Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na co myslet, když stavíte či rekonstruujete plot (nejen na chalupě)

13. 08. 2021 | Rekonstrukce

Dobré ploty dělají dobré sousedy


Ne nadarmo se říká, že dobré ploty dělají dobré sousedy. Letní měsíce a prázdniny jsou ideální na trávení času mimo ruch města, tak se vyplatí vědět, jaké náležitosti potřebujete ke stavbě či rekonstrukci plotu, který obklopuje váš prázdninový dům, rekreační objekt či chalupu. Dobrý plot je vizitkou vašeho domu, chrání majetek i soukromí před zvědavými zraky a poskytuje bezpečné hranice jak pro děti, tak čtyřnohé mazlíčky. Na co myslet, když chcete stavět plot?

Otázka:

Chystám se oplotit pozemek, okolo kterého plot dlouho nebyl. V jakých případech musím hlásit stavbu plotu?

Odpověď:

Pro začátek je nejdůležitější zjistit, zda je váš pozemek správně zaměřen a zda nepotřebujete povolení nebo souhlas stavebního úřadu. Dobrou zprávou je, že proces povolování stavby drobného oplocení byl novelou zákona z roku 2018 výrazně zjednodušen. Stavbu plotu ale musíte hlásit v těchto případech:

    1. Ve všech případech, kdy váš plot hraničí s veřejnou komunikací, mezi které patří silnice i chodník, či veřejné prostranství. Stavebnímu úřadu v tomto případě dodáte kromě oznámení záměru také jednoduchý popis plotu s příslušnými výkresy, které vám dodá např. společnost zhotovující váš nový plot. Získat byste také měli stanovisko vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury, pokud stavbě plotu předchází terénní úpravy, respektive hloubení. Musíte mít i písemný souhlas souseda na situačním výkresu, a to i v případě, že se chystáte na takovou rekonstrukci plotu, u které změníte charakter oplocení, např. měníte materiál, výšku či stavíte nové sloupky. Velkou výhodou pro dobré bydlení je klidné spolužití, doporučuji tedy sousedy včas se svými záměry seznámit.

    2. Pokud si budujete plot, který je vyšší než 2 metry a opěrná zeď vyšší než 1 metr, měli byste si vyžádat územní souhlas stavebního úřadu.

    3. Stanovisko odboru památkové péče je třeba při stavbě plotu v památkově chráněné oblasti, což u vaší nemovitosti snadno ověříte v katastru. Po získání souhlasu památkářů už nemáte povinnost stavbu ohlašovat a ani žádat o další povolení stavební úřad.

    4. Stavíte plot v nezastavěném území, např. mimo zastavěné území obce. V takovém případě je nutné nejen povolení stavebního úřadu v podobě územního souhlasu, ale i vyjádření oboru životního prostředí či příslušné CHKO.

    5. Při stavbě plotu v hlavním městě se vyplatí konzultovat pracovníka stavebního úřadu, jelikož musíte dodržet detailní Pražské stavební předpisy. V Praze je podrobně upraveno zejména oplocení pozemků sousedících s veřejným prostranstvím nebo komunikací. Ploty v těchto místech smí být vysoké až dva metry, jen pokud jsou průhledné. Úřad ale může chtít ovlivnit třeba i výšku či materiál plotu, protože se má zohledňovat, co je v dané oblasti obvyklé.

Dobrý plot je vizitkou vašeho domu, chrání váš majetek i soukromí. Je důležité mít nejen v pořádku náležitosti, ale vybrat si kvalitní, ideálně bezúdržbové oplocení, aby vám bez větších investic dělalo radost po generace.


Zdroj, foto: LAMARK



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !