8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sebevědomí a potřeba děti chválit

22. 08. 2009 | Vývoj
Mám pocit, že kolem sebe potkávám samé sebevědomé lidi, všichni mi připadají spokojení se životem, veselí, bezstarostní. A já si připadám jako jehla v kupce sena se svým nízkým sebevědomím.

Ale pravda je jiná. Podle odborníků trpí nějakou formou méněcennosti více než 90 procent lidí. Tak v čem je problém? Dle názorů je většina problémů zakotvena už v dětství. Děti neslýchají od svých rodičů dostatek komplimentů, stále jsou za něco kritizované, nejsou chválené, není jim prokazována důvěra v jejich schopnosti a děti si toto odnášejí i do dalšího života se strachem prosadit se, protože se bojí dalšího neuznání a kritiky.

Proto je nutné v dítěti hned od útlého věku povzbuzovat jeho sebevědomí, pochválit ho za každý, byť sebemenší, úspěch. Děti se tak přestanou bát a získají chuť zkoušet nové věci, jsou lépe motivovány, více se snaží dosáhnout dobrého výsledku, když tuší, že za to budou pochváleny. Dává jim to chuť se zlepšovat a pracovat na sobě.

Sebevědomí a potřeba děti chválitPokud dítě namaluje obrázek a vy řeknete: "To se ti moc nepovedlo", tak dítě odradíte od dalších pokusů a tím mu vlastně i vezmete možnost se v dané věci zdokonalit. A právě rodiče musí být pro dítě tou největší oporou a tím člověkem, za kterým si dítě může přijít pro radu a pochvalu a uznání.

Vychovávejme své děti tak, aby z nich vyrostly sebevědomé osobnosti, které mají touhu něco dokázat a prosadit se. Průbojnost a nebojácnost je dnes velmi důležitá, tiché šedé myšky většinou zůstanou sedět v koutě, v dnešní době, kdy je veliká konkurence je třeba hodně průbojnosti a sebedůvěry pro dosažení svých cílů.

Bedu - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak s tým suhlasím
Obrázek uživatelky
profil
nedokážu lhát a když se mě něco nelíbí tak to řeknu na plnou pusu . I synovi. Jsem velmi kritická a myslím, že jsem ho měla občas za něco pochválit Smajlík. Je mu deset , a když jsem mu asi před 2rokama řekla ,že je pěknej a chytrej kluk, tak se rozbrečel Smajlík. Prej myslel, že ne.
Obrázek uživatelky
profil
bych rekla se zvasuje sebevedomi a dalsi chut byt jeste lepsi
Obrázek uživatelky
profil
ale zároveň myslím, že chválit ano, ale nepřechválit (zase jsme u té míry). Spousta dnešních dětí jsou mistři světa a pak to není o sebevědomých dětech, ale sebestředných a bezohledných "malých dospělých". Nemyslím, že to je nejlepší průprava do života...
Obrázek uživatelky
profil
Musím se připojit k názoru, že jen samou chválou dítě do života moc nepřipravíme. Chválit ano a často, ale ne za vše - kdo jiný než rodič musí s láskou dítě naučit, že to, že se něco nepovede je normální a stane se každému... dítě není hloupé a s příchodem do školy nastane doba, kdy se srovnává jak samo, tak je srovnáváno s kolektivem. Nemůže být ve všem dobré, stejně jako my dospělí. takže chvalme a chvalme, ale nebojme se své dítě i kritizovat - ovšem s láskou a se slovy, "To ale nevadí, dívej, spravíme to a příště to bude určitě lepší...ani já neumím všechno".
Nebo i jinak Smajlík
Ono to pravdivé - všeho moc škodí - platí jak pro kritiku, tak i pro chválu.
Nakonec, když bude mít dítě dojem, že je super, kde najde chuť a ctižádost se zlepšovat?
Je na nás, abychom jim ukázali, že bez práce není ovoce...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles