Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opruzeniny mohou děti ošklivě potrápit

26. 06. 2008 | Dětské nemoci
Opruzeniny trápí děti nejčastěji v době, kdy přecházejí z mateřského mléka na pevnou stravu, tedy mezi šestým a dvanáctým měsícem věku. Současně s novými jídly v dětském jídelníčku se totiž mění složení dětské stolice, která je agresivnější a dráždí jemnou dětskou pokožku. Opruzeniny není radno podceňovat – mohou totiž vést k ošklivým infekčním zánětům.

Opruzeniny postihují děti během jejich „plenkového období“, proto jsou někdy označovány jako plenkový zánět kůže. „Příčinou opruzenin je jednak mechanické narušení kůže, ke kterému dochází při tření pokožky o plenku nebo oblečení, ale také chemické podráždění pokožky způsobené dlouhodobým kontaktem kůže s močí nebo stolicí,“ říká dermatoložka Jorga Fialová z Fakultní nemocnice Na Bulovce.opruzeniny

První pomoc: jiný druh plen

Častou příčinou vzniku opruzenin jsou dokonce samotné pleny. Je pravda, že moderní jednorázové pleny dokážou spolehlivě oddělit moč od citlivé dětské pokožky, na druhou stranu některé obsahují dráždivé chemické látky, jako například chlór (užívá se k bělení plen). Pokud se tedy u vašeho dítěte objeví opruzeniny, vyzkoušejte jiný druh jednorázových plen nebo zkuste začít používat pleny látkové. Dejte ale pozor na prací prášek – ujistěte se, že je určený výhradně pro praní dětského prádla.

Lékaři rovněž varují před vlhčenými čisticími ubrousky. Některé z nich totiž obsahují dráždivé chemikálie, jako jsou parfémy nebo bělicí látky. Pokuste se proto snížit jejich spotřebu na minimum. Podráždění dětské pokožky ale může způsobit i nevhodný krém nebo mast. Používejte proto kvalitní kosmetické přípravky určené pouze dětem.

Zadeček má být čistý a suchý

Mějte na paměti, že opruzeniny nejsou banálním onemocněním, které lze brát na lehkou váhu. Pokud u svého dítěte zpozorujete i mírné zarudnutí kůže, okamžitě zahajte léčbu. Pravidlo „čím dříve, tím lépe“ zde platí dvojnásob. A co tedy na opruzeniny platí?

opruzeninyNejdůležitější je udržovat zadeček čistý a suchý. Doporučuje se proto vyměňovat pleny každé dvě hodiny. Při čištění zadečku raději nepoužívejte žádné mýdlo, to pokožku ještě více vysuší a podráždí. Znečištěnou oblast pouze omyjte teplou vodou a opatrně osušte jemným poťukáváním ručníkem. Poté nechte dítě alespoň chvíli volně bez plenek, aby zadeček opravdu pořádně oschnul. Pokud se vám nedostává času, zkuste k dosušení zadečku použít fén. Je to trochu bizarní metoda, ale spoustě rodičů se osvědčila. Dejte si ale samozřejmě dobrý pozor, ať vzduch není příliš horký.

Teprve poté, co zadeček důkladně oschne, na něj můžete nanést léčivý přípravek, kterých je na trhu velké množství. Velmi známé a účinné jsou například mast Rybilka nebo Bepanthen mast. Jste-li při vybírání vhodného přípravku bezradní, poraďte se s pediatrem, dermatologem nebo s lékárníkem. „Pokud nedošlo k rozvoji infekce a zadeček je pouze zapařený, lze k ošetření postiženého místa použít například ichtamolový pudr nebo ichtamolovou pastu,“ říká doktorka Fialová.
 

Infekci musí léčit lékař

Sami se ale s opruzeninou pouštějte do boje jen v případě, že se jedná  o běžnou zapářku kůže projevující se mírným zčervenáním a pálením či svěděním kůže. „Na samoléčbu opruzenin si rodiče mohou troufnout jen v počáteční fázi, kdy je pokožka načervenalá,“ upozorňuje doktorka Fialová. Pokud se ale stav dítěte během domácí léčby nezlepší, nebo se dokonce začne zhoršovat, na kůži se objeví výrazné zarudnutí nebo hnis, pokožka začne mokvat, opruzeninová vyrážka se rozšíří za plenkovou oblast nebo se dostaví horečka, je nutné ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc, tedy pediatra nebo dermatologa.

opruzeninyZmíněné potíže jsou obvyklými příznaky infekčního zánětu kůže. „Infekcí zasažená pokožka je oteklá, napjatá a může začít praskat, někdy se objevuje i hnisavá sekrece,“ upozorňuje doktorka Fialová.
„Dochází k narušení kožního pláště, který chrání kůži. Pokud je takto oslabená pokožka napadena bakteriemi nebo kvasinkami, není schopná se bránit. V případě bakteriální nebo mykotické infekce kůže je nezbytné zajít s dítětem k lékaři, který zahájí odbornou léčbu pomocí vhodných medikamentů. Samoléčba zde není na místě,“ zdůrazňuje Jorga Fialová.
 

Mast jako prevence nestačí

Děti, u nichž se opruzeniny proměnily v infekční zánět, bývají kvůli silným bolestem a pálení zanícené pokožky neklidné, trpí zhoršenou náladou a pláčou častěji než obvykle. Přechodně se u nich mohou objevit také poruchy spánku nebo nechutenství. Není výjimkou, že se miminka začnou bránit přebalování, způsobuje jim totiž nesnesitelnou bolest.

Pokud dítě trpí opruzeninami opětovaně, používejte vhodnou ochrannou mast jako prevenci. Pamatujte ale, že to nestačí. Opruzeninám nejlépe předejdete tím, že zadeček dítěte bude často na vzduchu. Nechávejte je proto co nejdéle bez plenek a po přebalení vždy zkontrolujte, zda pleny nejsou příliš utažené a neodírají na některých místech pokožku.


Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.


Autorka: Kamila Heinzová
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 4/2008



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý clanek
Obrázek uživatelky
profil
My jsme se s tímto též dlouho trápili, ale přešla jsem na mast Trio D-panthenol který jsem měla v prenatal boxu jako vzorek a jsem max spokojená! Malá opruzeniny nemá, skvěle se nanáší a nechává ochranný film na dupce díky tomu je malá celý den a noc v pohodě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem S Rybilkou Neo moc spokojená! Od sestry jsem znala z minulosti tu starou a ta smrděla teda fest:D Ale ta nová je fakt v pohodě, hlavně je bez konzervantů, to je snad jediná. Myslela jsem, že i Sudokrém, ale ten je má jsem zjistila...Navíc Rybilka Neo je levnější, tak neber toSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mužu doporučit Rybilku Neo
Má ted nové složení,takže už nepáchne jako dříve,ale naopak mě překvapila jemnou vůníSmajlík
Stačí lehká vrstva na pokožku.Obsahuje panthenol,mandlový a rybí olej,a taky vitamín E,takže parádaSmajlík
A dostaly se mi do rukou ještě ubrousky vlhčené také od Rybilky-Neo Plus a je to kompletní péče.
Preferuji české výrobky,takže mě potěšilo,že i na opruzeniny jsem našla a cena je super jak krému,tak ubrousků,jo,a ty se dají navíc i spláchnout do wcSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás se opruzeniny objevily v létě. Četla jsem hodně článků co s tím (koupání, větrání, mazání) Vyzkoušela jsem několik krémů, ale nejvíce nám pomohl od robátka na opruzeniny. to jsme měli do druhého dne klid.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles