Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malování: na kdy ho naplánovat?

6. 07. 2014 | Rekonstrukce
Štafle, vzorník, vizualizace a představivost, štětec a ladné tahy. Ano, řeč bude o malování. Interiér i fasáda čas od času potřebují nový kabát. Tak jako se mění trendy v módě, přichází i nové trendy barevných kombinací pro stěny našich domovů. Ať z důvodu větší atraktivity, útulnosti či ryze z praktických důvodů – čas od času je nutné vzít do ruky štětec, váleček, kyblík s barvou a vrhnout se na stěny.

Do malování však není radno pouštět se bez znalostí základních praktik a postupů. V následujícím článku se v úvodu budeme věnovat malování interiérů – co vše je nutné rozmyslet a připravit před samotným malováním. Následně rozebereme specifika malování fasády.

Na kdy malování naplánovat?


Vymalovat svépomocí zvládne i naprostý laik, nicméně se vyplatí si celou činnost naplánovat. S vymalováním interiéru počkejte ideálně na teplejší počasí, kdy je možné bez problémů větrat. Proudění vzduchu urychlí schnutí barev či penetrace. Všeobecně se doporučuje vymalovat pokoj po přibližně pěti letech od jeho poslední výmalby. U frekventovaných místností, či v prostorech kde dochází k nadměrnému zašpinění stěn, jako jsou chodba či kuchyň, se většinou nová výmalba provádí jednou za 3 roky.

Malování: na kdy ho naplánovat?Jak připravíme podklad před malováním?


Za určitých podmínek je možné nový nátěr nanést na původní, nicméně cesty k hezčímu interiéru někdy nebývají tak přímočaré. Někdy je nutné starší malbu oškrábat, u nově naštukovaných stěn je zase nutné jejich povrch sjednotit a připravit pro malbu.

Odstranění staré malby – starého nátěru je nutné se zbavit především v případech, že je již několikátou vrstvou – mnoho vrstev na sobě špatně drží, puchří, odlupují se. Navíc by na takovýto podklad nová barva nemusela řádně přilnout a mohla by dělat puchýře, či při zasychání praskat.

Postup seškrábání staré malby není nijak náročný – to se však netýká času (počítejte co metr čtvereční to zhruba 30 minut – záleží na tloušťce vrstvy a podkladu). Stěnu štětkou nebo válečkem navlhčete – čím více tím lépe. Voda musí prosáknout skrz všechny vrstvy. Mokré stěny následně stahujeme malířskou škrabkou se zakulacenými rohy – abychom nerozdrásali podklad. Při této činnosti buďte důslední – staré vrstvy raději několikrát navlhčete a i malé zbytečky barvy odstraňte.

Vyrovnání nerovností – stěny mohou v průběhu let utrpět četné rány, které se projeví na jejich povrchu. Aby výsledná barva byla dokonalá, je dobré vrypy, rýhy či praskliny zarovnat s okolní plochou zdi. Malé praskliny či vrypy záměrně hranou špachtle zvětšíme, aby se nám následně snadněji vyplnily vyrovnávací hmotou. Tyto kosmetické vady zbavíme veškerého prachu a lehce namokříme. Následně do nich vpravíme ocelovým hladítkem stěrkovací hmotu, která může zaplnit trhliny až do hloubky 1,5 cm.

Schne relativně dlouho, a proto můžeme vyrovnání udělat pečlivě a snažit se o co nejhladší povrch. Po zaschnutí přebytečnou hmotu obrousíme hladkým smirkovým papírem do roviny s okolní zdí. Pokud je však zeď z velké části poškozená, omítka opadaná či odchlipující se (poznáme vizuálně - musí být pevná, nedrolivá, suchá - či poklepem) je dobré neprovádět pouze lokální opravy, ale odstranit ji až na zdivo a nanést nový štuk.

Penetrace – nátěr penetrací proveďte především u nových omítek (vysoká savost) a u starších, u kterých došlo k mechanickému odstranění předchozích nátěrů. Díky penetraci dojde ke zpevnění podkladu, přičemž se zároveň srovná rozdílná savost materiálu – barva tak snadno a jednolitě přilne – vyhnete se tak nechtěným flekům na zdi. Ještě než začnete, pokuste se smést prach ze stěn.

Speciální přípravky nanášejte ideálně štětkou, díky níž lépe vnikne do zdi. Penetraci vybírejte na základě natíraného povrchu a následného typu nátěru. Univerzální penetraci použijte na nové omítky, na staré raději použijte hloubkovou penetraci. Penetrační nátěr stačí aplikovat jednou, v případě vysoce savých povrchů dvakrát. Následně nechte alespoň na 5-6 hodin zaschnout, než se pustíte do samotného malování.

Zdroj, foto: OBI

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavně by to chtělo někoho, kdo to za mě udělá
Obrázek uživatelky
profil
my malovali vloni v srpnu - pamatuju si to naprosto přesně - dcerku jsme na tu dobu poslali k babičce a přesně za 9 měsíců se nám narodila druhá dcerka-.... takže jsme vymalovali dobřeSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme malování letos za sebou Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
malování mám naplánované na srpenSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles