8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotenské chutě a syndrom Pica

1. 09. 2012 | Těhotenství

Chtěla bych Vám popsat a napsat o svých doslova šílených těhotenských chutích a zajímalo by mě, jestli někdo z vás má taky takové?

Ze začátku těhotenství asi tak první měsíc nebo dva byly mé chutě pořád v normě, jedla jsem normálně to, co pořád, normální běžná jídla. Postupem času se chutě u mě začaly ale doslova rapidně měnit. Začala jsem jíst jídla, která jsem nikdy v životě nejedla a kombinovat chutě a příchutě, které se k sobě snad ani nehodí.

Dám Vám třeba příklad: mou oblíbenou kombinací jsou ředkvičky s kefírovým mlékem nebo třešně s mlékem. Prostě mi to začalo chutnat. A taky mám pořád chuť na řízky, některé dny na čokolády a to jsem sladké doposud vůbec nejedla). Snažím se hodně krotit, protože nechci vážit tunu, ale někdy to jde hodně těžko. Naštěstí mám na tohle hodně pevnou vůli.

těhotenské chutěOpravdu by mě zajímalo, zda máte některá taky takové chutě na takové šílenosti? Ale myslím si, že je to snad normální.

Taky se mi nelíbí mýtus, když někdo tvrdí, že v těhotenství se má jíst za dva. Takové maminky (pokud nemají dobré spalování), většinou končí s 30 někdy i více kily nahoře. A pak se to horko těžko shazuje.

Můžu Vás ale uklidnit, někde jsem dokonce i slyšela, že během těhotenství má někdo chuť dokonce i na písek, křídy, papír, gumu, kamení a další nejedlé věci. K takovým šílenostem a zvláštnostem jsem zatím ještě nedošla.

Slyšeli jste někdy o syndromu "Pica"? Nedávno jsem si o tom přečetla a je to velmi zajímavé. V češtině to znamená straka, a jak všichni víme, straka vezme a sní všechno, co jí pod ruku přijde. Syndrom Pica Vás může postihnout v těhotenství a znamená hlavně pojídání nezvyklých, nestravitelných, odporných věcí, které normální lidé nemají. Takovýto problém s jídlem znamená ale hodně špatného. Může u matky znamenat nějaký nedostatek vitamínu nebo třeba to, že trpí nějakou infekcí, a proto je dobré si o tom promluvit se svým lékařem a problém co nejrychleji vyřešit. Může totiž dojít k ohrožení či otravě matky nebo ještě nenarozeného miminka.

Tato problematika v těhotenství není moc známá, a hlavně proto jsem na ni chtěla upozornit, kdyby některá maminka právě tímto trpěla. A hlavně aby si nemyslela, že to patří k běžným těhotenským chutím. Je to totiž docela nebezpečné. A je třeba si dávat velký pozor.

Dalším mýtem je, že podle chutí se pozná pohlaví dítěte, asi na tom není nic moc pravdy, ale je to zajímavé a určitě každá z nás už o tom slyšela. Pokud máte velké chutě na kyselé a hlavně na maso (tak jako já na řízečky), budete mít zřejmě chlapečka a pokud je tomu naopak, a máte chuť především na sladké, bude to určitě holčička. Taková stará známá pověra.

Já zastávám názor, že v těhotenství si může maminka dopřávat vše, na co má chuť, ovšem s mírou, žádné přejídání, ale hlavně by se měla živit zdravými věcmi plnými vitamínů, ale občas se dá i nějaký ten malý hříšek odpustit. Neboť těhotenské chutě jsou zrádné a těžko se jim odolává. Zatněte ale svou vůli a nedopusťte nadměrné přejídání, nabytá kila se po porodu velmi těžce shazují.

A nakonec Vám přidávám pár foteček jídla, abychom aspoň na obrázku zahnaly chutě.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Těhotenské chutě a syndrom Pica:

Těhotenské chutě a syndrom Pica
Těhotenské chutě a syndrom Pica
Těhotenské chutě a syndrom Pica
Těhotenské chutě a syndrom Pica
Těhotenské chutě a syndrom Pica
Těhotenské chutě a syndrom Pica
Těhotenské chutě a syndrom Pica
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
AHoj, já se vždycky těšila na to, až budu těhotná a budu plácat pátý přes devátý jaxe říká Smajlík a nikdo nebude moct říct ani "prd" a já si budu labužírovat Smajlík jenže při mé smůle jsem celých 7 měsíců zvracela a na jídlo jsem neměla ani pomyšleníSmajlík poslední dva měsíce už mi bylo líp, ale měla jsem strach to "plácat", protože sedmiměsíční zvracení mi stačilo...takže doufám, že až budu těhotná příště, že si to užiji lépe Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si myslela, že divné chutě nemám. Manžel na mě ale poněkud divně koukal, když jsem zapíjela kyselou okurku kakaem. Co jsem opravdu nemohla jíst, byly ryby. Strašně mi vadila jejich specifická vůně. Taky jsem musela na devět měsíců přestat pít svou oblíbenou kávu - i její aroma mi bylo protivné. Ale po porodu se moje chutě zase normalizovaly. Jenom mi zůstala zvýšená spotřeba mléka - dřív jsem se ho pomalu nemohla napít, aby mi nebylo špatně, v těhotenství jsem ale klidně zvládla litr denně plus nějaký ten jogurt.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles