Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Od početí k porodu

22. 08. 2007 | Těhotenství

Početím začíná krásných devět měsíců, ve kterých proběhne u maminky i dítěte celá řada změn. Již v okamžiku splynutí vajíčka a spermie je rozhodnuto o pohlaví dítěte, barvě vlasů, barvě očí, tělesné výšce a dalších geneticky podmíněných znacích, které budou právě počatého člověka provázet životem.


Krátce po početí začíná oplodněné vajíčko růst a dělit se. Pohybem řasinek ve vejcovodu je unášeno do dělohy, kde se zanoří. Tento jev zvaný nidace je ukončen asi 9. - 11. den po početí.

11. - 13. den od početí lze rozlišit základ placenty a zárodku. Začínají se objevovat předchůdci budoucích orgánů a tkání.

21. den se spojí velké cévy v oblasti hrudníky a vytvoří se primitivní srdce, které začíná bít. Dítě měří asi 3 mm.

4 týdny od početí je zárodek 7 - 8 mm dlouhý. Vytvářejí se obratle. Srdíčko již čerpá krev k játrům a k hlavní tepně. Na končetinách jsou zřetelné základy pro prsty.

Od početí k porodu 6. týdnů - srdce tepe 140 - 150 krát za minutu. Vyvíjejí se čichové a chuťové smysly. Vznikající mozek zpracovává první impulsy. Dítě měří asi 15 mm.

7. - 8. týden - všechny orgány jsou založeny. Dítě hýbe rukama i nohama, na kterých jsou prsty. Vytváří se první nervové dráhy. Vyvíjí se smysl pro rovnováhu. Při ultrazvukovém vyšetření lze pozorovat jak se dítě pohybuje, ohýbá kolena, otáčí hlavou, dělá kotrmelce. (3 - 4 cm).

Ve 12. týdnu těhotenství je plod dlouhý 9 cm.

V 16. - 17. týdnu měří 16 cm. Tělíčko a končetiny, kostra a orgány už jsou do detailů vytvořeny. Dítě slyší tlukot matčina srdce a její hlas.

V 18. - 20. týdnu - matka cítí jak se dítě pohybuje. Plod je 25 cm dlouhý.

24. týden - plod je 30 cm dlouhý a váží asi 600 g.

28. týden - plod je 35 cm dlouhý, váží 1200 g. Vypije asi litr plodové vody denně.

32. týden - plod o hmotnosti 1800 g je asi 40 cm dlouhý.

36. týden - je vytvořen podkožní tukový polštář, mizí vrásky na kůži. Plod je dlouhý asi 45 cm a váží 2700 g.

Ve 38. - 40 týdnu má plod délku 48 - 50 cm, hmotnost 3000 - 3500 a všechny znaky zralosti. Dítě se připravuje k porodu.

Od početí k porodu

Vývoj plodu

Přehled vývoje plodu v bříšku během těhotenství.


PRVNÍ MĚSÍC: Na konci prvního měsíce těhotenství pravděpodobně zjistíte, že jste v jiném stavu. Ale plod je už kolem 3,5 mm dlouhý a ve vašem těle probíhá rychlý vývoj. Shluk buněk – blastocysta – se vyvinul v zárodek. Srdce plodu začíná koncem prvního měsíce bít a pumpuje krev do nově tvořených cév. Přesto srdce není větší než zrnko máku. Na hřbetu zárodku je pruh tmavších buněk – základ míchy a nervové soustavy.

DRUHÝ MĚSÍC: Zárodek je 2,5 – 3 cm dlouhé a lze u něj rozlišit malé výběžky – základy rukou a nohou. Nejprve se vytvoří pupeny zápěstí a prstů a posléze se až končetiny prodlouží, vytvoří paže a ty se pak ohnou v loktech. Kůže je tenká a cévy jsou viditelné. Srdce již má 4 dutiny. Tepe cca 180× za minutu.

TŘETÍ MĚSÍC: Plod je 6 – 7,5 cm dlouhý a začíná vypadat jako zmenšený člověk. Začal již polykat a kopat. Má nohy a ruce s prsty a rysy obličeje jsou zřetelnější. Končetiny se začínají hýbat a prsty jsou lépe odděleny. Všechny svaly a orgány jsou zformovány a začínají svou činnost, ale nejsou ještě plně funkční.

ČTVRTÝ MĚSÍC: Plod je pokryt jemným „chmýřím“ zvaným lanugo, je asi 12 cm dlouhý. Vypadá velmi hubeně, protože ještě není vytvořena vrstva podkožního tuku. Srdce je plně vytvořené, pumpuje krev do všech částí těla . V této době pravděpodobně budete cítit první kopanec. Obličejové svaly jsou vyvinuté a plod proto může dělat různé grimasy. Od konce 4. měsíce je dítě schopné slyšet první zvuky.

Od početí k porodu PÁTÝ MĚSÍC: Ochranná vrstva zvaná vernix se objevuje na kůži plodu. Oči plodu jsou stále zavřené. Na konci tohoto měsíce bude miminko 20 –25 cm dlouhé a bude vážit téměř 500 gramů. Miminko je mnohem aktivnější a ovládá dokonaleji své pohyby. Většina důležitých orgánů už funguje. Plně vyvinuté jsou také pohlavní orgány a lze je velmi dobře vidět na ultrazvuku.

ŠESTÝ MĚSÍC: Na hlavičce je viditelné obočí a oční řasy. Plíce miminka jsou naplněny plodovou vodou. Ještě několik týdnů bude trvat než se v nich vyvinou plicní sklípky, v nichž bude probíhat výměna dýchacích plynů. Plod přesto již zkouší dýchací pohyby a je již méně choulostivý. Kůže je díky vytvářející se tukové vrstvě zprohýbaná. Za hranici pro přežití dítěte mimo prostředí dělohy se považuje věk 24 týdnů a později. Přesto je zatím velké riziko týkající se přežití takto předčasně narozeného děťátka. Po 28. týdnu těhotenství toto riziko výrazně klesá a jeho vyhlídky na přežití jsou vyšší než 90%.Vlídně k vašemu miminku hovořte nebo mu zpívejte – bude to mít moc rádo!

SEDMÝ MĚSÍC: Koncem sedmého měsíce už miminko váží více než 1 kg a měří přibližně 38 cm. Mozek se výrazně zvětšuje a nervová vlákna se obalují ochrannými tukovými pouzdry. Ve 29. týdnu je v plících již vyvinuta většina plicních sklípků. Začíná vznikat látka, která snižuje povrchové napětí sliznice plic a usnadňuje tak dýchání (předchází zejména kolapsu plic při výdechu).

OSMÝ MĚSÍC: Miminko přibývá asi 225 gramů týdně, vytváří se mu i nadále tukové polštářky, které pomohou při řízení tělesné teploty po porodu. Pokožka je stále ale velmi tenká. Nohy a ruce jsou spojeny svaly a nervy, což umožňuje poměrně koordinované pohyby. Plod otevírá a zavírá oči a je schopen vnímat přes břišní stěnu světlo. Pravděpodobně se otočí hlavičkou dolů – je to součástí jeho „přípravy“ na porod.

DEVÁTÝ MĚSÍC: Jak miminku ubývá místa v bříšku, budete cítit méně jeho pohybů. Plod je plně připraven na porod. Jeho obličej je kulatý, oči jsou vždy modré. Jemné ochlupení (lanugo) téměř zcela vymizelo (při porodu se však stále může vyskytovat na některých místech těla). Vědomí a schopnost koordinace miminka jsou dobře vyvinuté. Plíce ještě během devátého měsíce dozrávají (v těle plodu se tvoří hormon kortizol, který pomáhá plícím dokončit vývoj). Srdce bije rychlostí 110 – 150 tepů za minutu. Placenta dosahuje vrcholu svého vývoje ve 34. týdnu, pak se její růst zastavuje a začíná stárnout.

A kdy se Vám miminko narodí.....? Pokud Vám začala poslední menstruace 10.8.2007 tak by se Vám mělo miminko narodit 15.5.2008
Řešení : ke dni přičtěte + 5 a k měsíci + 9

Marcyczech
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Přeji všem maminkám vše krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ja jsem nekde mezi 7 a 8 tydnem těhu a jsem tehotna tez poprve... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ahojky jsem ve 28tt.je to nekdo kdo si ma chut povidat
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky děvčata.Před 11 lety jsem udělala největší risk svého života.Byla jsem v 5 měsíci těhotenství když mě doktor oznámil že moje miminko má velkou vadu na srdíčku a že ho mám dát pryč.Nedala.Bylo to rychlé rozhodnutí.Říkala jsem si že už jsem v pátém měsíci a že příroda rozhodne sama.Moje rozhodnití mě nijak neohrožovalo na životě ani zdraví.Doktor byl proti a docela se namě hrozil.Na těhotenské knížce jsem měla napsáno velkým písmem"Rodiče si i přes veškeré eventuality přejí dítě na vlastní riziko ponechat".Miminko jsem donosila.Rostlo normálně.Přesto jsem neustále poslouchala od lékaře,že jsem se nerozhodla správně.A byl tu porod!14 dní před termínem jsem ležela už v nemocnici.Jenom aby nás to nezaskočilo doma.Porod byl spontání trval pouze 4 hodiny a narodil se nám syn David.Hned po porodu mu kardiolog,ktrý byl přítomen porodu,dělal velké sono.Zjistil že nepřirostlá aorta přirostla a že je miminko v pořádku!Za pár dní je Davčovi 11.Závodně plave a je to ůplně normální kluk.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles