Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se porodu? Připravte se na něj!

29. 06. 2009 | Porod
Člověk se bojí hlavně toho, co nezná. Porod každého z nás potká maximálně párkrát za život, a proto představuje velkou neznámou. Každý porod je jiný, dokonce každý porod jedné ženy je jiný. Přesto se na něj dá připravit.

Pod nánosem předsudků

Naše první setkání s ním neproběhlo většinou příliš šťastně. Ruku na srdce, kdo z nás se nenarodil přidušený nebo minimálně s šestkrát omotanou pupeční šňůrou, prostě kdo z nás nevděčí za svůj život lékaři? Naše maminky neměly možnost cokoliv ovlivnit, přiváděly nás na svět v době, kdy se potlačovala individualita člověka a vše probíhalo jako na běžícím pásu. Porod se stal lékařským zákrokem, který v nemocnicích řídily týmy odborníků. Právě od maminek však máme v sobě zakódováno, že přivádění miminka na svět je něco strašného, co nepředstavitelně bolí a neobejde se bez různých procedur, které jim a jejich dětem zachránily život.

Jak je to dnes

Bojíte se porodu? Připravte se na něj!Pozůstatky tohoto přístupu zůstávají v našem porodnictví i 20 let po pádu nesvobodného režimu a žena, která není dostatečně připravena a neví do čeho „jde“ se může pěkně divit a později litovat. Dnešní porodnice se většinou pyšní  barevně vymalovanými pokoji, super moderním přístrojovým vybavením nebo gymnastickými míči. Ovšem stále zde převládá takový ten direktivní přístup k porodu a nastávající mamince. Pocity ženy, že se cítí dobře nebo naopak že se jí něco nezdá, většinou nikdo neposlouchá – přístroje jsou rozhodující pro další postup zdravotníků.

Jde to zvládnout bez lékařské pomoci?

Lékařská pomoc při porodech je běžnou věcí ani ne 100 let. Ale děti se rodily i tisíce let předtím, za pomoci ostatních žen a později porodních bab. Převážná většina nastávajících maminek je schopna přivést dítě na svět vlastní silou bez jakékoliv pomoci. Existují samozřejmě ženy (a je jich přibližně 10 procent), které pomoc lékaře potřebují a je výborné, že se jim jí dostane. Vždyť jen proto je smrt dítěte nebo rodičky dnes ojedinělou záležitostí. Rozhodně by se ke všem procedurám mělo přistupovat až v případě nutnosti a ne rutinně u většiny žen.

Proč se připravovat?

Ať už děláme cokoliv, vždy to zvládneme lépe s předchozí přípravou. Dříve, kdy rodiny žily více pohromadě a každý měl několik sourozenců, byl předporodní přípravou sám život. Starší ženy předávaly své zkušenosti a přirozeně doprovázely ty mladší a nezkušené. Dnes je nám ale porod velmi vzdálený. Běžně se s ním nesetkáme a když už nastane, „postiženou“ co nejdříve odvezeme do nemocnice, čímž pro nás vše končí. Žena sebevědomá a jistá svými schopnostmi, která ví, jak porod probíhá a je připravena zvládat bolest a věří moudrosti přírody, porodí prostě lépe než žena vystrašená, která neví co jí čeká. 

Jak se připravit?

Zejména je dobré rozmyslet si, co zrovna já očekávám a sehnat si dostatek objektivních informací. Od lékaře na gynekologii se toho bohužel většinou moc nedovíme. Existuje velké množství článků na internetu i literatury, zkušenosti kamarádek by nám také mohly být dobrým vodítkem. Rozmyslet si přítomnost cizích osob u porodu, doprovázení dulou, sestavit svůj porodní plán, vybrat si porodnici a vše potřebné si o ní zjistit, by mělo být také už úplně normální součástí přípravy na něco tak krásného a ojedinělého, čím příchod dítěte na svět je.
Autorka: Veronika Vojáčková

Zdroj: Respekt k porodu.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
me to ceka za mesic, strach zatim? nemam. spis pocituju nedostatek informaci typu co s sebou do porodnice a tak. neziju v cr a tady totiz nektere porodnice vyzaduji dokonce i pripraveny balicek oblecku a prosteradylek pro mimi.. Jak je na tom ta moje, to se mi jeste nepodarilo zjistit. budte rady, ze muzete nafasovat andelicky a vlozky podle potreby. tady co si nedonesu, to nebudu mit:-(
Obrázek uživatelky
profil
dobré info
Obrázek uživatelky
profil
tak mě to čeká cca za 14 dnů,... všechno mám připravené, i porodní plán, ale i tak bojim bojim.
Obrázek uživatelky
profil
Já se bála porodu opravdu hrozně...měla jsem vyvolaný porod a ještě k tomu malou tahali kleštěma a vypadalo to dost špatně...naštěstí dopadlo všechno dobře,malá je v naprostém pořádkuSmajlíkSmajlík ,ale když bude jednou druhý porod,tak už teď vím,že se budu příšerně bát Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem se bála hrozně.A jelikož první porod jsem měla na kleště, tak druhého porodu jsem se bála ještě víc.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles