevieria trifasciata), hrnkové Gerbery (Gerbera jamesonii)

Od Trichloretylenu:
Hrnkové Gerbery, Lopatkovec, Dracéna

Od Formaldehydu: Filodendron (až 90 % škodlivin),(Philodendron scandens), Potos (Epipremnum aureum), Zelenec (Chlorophytum comosum), Voděnka (Tradescantia), Pepřinec (Peperomia), hrnkové Chryzantémy (Chrysanthemum), pokojové Azalky (Rhododendron simsii)

Na každých 10 m2 budete potřebovat jednu rostlinu o výšce 1 m. Neděste se, začínejte s menšími... Vidíte, že se trochu péče o květiny vyplatí, dnes už je to vědecky dokázáno. Nejen estetický, ale zdravotní účinek nenásilnou a příjemnou metodou.

Roxana - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Květiny v bytě a jejich působení:

Květiny v bytě a jejich působení
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Teda Zdeni, klobouk dolů, co všechno o květinách víš!
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to opravdu nevím... důvodů může být... i druhů palem. Moc.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to asi je dáno tím,že květiny disimilují a asimilují.
To znamená - ve dne kyslík produkují, v noci spotřebovávají. Proto ta nevhodnost do ložnice, ale do jaké míry to vadí a kolik toho zpracují to nevím. Já stejně po většinu roku mám otevřené okno, vyjma zimy, nehlededě, že v malé ložnici v Praze jsem "přežívala zimu" společně s 200 kaktusy a žiju a nic mi nebylo.
Pro kytky - ještě další se tam málem nevešel manžel.

Čímž nikomu ale neradím si z ložnice dělat botanickou zahradu...
Obrázek uživatelky
profil
No prosim, a to bylo pořád řečí, že kytky do ložnice nesmí a já je tam fakt neměla a oni čistí vzduch. Mám také plno kytek, spoustu jsem jich rozdala a stále mi tady "fofrujou" a je mi jich líto vyhodit.
P.S. Líbí se mi ten tchýnin jazyk, tak to abych jezdila častěji k mladým "čistit" vzduch Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
NA KYTKY MÁM DOMA CHLAPA Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles