Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mia a svět

24. 09. 2021 | Knižní tipy
Název: Mia a svět
Autor: Barbara Nesvadbová,
Lucie Mádlová
Ilustrace: Renáta Fučíková, Eva
Bartošová a Zuzana Mulíčková
Datum vydání: 9 / 2021
Nakladatelství: Albatros
Formát: 195 x 255 mm
Počet stran: 96
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Cena: 239 Kč

Na pulty knihkupectví právě zamířila unikátní kniha pro děti s názvem Mia a svět od autorek Barbary Nesvadbové a Lucie Mádlové. Poutavý příběh děti provází současným světem takovým, jakým je a učí je, aby měly rády svou planetu a přemýšlely o její budoucnosti. K lepšímu pochopení ne úplně lehkých a vždy veselých témat slouží zdařilé výpravné ilustrace Renáty Fučíkové, Evy Bartošové a Zuzana Mulíčkové. Knihu vydalo nakladatelství Albatros a jejím odborným garantem je Asociace společenské odpovědnosti.

Mia a světHlavním záměrem knížky Mia a svět je zábavnou formou přiblížit dětským čtenářům témata a Cíle udržitelného rozvoje a předat jim poselství o tom, jak žít na planetě Zemi tak, aby nám ještě nějakou chvíli zůstala. „Nepotřebuješ superschopnosti, horu svalů ani nemusíš hned zachránit celý svět. Stačí začít přemýšlet o své budoucnosti. Zní to vcelku jednoduše, co říkáš? Zamysli se nad tím, co je pro tebe důležité. Na čem ti v životě opravdu záleží a co můžeš udělat pro to, aby se to zlepšilo,“ radí v doslovu Lucie Mádlová, autorka námětu a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která je odborným garantem knihy.

Napínavým příběhem děti doprovází devítiletá holčička Mia, jejíž dialogy s rodiči i babičkou otevírají a vysvětlují mnoho témat týkajích se globálních změn klimatu, znečištění, úbytku biodiverzity, ale i nespravedlnosti nebo agresivity. Nastolené otázky nutí malé i velké čtenáře k zamyšlení a aktivnímu přístupu, motivují k rodinné diskusi a v neposlední řadě probouzejí zájem o naši planetu.

„Hlavní hrdinka, devítiletá dívenka Mia, má před sebou velký úkol. Musí své nejbližší přesvědčit o tom, že každý může změnit svět, stačí začít tím svým malým cílem. Moc bych si přála, aby se v příběhu našly nejen děti, ale i jejich rodiče a společně se pak snažili přispět k lepší budoucnosti pro nás všechny,“ popisuje spisovatelka Barbara Nesvadbová.

Výpravné ilustrace Renáty Fučíkové i dobrý skutek


autorky knihy Mia a světPrůvodcem k přijetí a pochopení  nelehkých a ne zrovna veselých témat jsou dechberoucí pohádkové ilustrace Renáty Fučíkové, Evy Bartošové a Zuzany Mulíčkové z Ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. „Prostřednictvím ilustrací jsem se rozhodla vyprávět další intenzivní příběhy, které působí jako soudobé pohádky. Za nejsilnější považuji ilustraci ledních medvědů, matky a mláděte, pod oblohou znečištěnou uhlíkovými stopami za letadly. Ledové kry se rozpadají a vzdalují od sebe, mládě se nevratně vzdaluje od matky. Myslím, že tohle je obraz, který mohou malé děti pochopit. A mohou díky němu apelovat na své rodiče, aby mysleli na udržitelnost planety,“ popisuje ilustrátorka Renáta Fučíková.

Knihu vydalo nakladatelství Albatros společně s Asociací společenské odpovědnosti jako součást k doprovodné kampani letošních Cen SDGs. „Knížka Mia a svět je v mnoha ohledech pozoruhodná. Klade si nemalé cíle – chce nejen pobavit a poučit, ale především zaujmout, nadchnout a změnit. Doufejme, že se jí to bude dařit, autorky odvedly velký kus práce a knížka má skvěle nakročeno,“ říká Petr Eliáš, šéfredaktor nakladatelství Albatros.
Z každého prodaného výtisku putuje 50 Kč ve prospěch organizace Junák – český skaut na rozvoj skautských aktivit a výprav dalších holek a kluků za lepším světem. Asociace společenské odpovědnosti ke knize nabízí také doprovodnou online hru na www.hrazalepsisvet.cz, kde se děti mohou nadále inspirovat globálními cíli.

O knize Mia a svět:


Naše planeta i život na ní se proměňují – a to rychleji než kdy předtím. Devítiletá Mia má proto spoustu otázek: Proč někde lidé trpí hlady, zatímco jinde se jídlo vyhazuje? Kvůli čemu se válčí? Jak ovlivňujeme přírodu a zvířata? S babičkou a rodiči se proto snaží zjistit, jak by mohly planetě pomoct. I když to není jednoduché povídání, nakonec dojdou k nadějnému závěru: na Zemi můžeme žít i tak, abychom její krásy zachovali i pro další generace.

Příběh, který děti učí, aby měly rády svou planetu, a přibližuje takzvané Cíle udržitelného rozvoje. Z každého prodaného výtisku putuje 50 Kč ve prospěch organizace Junák – český skaut na rozvoj skautských aktivit a výprav dalších holek a kluků za lepším světem. Odborným garantem knihy je Asociace společenské odpovědnosti.

Recenze knihy Mia a svět:


Kniha, která ukazuje pokroucený svět dospělých očima dětí, které prahnou po vysvětlení a zároveň po spravedlnosti. Snad se ústy dětí napraví tento svět, který je více jejich než náš. Přál bych si takovou knihu mít v dětství.


Tomáš Sedláček, ekonom

Jak vysvětlit dětem, proč svět funguje tak, jak funguje? Proč existuje nespravedlnost, proč lidi mezi sebou válčí ? Tahle překrásně ilustrovaná knížka pomůže a donutí přemýšlet, v jakém světě žijeme a jaký chceme nechat našim dětem.

Petr Šimůnek, šéfredaktor Forbes

Přála bych všem dětem a rodičům, aby se od sebe vzájemně učili. Teprve potom věta „…ze všeho nejvíc bych si přála změnit svět.“ nebude jen plácnutím do vody, ale začátkem úžasných věcí.

Martina Viktorie Kopecká, duchovní



Tuto knihu Mia a svět zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media.

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mia a svět:

Mia a svět
Mia a svět
Mia a svět
Mia a svět
Mia a svět
Mia a svět
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles