8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myčka na nádobí nebo klasické mytí v ruce?

3. 07. 2013 | Domácnost

Přiznám se, že když mi můj manžel chtěl pořídit myčku na nádobí, tak jsem se sice nebránila, ale rozhodně jsem nevěřila, že je to takový poklad v domácnosti. Nevěřila jsem, že dokáže nádobí tak dokonale umýt, a dokonce i tu nejhorší špínu a teď už ji mám tři roky a jsem velmi spokojená.  Proto vám chci napsat, jaké výhody mají myčky na nádobí a proč to vyjde o dost levněji než zdlouhavé mytí v ruce. Vím, že i dnes se najdou lidé, co stále myčkám nevěří, ale opak je pravdou. Ovšem musíte si vybrat myčku kvalitní, to je podmínka.

Myčka na nádobí spotřebuje o 35 – 60 procent méně vody, než kdyby se mylo nádobí pod tekoucí vodou. To je první pravdivý fakt. Další výhodou je, že saponát na nádobí vám neničí ruce a nezpůsobí žádné vyrážky, neboť myjete v myčce a ta v průběhu mytí nepotřebuje vůbec žádnou obsluhu a hlídání. Také ušetříte spoustu času a fyzické síly. Když nemyjete nádobí a myje myčka, můžete čas využít k jiné mnohem příjemnější činnosti, např. hraní s dětmi.

myčka na nádobíMyčky se dělí na stolní a vestavné a vyrábějí se v délkách 45 cm a 60 cm. Já osobně doporučuji tu větší, neboť se tam vejde mnohem více nádobí. A je jedno, jestli jste doma dva nebo čtyři. Myčku nemusíte zapínat každý den, stačí např. co dva dny. A pokud se obáváte silného zápachu, tak dnes už do myček existují i vůně, které spolehlivě zápach odstraní. Myčky disponují také mnoha různými programy, např. pouze oplachováním, rychloprogramem, programem pro silně zašpiněné nádobí, programem na sklo, programem „Šestý smysl“ anebo třeba bio programem, který ušetří vodu i energii.

Jediná nevýhoda u myček, která mě napadá, je snad to, že zabere v kuchyni trošku místa, ale některé moderní domácnosti to dnes už neřeší, neboť berou myčku jako součást kuchyně stejně jako např. sporák apod.

Není ovšem myčka jako myčka. A na co bychom se měli soustředit při koupi myčky? Hlavně na spotřebu vody, energie, energetickou třídu, ale taky i na hlučnost myčky, pokud ji plánujete zapínat např. v noci a nechcete, aby vás rušila velkým hlukem. Myčka může mít kapacitu až na 14 sad nádobí, takže musíte uznat, že se do ní vejde skutečně mnoho.  Lze také zapínat horní nebo spodní koš zvlášť, pokud byste myčku nestíhali naplnit celou. Ale to už dnes v domácnosti, kde se normálně vaří a jí, není problém. Myčky také většinou jsou vybaveny bezpečnostními programy, které při jakékoliv chybě vypnou odtok vody, takže můžete myčku zapnout a odejít třeba ven anebo jít spát. Myčky také disponují odloženým startem např. jako pračky, takže lze i nastavit, že myčka bude mýt až v době, ve které vy si přejete.

Další bod, který bych vám chtěla sdělit, je oplachování nádobí před uložením do myčky. Mnoho lidí nádobí než ho uloží do myčky oplachuje, což je ovšem chyba. Myčka si s běžným nádobím a běžným zašpiněním hravě poradí. Spousta lidí to neví a právě proto nádobí stále oplachuje.

Myčku musíte samozřejmě také udržovat. Pravidelně musíte čistit filtr, pouštět alespoň dvakrát ročně myčku naprázdno, ať se řádně pročistí.

Vyjmenovala jsem vám všechny důvody, proč si myčku pořídit a doufám, že to někoho inspiruje a myčku si skutečně pořídí. Je to velmi dobrá investice a ušetří vám litry vody, tak jako nám. Neboť mytí v ruce a ještě pod tekoucí vodou skutečně bere hodně a hodně vody. A vy, co máte myčku, o tom určitě víte. A co si myslíte vy? Co je lepší, myčka anebo mytí v ruce? Jaký je váš názor?


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Myčka v dnešní době je jako sůl nad zlato...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Výborná věc,šetří čas,samozřejmě vodu i energii.Můžeš se věnovat rodině,sobě,hlavně nemusíš stát v kuchyni
Obrázek uživatelky
profil
Bez myčku už ani ránu, ještě musím přesvědčit mamku, aby si ji taky pořídila, ta úspora času, aj. no jééje
Obrázek uživatelky
profil
když jsem viděla umyté skleničky z myčky u kamarádky, tak jsem se styděla i za ní když mi jí podala.Průhledné sklo, které mělo být průhledné vypadalo mléčné. A při přestavbě kuchyně vyhrály ruce.nelituji. Nemusím se stydělt za špinavé nádobí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
myčku nemám a vůbec nám nechybí a uklizeno mám taky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles