Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mimoděložní těhotenství

30. 10. 2012 | Těhotenství

Dalším jevem, který se nám může v těhotenství stát, je mimoděložní (ektopické) těhotenství. Znamená to, že oplodněné vajíčko se uloží mimo děložní sliznici, např. do vejcovodu a vaječníku (ovariální těhotenství) či do děložního hrdla.

V těchto případech většinou dochází k samovolnému potratu, ale někdy taky ne. Vajíčko může na onom „špatném místě“ dále růst a dochází k prasknutí stěny vejcovodu. Nastává silné krvácení do břicha, které je provázeno velkými bolestmi břicha.  Prasknutí stěny se může také vyznačovat bolestí ramen, zvracením, mdlobami, slabým pulsem a bledostí kůže. Na začátku těhotenství ovšem nejde vůbec poznat, že je těhotenství mimoděložní, neboť se objevují klasické příznaky těhotenství, např. zvracení, únava, bolest prsou…i těhotenský test vychází pozitivně.

mimoděložní těhotenství Příznaky se začínají objevovat okolo 6. týdne těhotenství. Může to být krvácení, špinění, bolest pánve a to většinou na jedné straně. Tento stav se řeší operací buď laparoskopicky (malým řezem) nebo velkou břišní operací, obojí se provádí v narkóze. Po malém řezu je žena do týdne v pořádku, u větší operace až po několika týdnech.

Ve většině případů dojde k uhnízdění vajíčka ve vejcovodu – tubární těhotenství. Někdy se ovšem může vajíčko uhnízdit i ve vajíčku, děložním hrdle nebo v břišní dutině (abdominální těhotenství).

Mimoděložní těhotenství vás může ohrozit na zdraví i na životě a proto je nutné při jakémkoliv příznaky okamžitě vyhledat lékaře nebo dojít do nemocnice. V případě mimoděložního těhotenství není možné v těhotenství pokračovat a není možné miminko donosit.

A které ženy mají větší pravděpodobnost mimoděložního těhotenství? Jsou to např. ženy s více partnery nebo ženy, které už prodělaly mimoděložní těhotenství, taky ženy po operacích tlustého střeva nebo s onemocněními pánve.  Důvodem může být také vrozená vada vejcovodu nebo vyšší věk ženy.

Mimoděložní těhotenství může být zjištěno krevními testy, vaginálním vyšetřením a ultrazvukovým vyšetřením.

Bohužel po prodělaném mimoděložním těhotenství je velká pravděpodobnost, že příští těhotenství bude také mimoděložní (asi deset až patnáct procent). Proto všem, kdo mají tuto smutnou zkušenost, přeju hladký a zdravý průběh těhotenství.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já měla 2 krat mimoděložní a operativně odstraněny vejcovody. Mám 5-letého syna po umělém oplození a jsem šťastna že my to vyšlo na poprve
Obrázek uživatelky
profil
Myslím,že to je překlep, mělo tam být ve vaječníku, a začátku článku to tam píše......
Obrázek uživatelky
profil
nerozumím větě - Někdy se ovšem může vajíčko uhnízdit i ve vajíčku,...
Vajíčko ve vajíčku?
Já měla mimoděložní těhotenství před 10 lety, v druhém měsíci jsem začla krvácet a mysleli, že jde o samovolný potrat, pod narkózou mě vyčistili a druhý den zjistili vysokej hormon v krvi, byla jsem na vnitřním ultrazvuku a poté mi laparoskopicky odstranili vejcovod s plodem uprostřed.
Za další tři roky se mi narodilo třetí dítě a vše je v pořádku...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem mimoděložní těhotenství následkem srůstů po operaci slepého střeva. Proběhla operace, měla jsem štěstí,že mi nepraskl vejcovod,při operaci obsah z vejcovodu jen vytlačili. Dnes už mám tři děti a bez problémů.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles