Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nabírání váhy v těhotenství - dá se ovlivnit?

12. 10. 2012 | Těhotenství

Budeme se věnovat krásnému tématu - a to těhotenství. Konkrétně si popovídáme o stoupající váze u maminek. Myslíte si, že váha se dá ovlivnit a nebo už je dáno předem, zda maminka přibere 10, 20 nebo dokonce 30 kilo? V největších extrémech dokázaly maminky přibrat i 40 kilo. Já osobně si myslím, že se váha ovlivnit dá, a to výrazně. A jak toho dosáhnout? Začtěte se do následujících řádků.

Váha v těhotenství souvisí s BMI (index tělesné hmotnosti). Optimální přírůstek se určuje podle BMI před otěhotněním. Pokud maminka trpí podváhou, optimální přírůstek se pohybuje okolo 12 až 18 kilogramů. Má-li maminka normální váhu, přírůstek by měl být 11 až 16 kilogramů, pokud má maminka mírnou nadváhu, mělo by to být 7 až 11 kilogramů a pokud trpí silnější obezitou, tak 5 až 9 kilogramů. 

přibírání váhy v těhotenstvíOvšem také platí, že každá žena je jiná a váha se vůbec nemusí shodovat s těmito čísly. Některé maminky mají výborné spalování a když jdou k porodu, tak tak třeba vůbec ani nevypadají, ovšem některé zase vypadají až moc silně. Všechno se dá ale alespoň z malinké části ovlivnit, i váha. 

Nadměrné přibírání v těhotenství způsobuje vyšší pravděpodobnost císařského řezu i obezitu miminka. Naopak nedostatečné přibírání zase může zvýšit riziko předčasného porodu a nebo zapříčinit nízkou porodní váhu miminka.

Váha se dá ovlivnit přiměřenou a zdravou stravou během těhotenství a taky pohybem. Pověra, že má žena jíst za dva, je mylná a špatná, ovšem některé ženy se jí bohužel řídí. Maminka by měla příjem zvýšit o jednu malinkou svačinu denně. Měla by také jíst dostatek ovoce a zeleniny a hodně kuřecího a rybího masa. A také dostatečně pít ve větším množství. Měla by ale dávat přednost čisté vodě. O stravě si to shrneme tak - za prvé žádné velké přejídání, žádné nezdravé vysoce kalorické potraviny či sladké nápoje. Prostě a jednoduše by měla nastávající maminka dodržovat zdravý životní styl. O tomto tématu je psáno všude v časopisech i na internetu, proto ho nebudu rozebírat do podrobnějších rozměrů.

V ovlivňování váhy je také důležitý přiměřený a zdravý pohyb maminky a těhotné. První velkou zásadou je, že ženu nesmí při pohybu nic bolet, jinak musí okamžitě přestat. Pohyb či sport by měl být mírný a plynulý. Žena by neměla vykonávat adrenalinové sporty a cvičit na břišní svalstvo. Doporučuje se jízda na rotopedu a hlavně procházky a turistika. Čím více budete chodit, tím menší bude vaše váha a po porodu nabyté kilogramy shodíte lépe. Proto cvičte, ale co nejvíc opatrně.

Pokud tedy budete dodržovat dvě prosté zásady - Zdravá strava a Přiměřený pohyb, poté přiberete jen tolik, kolik je potřeba. Přeji Všem budoucím maminkám krásné a hlavně pohodové těhotenství.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tak, kdyz jsem zjistla ze jsem tehoitna coiz bylo v 6 tt važila jsem 64kg a na konci ve 40tt 98kg. Nijak jsem se neorejidala, sladke mi nechutnalo, jedla jsem zdrave a pravidelne, cvicila jsem chodila na prochazky,... A stejne nabrala. V porodnici jdsem nechala pulku nabrane vahy. Ta druha mi zudpstala a to jsem kojila doted coz je 18m. po porodu Smajlík no snad to jeste pujde dolu Smajlík
Myslim, ze je to i trochu o genetice, nedavno mi moje mamka i sestra rikaly ze take nabraly pres 20kg. Tak to mame asi v rodine.
Dale si myslim ze jsem taky nabrala, protoze jsem ze dne na den sekla s kuractvim Smajlík to jdou obcas kilecka nahoru aniz by byl clovek tehotny Smajlík Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem tedy před těhotenstvím vážila 61kg což byla normální váha (ani podváha, ani nadváha). Jelikož jsem v pubertě trpěla anorexií a poté bulimií, měla jsem strach, že hodně přiberu. Ovšem nijak jsem se v jídle neomezovala, dokonce jsem v prvních měsících těhu snědla skoro každý večer sama celou čokoládu (naprosto jsem na ni ujížděla Smajlík ). Mimo to jsem se ale snažila jíst zdravě tak, jak jsem se to naučila po boji s výše zmíněnými nemocemi, tzn. hodně zeleniny, menší porce a jídlo 5x denně a jelikož jsem na to byla zvyklá, nebyl to žádný problém. Neříkám však, že jsem si odpírala nějaké dobroty.. No a nakonec jsem přibrala 6kg. Malá vážila 2700g, tedy skoro 3kg k tomu plodová voda, placenta atd. Zkrátka jsem skoro všechny nabrané kila měla v bříšku. Smajlík Z porodnice jsem odcházela s 57kg. Tuto váhu si držím a jsem spokojená. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem v těhotenství přibrala 27kg...měla jsem rizikové těhotenství, takže žádný sport, chození do práce, jen odpočívat a ležet. Jedla jsem všechno, na co jsem měla chuť, přiznávám, že někdy i pozdě večer, ale měla jsem pořád hlad. Syn měl 3,5kg, nabraná kila jsem shodila do půl roku (=ona se shodila sama, nic jsem pro to nědělala)Doktor mi nikdy neřekl, že bych si měla na váhu dávat pozor, navíc já jsem byla tak strašně spokojená a klidná, že mi ta kila vůbec nevadila.
Obrázek uživatelky
profil
Před těhotenstvím jsem měla 64 a přibrala jsem 18 kilo,dr. mi vynadala,že je to moc,ale já jsem byla spokojená a měla jsem ten vnitřní pocit,ýe dávám miminku to co potřebuje
Obrázek uživatelky
profil
Před těhotenstvím 53 kg,v 1. jsem nabrala 12, před 2. jsem měla 55 kg, nabrala jsem 13, v porodnici zůstalo 9 (malý měl přes 4 kila), kojením jsem shodila na 52, po kojení to vylezlo na 57, děti mají 3 a 5 let.V porodnici se mnou byla paní, která byla tak oteklá, že jí nemohli najít žíly - nabrala přes 20 kilo, většina byla jen voda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles