Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myslete ekonomicky

15. 11. 2011 | Moderní bydlení
Jelikož vytápění a ohřev vody představuje cca 80 % veškeré spotřebované energie domácnosti, jedná se o oblast, kde je vhodné s šetřením začít. Prvním krokem k nižší spotřebě by měl být výběr vhodného typu vytápění a dobrá izolace domu. Samozřejmostí by měla být kvalitní okna a těsnění dveří. Dále ale existuje několik obecných zásad, jejichž dodržování přispěje ke snížené spotřebě energie:

- Každý večer zatáhněte závěsy, případně i rolety, zabráníte tak úniku tepla.

- Dávejte pozor, aby závěsy a záclony nevisely přes topení. Stejně tak není vhodné na radiátorech sušit oblečení, zakrývat je poličkami, atd. Tímto jednoduchých opatřením ušetříte až 5% nákladů na vytápění.

kamna- Větrejte krátce a intenzivně, stěny tak nestačí vychladnout. Obecně se doporučuje větrat třikrát denně cca 5 – 10 minut.

- Pokud v jednotlivých místnostech udržujete jinou teplotu, vždy mezi nimi zavírejte dveře.

- Pokud víte, že některou místnost budete několik dní nepoužívat, je lepší ji vytápět na nižší teplotu, než tam přestat topit úplně. Náklady na opětovné vytopení by byly vyšší než to, co jste ušetřili.

- Udržujte doma optimální vlhkost vzduchu, která je cca 50 %. Při nižší vlhkosti vzduchu budete mít pocit větší zimy.

- Nejlepším způsobem, jak ušetřit za topení, je snížit pokojovou teplotu. Věděli jste, že snížením teploty o 1°C snížíte náklady na vytápění o 6 %?

Doporučené teploty pro jednotlivé pokoje jsou následující:


o    obývací pokoj 20 – 22°C
o    ložnice 18 – 20 °C
o    dětský pokoj 20 – 21°C
o    koupelna 22 – 24°C
o    chodba 17 – 19°C
o    nepoužívané místnosti jen temperujeme (např. pokoj pro hosty, spíž, dílna,…)

Skvělým pomocníkem při snaze ušetřit je také termostat. Díky němu můžete jednodušeji manipulovat s teplotou. Současné termostaty jsou zpravidla velmi jednoduché na ovládání a mají mnoho funkcí, jako třeba režim dovolená, kdy automaticky udržuje po daný čas nastavenou teplotu, či tlačítko rychlé volby nočního útlumu.

Stačí ho zmáčknout a na osm hodin se sníží teplota o 3°C. Nebo si automaticky nastavíte na dobu, kdy jste v práci, nižší teplotu. Díky tomu, že budete mít absolutní kontrolu nad pokojovou teplotou a lze jí jednoduše regulovat, můžete snadno omezit spotřebu tepla.

Zdroj: OBI.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !