Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Běžecká sezóna začíná. Máte správné boty?

2. 05. 2015 | Trendy
Jarní a letní dny přímo vybízejí ke sportování venku. Velké oblibě se poslední dobou těší především běhání. Přesto, že se jedná na první pohled o velmi obyčejný sport, vyplatí se jej nebrat na lehkou váhu a vsadit na vhodné běžecké vybavení. Nepodceňujte zejména výběr bot, které jsou při běhu nejdůležitější.

1.    Na velikosti záleží

Při výběru běžeckých bot dbejte hlavně na pohodlí. Boty vás nesmí nikde tlačit ani dřít. Volte vždy takovou botu, která vám padne jako ulitá a nikde vám nic nepřekáží. Bota by měla mít také určitou „vůli“, a to nejen do šířky, ale i do délky. Především v oblasti špičky by měl být prostor zhruba o půl čísla větší. Noha během delšího běhu může otéct a v úzké botě nemá dostatek prostoru, čímž ztratíte potřebný komfort. Šířka svršku boty je dána výrobcem.

Běžecká sezóna začíná. Máte správné boty?2.    Sledujte svůj došlap

Zjistěte svůj došlap a podle něj vybírejte botu. Podívejte se na své boty, které běžně nosíte. Pokud mají sešlapanou vnitřní stranu, sáhněte po pronační (stabilní) obuvi. V případě ale, že sešlapáváte pouze jednu botu a druhou máte v pořádku, není pronační obuv nezbytná, naopak, problém lze odstranit ortopedickými vložkami. Když sešlapáváte vnější stranu nebo žádnou, zvolte neutrální obuv.

3.    Volba terénu

Výběr vhodných běžeckých bot se odvíjí také od terénu, kde budete běhat. Druhů běžeckých bot je velké množství. Na běh po zpevněném povrchu (silnice, stezky, parkové cesty) je nejlépe zvolit tréninkové (silniční) boty. Při tréninku po nezpevněném podkladu (lesní a polní cesty, horské stezky) je vhodné zvolit krosové (trailové) boty.

Jestliže jste vyznavačem běhu v minimalistických botách (bez výrazného tlumení), volte modely z barefoot kategorie. Pokud hledáte univerzální boty na běh po silnici i v terénu, je vždy lepší zvolit tréninkové boty, které jsou vhodné i pro začátečníky. Pokud s během začínáte, vybírejte především dobře odtlumené modely bot.

Zdroj, foto: Sporty.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Běžecká sezóna začíná. Máte správné boty?:

Běžecká sezóna začíná. Máte správné boty?
Běžecká sezóna začíná. Máte správné boty?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !