Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nadúroda zeleniny? Zavařte, co můžete!

11. 08. 2022 | Zahrádka
Připravit nálev podle receptu od babičky, vymýt sklenice, oprat okurky… Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování. A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak železnou zásobu určitě oceníte. Zavařit navíc můžete téměř všechny druhy zeleniny – zkuste letos některý z méně tradičních druhů.

Zavařování je skvělý způsob, jak elegantně zpracovat přebytky ze zahrady a zároveň si na dlouhé zimní měsíce uchovat zásoby vitamínů. Velkou výhodou domácího zavařování je také to, že máte přesný přehled o tom, jakou zeleninu zpracováváte a co do sklenic přidáváte. Vyhnete se tak zklamání z chuti kupovaných sterilovaných konzerv a můžete si tak třeba sterilované okurky vyladit přesně podle svojí chuti. Základem u zavařování je vždy kvalitní zelenina – zpracováváme jen čerstvé plody, bez známek poškození či počínající hniloby. Pokud se rozhodneme zavařit kupovanou zeleninu, je vhodné dát přednost té z kontrolované produkce.

zavařená cuketaA jaké druhy zeleniny zavařit?


Zavařit můžete drtivou většinu zeleniny, kterou doma pěstujete. Nemusíte se přitom držet jen „jednodruhových“ sklenic – popusťte uzdu fantazii a zkuste nakombinovat různé druhy dohromady, připravit si vlastní čatní, směsi na lečo či do salátů. Kromě receptů a nápadů už stačí jen čistá víčka a sklenice, zavařovací hrnec, trocha času, a zavařování může začít.

Rajčata
Na slunci uzrálá rajčata se nedají s dováženou produkcí srovnat. Co ale dělat, když je nestíháte sníst? Uchovejte je na zimu. Zralá a nepoškozená rajčata operte, nakrájejte na poloviny a naskládejte do sklenic. Zalijte vodou, osolte a sterilujte při 80 stupních asi 20 minut. Rajčata výrazněji nedochucujte, ať je můžete využít na více způsobů – třeba do těstovin, omáček nebo na domácí pizzu.

Cuketa
Cuket se většinou urodí v krátké době velké množství, a tak existuje i nespočet receptů na jejich využití. Výhodou je univerzální chuť, díky které lze cuketu přidat do slaných i sladkých jídel, a směle ji můžete také zavařit. Vyberte menší a mladé plody cca do 20 cm, které neobsahují mnoho semen a nejsou hořké. Cuketu nakrájejte na malé špalíčky a ty pak zavařte obdobně jako okurky.

Květák
Odolal váš domácí květák nájezdům škůdců a nevíte, co s přebytky? Nebo se vám podařilo nakoupit větší množství za výhodnou cenu? Růžičky jednoduše operte, povařte dvě minuty ve vodě s citronem a poté zavařte. Využít můžete stejný nálev i postup jako u klasických okurek. Nakládaný květák vynikne třeba jako chutná příloha k masovým pokrmům, ale hodí se i do salátů.

Dýně
Dýně umí přinést opravdu bohatou úrodu, kterou většinou nemáme šanci spotřebovat. Asi nejoblíbenější odrůda Hokkaidó vynikne v polévkách, rizotu i ve sladkých dezertech, a hodí se i k zavaření. Z dýně si můžete připravit i chutné čatní. Na oleji osmahněte dva stroužky česneku, pět cibulí nakrájených nadrobno a přidejte cca 1,5 kg dýně nakrájené na kostičky. Dochuťte mletým zázvorem, římským kmínem, chilli papričkou a sójovou omáčkou. Duste půl hodiny, poté přidejte rajský protlak a povařte. Čatní sterilujte při 75 stupních asi deset minut.

Cibulky
Máte rádi malé pikantní cibulky? Připravte si je jednoduše doma a získáte tak zdravější variantu večerního mlsání. Malé cibulky nejprve krátce povařte ve vodě s kyselinou citronovou, aby si zachovaly svou barvu. Poté jimi naplňte sklenice a přidejte klasický „okurkový“ nálev, následně sterilujte při 80 stupních asi půl hodiny. Zavařit můžete i klasickou cibuli, tu je však třeba nakrájet na plátky.
 
Ředkvičky
Do salátů, k masu nebo jen tak – pokud jste ještě nezkoušeli nakládané ředkvičky, měli byste to napravit, protože jejich chuť vás mile překvapí. Na nálev budete potřebovat vodu, ocet, cukr, sůl, pepř a hořčičné semínko – vše chvíli povařte a nechte odstát. Ředkvičky očistěte, krátce předvařte a naplňte do sklenic, poté zalijte nálevem a sterilujte asi dvacet minut při 80 stupních.

Žampiony
Nakládané žampiony jsou skvělou chuťovkou, kterou si můžete dopřát samotnou nebo s ní doplnit třeba drobné pohoštění pro návštěvu. K zavaření vyberte jen mladé, zdravé houby, které nejsou červivé. Žampiony očistěte, menší ponechte vcelku, větší můžete překrojit na polovinu. Navršte do sklenic, doplňte plátky mrkve a cibule a zalijte nálevem. Využijte stejný sladkokyselý jako na okurky, případně přidejte další koření podle svých chuťových preferencí. Sterilujte při 80 stupních asi 15 minut.

Zdroj, foto: Košík.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles