8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ledové víno není z mrazáku

4. 12. 2008 | Domácnost
Ledové víno společně se slámovým vínem patří mezi vyhledávané vinařské lahůdky. Ledové víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů, které musí podle českého Vinařského zákona projít mrazem při teplotách minimálně -7 °C.

V tisku se objevila zpráva, že někteří vinaři nečekají na mrazy a k ledovému vínu si pomáhají tím, že ho umístí do mrazicího boxu. Tento postup nejen že odporuje zmíněnému Vinařskému zákonu, ale vzhledem k  pravidlům uznávání přívlastkových vín je prakticky nemožné, aby se takto připravené víno objevilo na trhu. 

Ledová vínaLedové víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň - 7 °C a získaný mošt musí vykazovat alespoň 27 °NM cukernatosti. Hrozny nesmí během lisování rozmrznout – část vody proto zůstává nevylisována ve formě ledových krystalů. Ledová vína tak bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná, čemuž odpovídá i jejich cena.
Stejně jako ostatní vína s přívlastkem je možné ledová vína vyrábět až po ověření cukernatosti pověřeným pracovníkem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Podle Ing. Bronislava Pavelky, vedoucího oddělení kontroly vína Inspektorátu SZPI v Brně, je postup při ověřování ledových vín velmi striktní: „Inspektor nejdříve ověřuje hrozny a jejich původ přímo ve vinohradu, po vylisování hroznů změří jejich cukernatost. Zda bylo ledové víno vyrobeno z hroznů zmražených v mrazicím boxu, nelze laboratorně zjistit. Lze to však zjistit kontrolou dokumentace, protože množství vyrobeného vína po přepočtu výlisnosti musí odpovídat množství skutečně ověřených hroznů.“  

Možnost, že by se na trh dostala vína vyrobená za pomoci mrazících boxů, je tak téměř nulová.


Více o vínech na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.


ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
víno,ještě jsem ho nikdy neměla-budu muset vyzkoušetSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je super. Dostala jse ho jako dárek.Je opravdu dost drahé.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
práve včera som sledovala reportáž o zbieraní hrozna na ladové víno...vínko si rada dám ale to ladové je pre mna pridrahé
Obrázek uživatelky
profil
Víno si málokdy dám a asi bych rozdíl nepoznala Smajlík proto je pro mně dražší zbytečnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám ráda víno,ale ledové je opravdu jen pro náročné a bohužel si ho nemůžu koupitSmajlík
Je to pro peňeženky bohatých
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles