Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Národní divadlo uvádí operu Falstaff Giuseppe Verdiho

8. 05. 2008 | Kultura

Premiéry:

7. a 9. května 2008


Hry Williama Shakespeara Veselé paničky windsorské a Jindřich IV. se staly předlohou opery Falstaff, jíž Giuseppe Verdi v roce 1892 završil svou plodnou operní dráhu.

Verdiho komického titulu se režijně ujal slavný slovenský herec a režisér Martin Huba. Titulní roli sira Johna Falstaffa ztvární vynikající český barytonista Ivan Kusnjer v alternaci s anglickým pěvcem Andrew Greenanem. Ti se zhostí barytonového partu, který patří – podobně jako sama opera Falstaff - k nejatraktivnějším v celé operní literatuře. Premiéra proběhne na jevišti historické budovy Národního divadla 7. a 9. května.

Opera FAlstaff Giuseppe VerdihoGiuseppe Verdi rozehrál komický příběh domýšlivého rytíře, který se neúnavně snaží překonat své možnosti a dobýt srdce řady zadaných dam. Verdi společně se svým libretistou Arrigem Boitem opus protkal romantickými i nepokrytě groteskními motivy. „Je jasné, že Falstaff je hrdina dojemný, tragikomický, obsahující nejednu vrstvu zkušenosti každého z nás, kdo se střetl s hořkostí výsměchu, s pocitem jakéhosi permanentního neuznání a opovržení. Myslím si, že disproporce mezi vitalitou jedince a možnostmi jejich využití, je vlastně tématem v literatuře mimořádně frekventovaným,“ vysvětluje režisér Martin Huba.

Opera Falstaff je nastudována v italském originále a v představení jsou použity české a anglické titulky. Do konce sezóny bude opera FAlstaff uvedena ještě ve třech reprízách, a to 22. 5., 4. 6. a 28. 6. Vstupenky jsou v prodeji v pokladnách Národního divadla a předprodejních sítích Ticketpro, Bohemia Ticket a Ticketportal. Vstupenky jsou k dispozici i na obě premiéry.

Opera Národního divadla pokračuje v sérii přednášek k premiérovým inscenacím. V pondělí 5. května od 18 hodin ve Velké zkušebně Provozní budovy Národního divadla uvede přednášku muzikoložky PhDr. Vlasty Reittererové. Ta bude věnována opernímu zpracování falstaffovského námětu ve čtyřech dílech světového operního repertoáru (Antonio Salieri: Falstaff, Otto Nicolai: Veselé paničky windsorské, Giuseppe Verdi: Falstaff, Ralph Vaughan-Williams: Zamilovaný sir John). Přednáška je přístupná ZDARMA.

Opera Falstaff Giuseppe VerdihoU příležitosti premiéry Verdiho Falstaffa připravila opera Národního divadla také výstavu věnovanou operám českých i světových autorů, kteří svá díla napsali na motivy některé z her Williama Shakespeara. Na fotografické výstavě se na záběrech  z nastudování Národního divadla objeví slavné tituly, jakými byly Verdiho Macbeth, Otello, Falstaff nebo Gounodův Romeo a Julie, ale i méně známé a dnes téměř neuváděné opery, mezi které patří mj. Bouře Zdeňka Fibicha, Jessika Josefa Bohuslava Foerstera podle hry Kupec benátský nebo Pozdvižení v Efesu Iši Krejčího podle hry Komedie omylů. Výstava bude ve foyeru na I. galerii Národního divadla k vidění od 7. května 2008.

Martin Huba, který na scéně Národního divadla debutuje jako režisér, se v případě Falstaffa rozhodl pro režijní koncept založený na groteskním realismu, okořeněný atributy commedie dell'arte a čilou komunikací s obecenstvem. „Tvůrčí tým se rozhodl látku Falstaffa velmi zajímavým, symbolizujícím způsobem rozehrát v prostředí klece, voliéry. Ta bude i dominantním scénografickým elementem. V takové kleci vlastních možností a přání i předsudků není uzavřen jen sir Falstaff, ale i další postavy této opery,“ popisuje inscenační záměr Jiří Heřman, umělecký šéf opery Národního divadla. Režisér Martin Huba staví svou interpretaci na tezi, že přijme-li člověk omezení, která mu život přináší, získá tím – možná paradoxně - svobodu a nadhled.

Opera Falstaff Giuseppe VerdihoRežisér Huba, který se v dubnu českému publiku prezentoval při hostování Slovenského národního divadla jako režisér opery Juraje Beneše The Players, se obklopil slovenskými divadelními tvůrci. Dirigentem a autorem hudebního nastudování je Peter Feranec, scénu navrhl Jozef Ciller a kostýmy pocházejí z dílny Milana Čorby. Ten své pojetí líčí: „Kostýmy respektují dnešní vnímání oděvu. Bude rozehrána volná zábava původních tvarů, znaků a nálad. Práce s tvarem a barvou připomíná lidovou keramiku a každá z postav má své charakteristické barvy. V případě Falstaffa je to oranžová, modrá a bílá.“

Verdiho opera Falstaff byla poprvé uvedena v milánském Teatro alla Scala 9. února 1893. Premiéře byla věnována ze strany divadla mimořádná péče a jejích příprav se účastnil osobně i Giuseppe Verdi. Hudebně dílo nastudoval tehdejší šéf La Scaly, Edoardo Mascheroni. Prvním Falstaffem se stal Victor Maurel. V Praze byla opera uvedena již 16. listopadu 1893. Falstaff v režii Martina Huby je pátým nastudováním v historii Národního divadla.


Hudební nastudování a dirigent Falstaff: Peter Feranec
Režie: Martin Huba
Scéna: Jozef Ciller
Kostýmy: Milan Čorba
Sbormistr: Martin Buchta
Pohybová spolupráce: Zdeněk Prokeš
Dramaturgie: Beno Blachut ml.

Obsazení opery Falstaff:

Sir John Falstaff: Andrew Greenan / Ivan Kusnjer
Ford: Vladimír Chmelo / Jože Vidic
Fenton: Philippe Do / Jaroslav Březina
Dr. Cajus: Richard Samek / Martin Šrejma
Bardolfo: Václav Lemberk /Jaroslav Březina
Pistola: Zdeněk Plech / Luděk Vele
Mrs. Alice Ford: Maria Haan / Iveta Jiříková
Nanetta: Kateřina Kněžíková / Lenka Máčiková
Mrs. Quickly: Yvona Škvárová / Lenka Šmídová
Mrs. Meg Page: Monika Fabianová / Kateřina Jalovcová

Účinkuje orchestr, sbor a balet opery Národního divadla.



Zdroj: Národní divadlo

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles