Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bububu, máš na dítě "špatnou" pánev

25. 06. 2009 | Těhotenství
Strašení budoucích maminek je oblíbeným sportem nejen v internetových diskuzích. Často však vyplývá z pověr a neznalosti. Na laická tvrzení, že když vám příroda nadělila oblé slovanské tvary, tak máte vyhráno, zatímco úzké chlapecké boky automaticky znamenají muka pekelná, se ale nenechte nachytat! Abychom měli od samého počátku jasno. Podle primáře gynekologicko-porodnické kliniky v Motole Romana Chmela když se mluví o úzké pánvi, neřeší lékaři její zevní rozměry – ty nejsou ke zdárnému těhotenství a porodu příliš důležité, podstatné jsou rozměry vnitřní.
 

Tajemství pánve

Dále se od pana doktora dozvíte, že když je řeč o „vnitřních rozměrech pánve“, mluví se o pánevním dnu. To tvoří svaly a vazivo. Je to, laicky řečeno, jakási pevná plotna, která drží orgány břišní dutiny, gynekologické orgány, močový měchýř a močovou trubici na správném místě. V pánvi jsou některé roviny, které jsou pojmenované shora dolů jako pánevní vchod, úžina, šíře a východ. Pánevním východem končí porodní cesty. Existují navíc ještě tvrdé porodní cesty a měkké porodní cesty.
 

Trocha anatomie

Tvrdé porodní cesty tvoří kostěná pánev. Měkké porodní cesty – to jsou svaly pánevního dna. Měkkou horní část dělohy (děloha zahrnuje děložní tělo a děložní hrdlo; v děložním těle roste dítě a úkolem děložního hrdla je fungovat jako „špunt“ – udržet dělohu uzavřenou až do termínu porodu) tvoří děložní hrdlo, pochva a zevní rodidla. Když bychom volili nějaké přirovnání, tak tvrdé porodní cesty jsou něco jako silnice, po které se musí jet, jinudy prostě cesta nevede, a měkké porodní cesty představují povrch té silnice. V případě porodu je vhodné, aby byly měkké a poddajné a rychle uvolňovaly cestu hlavičce, případně zadečku miminka.
 
Pokud jsou vám podobné odborné informace ukradené a nezajímá vás co a proč, ale strachujete se hlavně o zdraví vaše a děťátka, je podstatné vědět, že s vnějšími ani vnitřními rozměry své pánve nic nenaděláte. Jsou totiž dány geneticky.

Jinak než v časopisech

Ženské postavy se dají rozdělit do čtyř základních typů, přičemž ideálem porodníků – jak jinak – je přesně opak toho, co pro přehlídková mola. Vzorem plodnosti byla, je a bude vždycky ženská postava se štíhlým pasem a silnějším, hruškovitějším zadečkem – typ figury zvané „kytara“. Ano, přesně ta postava, kvůli které se trápíme, držíme diety a stydíme se nosit upnuté džíny.
 

Atletická vysportovaná postava, neznatelný pas a malý plochý zadeček také vzbuzují závist. Majitelky těchto postav budou mít bohužel starostí nejvíc. Ani ne tak kvůli tvaru pánve, jako spíš kvůli pevnosti svalů pánevního dna. „To totiž může vést k pomalejšímu otevírání měkkých porodních cest a k delšímu porodu,“ říká pan doktor Roman Chmel.
 
Současný trend, kdy fitcentra okupují hlavně manažerky, protože i u žen se nosí svaly, je tedy proti přírodě a mezi lékaři zavilé sportovkyně mnoho obdivovatelů nenajdou. „Nejlepší je zlatý střed. Ani ochablost a ,rozkydlost‘ z nic nedělání, ani přílišná horlivost u posilovacích strojů,“ konstatuje lékař.
 
To u maminek s kostnatou postavou, štíhlým vysokým pasem a nízko posazeným středně velkým zadečkem porod probíhá většinou bez problémů. A pak tu ještě máme ženy s chlapeckou postavou, s neznatelným pasem, neznatelnými boky a malým, kulatým zadečkem. Komplikace podle porodníka nastávají, pokud čekají nějaké „obří“ miminko. Řečeno s velkou dávkou nadsázky: žena „tintítko“ by měla hledat potenciálního otce svých dětí zase spíš mezi muži křehčí tělesné konstituce, aby pak spolu zplodili drobnější děťátko.
 

Mýty a realita


„Chudinko, ty si užiješ bolesti, ty si to vypiješ, seš celá po mně,“ praví útlounká babička soucitně směrem ke stejně útlounké vnučce. Roman Chmel by vnučku netaktní babičky uklidnil. Šířka pánve s bolestivostí porodu totiž vůbec nesouvisí. Ať je jakkoli velká, bolí to pořád stejně. Rovněž u úzké pánve nehraje roli, jestli maminka rodí poprvé nebo popáté. Pokud má nastat problém, nastane vždycky.
 
Na další otázku, jestli je žena s úzkou pánví vůbec schopná rodit přirozenou cestou, anebo má rovnou počítat s císařským řezem, odpovídá odborník následovně: „I žena s úzkou pánví může porodit dítě normální cestou. Důležitým faktorem jsou v tomto případě rozměry miminka. Pokud je opravdu velké, císařskému řezu se taková maminka nevyhne. Jiný mýtus pro změnu tvrdí, že ženy s širokou pánví nejsou schopné dobře spolupracovat, protože nic necítí. Opět nesmysl. Maminka s velkými boky vnímá porod stejně jako ostatní.“
 
U tématu deformované pánve ovšem pan doktor zvážní. „Deformace pánve se vyskytovala v minulosti u hodně chudých dívek, které odmala trpěly podvýživou a nedostatek vitaminů a bílkovin se na jejich organizmu podepsal celkově. Dnes se s ní v menším množství setkáváme u žen trpících těžkou mentální anorexií. Za většinu deformit pánve ovšem  v současnosti mohou zlomeniny způsobené při dopravních nehodách. Těch je skutečně velmi mnoho a mohou velmi často vést k porodu císařským řezem. 
Navíc pokud maminky dochází na lékařské kontroly tak, jak mají, žádné překvapení je nečeká. Jestli je pánev takzvaně zúžená, se neodhaduje „ode dveří“, ale podrobnou gynekologickou prohlídkou v době těhotenství a pak ještě jednou při přijetí na porodní sál. Lékař totiž zjišťuje, jestli některá z pánevních kostí nezasahuje do porodních cest a nepředstavuje tím překážku samovolného porodu.
 

Cvičte, maminko!

K pasivnímu přijetí osudu, který nám pánev nadělil, naštěstí zas až tak úplně odsouzené nejsme. Co můžeme aktivně ovlivňovat, jsou právě svaly pánevního dna. V dobré kondici je drží speciální těhotenská cvičení. Proč? Svaly díky vyšší produkci hormonu progesteronu v těhotenství ztrácí pružnost. Právě posílení a zpevnění v této oblasti se vám bude hodit i pozěji po porodu, kdy na ženy často útočí nepříjemný problém – inkontinence moči.

Než se ale pustíte do cvičení, poraďte se s gynekologem.
Ukázky vhodných cviků pro pevnou pánev
Upevňování svalstva
Klekněte si na podložku a opřete se o paže. Kolena ve vzdálenosti asi 30?cm. Sevřete vší silou svalstvo hýždí a „zatáhněte je do pánve“, aby se záda vypjala a vytvořila jakýsi hrb. Zůstaňte v této poloze několik vteřin. Pak záda povolte. Dávejte si ale pozor, abyste se neprohnula. Cvik několikrát opakujte.
 
Uvolnění kříže
Lehněte si na záda s pažemi položenými kolem boků dlaněmi dolů. Chodidla tlačte proti podložce. Zdvihněte pánev tak, aby se páteř dostala do roviny s krkem. Obratel po obratli se pomalu pokládejte. Křížem se stále lehce dotýkejte podložky, přitom kolena opatrně přitahujte k sobě. Zůstaňte tak několik okamžiků a zhluboka dýchejte. Natáhněte pravou nohu na podložku a pomalu přitahujte levé koleno. Potom totéž opakujte druhou nohou. Pokrčte obě nohy v kolenou a překřižte na úrovni kotníků. Pak pohybujte boky ve směru hodinových ručiček, přitom zády nepatrně kroužíte na podložce. Opakujte tento pohyb i v opačném směru.
 
Zatahování pánve
Nejprve zatáhněte a pak vypněte svalstvo kolem vagíny a konečníku. Jak se to dělá? Jako byste chtěla nejprve strašně moc vykonávat malou nebo velkou potřebu. Pak svalstvo vypněte – jako byste se moč nebo stolici snažila vší silou zadržet (představte si, že „to“ na vás přišlo třeba ve frontě na pokladnu v supermarketu), zůstaňte chvilku v této pozici, ale už svalstvo tolik nevypínejte. Cvičte každý den několikrát opakovaně.

ZDROJ: Moje Betynka.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to by malo vadiť tým chudým
Obrázek uživatelky
profil
Mám širokou pánev, vždy říkali, že budu rodit hladce. Rodila jsem dva dny, bylo to šílené. Kolegyně měří 150 cm, drobná a porodila za dvě hodiny. Říkala v legraci, že bude rodit za čokoládu. Takže v široké pánvi to nebude.
Obrázek uživatelky
profil
158cm a třikrát jsem rodila normálně.Myslím,že výška nemá s císařem nic společného.Nikdo mi nikdy neřekl že jsem malá a drobná-47kg.Mám tři zdravé děti a porody byly v klidu.
Obrázek uživatelky
profil
mám švagrovou má 160 cm, tak rodila císařem, dr. jí řekl, tím jak je malá, že má úzkou pánev, holčička ještě k tomu šla o dva týdny dřív, protože ona chtěla na císaře toho svého dr, a nakonec malá měla jen 2,8 kg, klidně tam mohla zůstat malá dýl a švagrová se mohla pokusit jí porodit, hlavně mýty by měly vymizet mezi doktory a měli by dělat líp svou práci
Obrázek uživatelky
profil
mám dvojitou skoliozu,slyšela jsem, že se mi pánev dostatečně neuvolní, nerozšíří, že mám počítat taky s císařákem.???
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles